Ο Α.Σ «Φοίβος» σε συνεργασία με τον Δ Ο Π Α Β Σ παρουσιάζουν στην Κω, την παράσταση «Ολεάννα»
Πολιτισμός
14/03/2023
Η  θεατρική παράσταση «Ολεάννα» του David Mamet έρχεται στην Κω!

Η  θεατρική παράσταση «Ολεάννα» του David Mamet έρχεται στην Κω με πρωτοβουλία του  ΑΣ ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΒΣ, την Κυριακή  στις 20:00 και στις  20 Μαρτίου στις 19:00 στον Χειμερινό Κινηματογράφο Ορφέα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του βραβευμένου με Πούλιζτερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Δένια Μιμερίνη .

➡Κυριακή 19 Μαρτίου 20:00

➡Δευτέρα 20 Μαρτίου 19:00

Προπώληση στον Κινηματογράφο Ορφέα και στο γραφείο του Α.Σ ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ

Τιμή εισιτηρίου 15€ κανονικό και 12€ μειωμένο (άνω των 65 και κάτω των 17 ετών).

 

Η Ολεάννα, ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας γράφτηκε ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον θίασο Back Bay Theater.  Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νομπέλ Χάρολντ Πίντερ. Το 1994 o ίδιος ο Μάμετ  μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο, και παρά το γεγονός ότι  προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τις φεμινιστικές οργανώσεις όσο και από τους πανεπιστημιακούς κύκλους, για τελείως διαφορετικούς λόγους, εξακολουθεί να παίζεται συνεχώς και να προβληματίζει.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας αλλά και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς.

Οι  ήρωες του έργου, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και μια νεαρή φοιτήτρια, εμπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι βαθιάς αντιπαράθεσης που καθιστά αδύνατη την όποια επικοινωνία μεταξύ τους, με το αίσθημα για εξουσία και ασφάλεια να κυριαρχεί πάνω απ’ όλα.

Ένα λεκτικό παιγνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει με αφορμή την αναβαθμολόγηση του γραπτού της φοιτήτριας Κάρολ και τις παρερμηνείες που θα προκαλέσει η πρόταση του καθηγητή της Τζών, για ιδιαίτερες συναντήσεις έξω από το πλαίσιο κανόνων του φαινομενικά δημοκρατικού πανεπιστημίου. Ο καθηγητής απαξιώνει τη φοιτήτρια του, αμφισβητώντας τα εργαλεία που παρέχει η εκπαίδευση και εκείνη αμφισβητώντας τα προνόμια του θα τον καταγγείλει για παρενόχληση.

Είναι ένα δυνατό κείμενο για την πολιτική ορθότητα που διερευνά τη  σχέση γλώσσας και συμπεριφοράς και επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα της εξουσίας. 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ