Με ενδιαφέρον η εκδήλωση «Η μνήμη ως αντίσταση» με ομιλητή τον Σκεύο Παπαϊωάννου στην Κέφαλο (pics & video)
Πολιτισμός
17/11/2022

Με το σύνθημα "Η μνήμη ως αντίσταση" ο πανεπιστημιακός, Σκεύος Παπαϊωάννου επιμελήθηκε και παρουσίασε μια εκδήλωση η οποία συνέβαλε στο να αποφευχθούν τα σφάλματα και οι λάθος τακτικές του παρελθόντος με στόχο πλέον να διαφυλάξουμε τα θετικά για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα και ειρήνη.

Με την παρουσία αρκετού κόσμου , μαθητών και ανθρώπων που έφεραν στο μυαλό τους εικόνες από εκείνα τα χρόνια πραγματοποιήθηκε η όμορφη εκδήλωση που σκοπός της ήταν να υπενθυμίσει στους μεγάλους και να μάθει στους νεότερους τι σημαίνει μετανάστευση, προσφυγιά και φασισμός.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο Συντονιστής Νομαρχιακής Βόρειας Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μανόλης Καβαδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Ζερβός και o δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Κρητικός. 

Στίχοι τραγουδιών και ποιήματα διαβάστηκαν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενώ παράλληλα ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει και μουσικά βίντεο που σχετιζόντουσαν με την κάθε θεματική ενότητα.

 Οι στίχοι, τα τραγούδια και τα ποιήματα χωρίστηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες: 

1. Η κατοχή της Ελλάδας: Η κατοχή, η καταλήστευση της χώρας, η εξόντωση χιλιάδων από το ναζιστικό καθεστώς, ο βομβαρδισμός και η πυρπόληση χωριών και η γενναία Αντίσταση.

2. Ελληνική μετανάστευση – Gastarbeiter (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στη Γερμανία)

3. Προσφυγιά και μετανάστευση σήμερα

4. Κρίση, Κοινωνικές επιπτώσεις και Συγκεκριμένη Ουτοπία

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε όσους θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη και στον "δικό μας"Μανώλη Φουρτούνη που και οι τρεις τους πήραν μέρος στην αντίσταση και αφιέρωσαν χρόνια γι' αυτήν.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ