Απονομή Τίτλων Σπουδών στους μαθητές του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου
Πολιτισμός
20/03/2023

Τίτλους σπουδών, απένειμε  σε όλους τους μαθητές της περιόδου Νοεμβρίου 2021 έως Φεβρουάριο 2023, το Εργαστήριο Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας ,την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Το εργαστήριο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Κω και συγκεκριμένα της Αστικής εταιρείας «Ιπποκράτης».

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Νάνσυ Γαμβρέλλη, ενώ για την ιστορία της ψηφίδας ,αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας Αλέκος Μαρκόγλου. 

Χαιρετισμό επίσης, απηύθυναν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κω και πρόεδρος της Αστικής εταιρείας «Ιπποκράτης» κ.Διονυσία Τελλή, η οποία αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που παράγει το Εργαστήριο με την υποστήριξη της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης και τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν το εργαστήρι και τίμησε με πλακέτα τον Δαυίδ Χατζηδαυίδ και τον Νίκο Μίγκλη με ψηφίδα δημιουργίας των μαθητών.

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε πως η παράδοση της ψηφίδας, αποτελεί την γέφυρα με την ιστορία, την συμπυκνωμένη σοφία ,την εμπειρία και τη γνώση πολλών αιώνων, που μεταφέρετε από τους 68 μαθητές του εργαστηρίου Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου,  με τον μικρότερο μαθητή, να είναι ηλικίας 10 ετών.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, μετά το τέλος της απονομής των τίτλων σπουδών στους μαθητές του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών , ανακοίνωσε την επανατοποθέτηση της άγκυρας που κοσμούσε όλα αυτά τα χρόνια το λιμάνι της Κω, μέχρι τις 15 Μαΐου, η οποία θα τοποθετηθεί πάνω σε ένα ψηφιδωτό, περίπου 49 τετραγωνικών μέτρων.

Το σχέδιο  παρουσίασαν  στους παρευρισκομένους,ο δήμαρχος μαζί με τον Δαυίδ Χατζηδαυίδ.

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η κατάκτηση της παραδόσεως ως σύγχρονη τέχνη, η ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου του Βίου και η διασφάλιση του μέλλοντος του παρελθόντος.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ