Το «Γαϊτανάκι» της Αποκριάς, από το Λύκειο Ελληνίδων Κω, στην πλατεία Ανταγόρα
Πολιτισμός
24/02/2023
«Γαϊτανάκι» από το Ελληνίδων Κω και το Ράδιο «Έκφραση», με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ Κω

Το Λύκειο Ελληνίδων Κω, πιστό στις παραδόσεις του τόπου μας , φροντίζει  για τη διάδοση των  ηθών και των εθίμων στη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Ράδιο Έκφραση και τον ΔΟΠΑΒΣ διοργάνωσαν Παραδοσιακό Αποκριάτικο Ξεφάντωμα με Γαϊτανάκι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Ανταγόρα  με τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων να χορεύουν το παραδοσιακό Γαϊτανάκι και αποκριάτικους χορούς.  Στην πλατεία υπήρχε  face painting για τα παιδιά, dj και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Οι χορευτές του Λυκείου, έστησαν το «γαϊτανάκι»  στην  πλατεία Ανταγόρα Κω, με πολύ  κέφι και αποκριάτικη διάθεση, με τους χορευτές  του Λυκείου Ελληνίδων  να δημιουργούν ευχάριστο αποκριάτικο παιχνίδι με τους πλούσιους συμβολισμούς.

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ