Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού να ξεκινήσουν το καλοκαίρι τα περισσότερα έργα από τα μνημεία που έχουν πληγεί / Μέρος του Κάστρου θα ανοίξει την επόμενη σεζόν
Πολιτισμός
02/10/2020

Δρομολογήθηκαν όλες οι μελέτες των μνημείων που έχουν πληγεί από το σεισμό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την δρομολόγηση των μελετών για τα πληγέντα από το σεισμό μνημεία. Μετά το τέλος της σύσκεψης η υπουργός έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα τόνισε η κ. Μενδώνη πρέπει να δρομολογηθούν οι μελέτες των έργων. Στόχος να ξεκινήσουν τουλάχιστον το καλοκαίρι τα έργα στα μνημεία που έχουν πληγεί. Στο τελευταίο συμβούλιο θα συζητηθούν οι μελέτες για τα έργα της Κω. Έγινε κατανομή εργασιών μεταξύ των υπηρεσιών για τις συμπληρωματικές μελέτες για τις οποίες υπάρχουν πόροι. Με αυτεπιστασία ή με εργολαβία θα ξεκινήσουν τα έργα. Το καλοκαίρι θέλει εργοτάξια σε όλα τα μνημεία. Την Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη με τον μελετητή από πλευράς βακούφ που ασχολείται με τα τεμένη, στην οποία θα συμμετέσει ο δήμαρχος Κω, η πρόεδρος του Βακουφ και ο μελετητής. . 

Για την είσοδο του φόρου η υπηρεσία θα στείλει τις μελέτες, χρειάζεται να  συμπληρώσει τις μελέτες εφαρμογής και μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρχει ωριμότητα για να δρομολογηθεί το έργο.

Για το κάστρο τόνισε πως πρέπει να γίνει ξανά επισκέψιμο για τους επισκέπτες μας . Θα βρεθούν τρόποι να βλέπουν οι επισκέπτες όσο γίνετε περισσότερα σημεία των μνημείων και θα αξιοποιηθούν οι αποθήκες του Κάστρου. Η διεύθυνση αναστηλώσεων θα αναλάβει τις συνθέτες μελέτες στο κάστρο.

Το τέμενος στο πλατάνι θα δημοπρατηθεί μέχρι τέλος Οκτώβρη από την περιφέρεια θα τελειώσει μέσα στο 2021, όσο για τις μεσαιωνικές οχυρώσεις θέλουν  μελέτες.

Η εφορεία θα επιφορτιστεί με 5-6 μελέτες. Στόχος το καλοκαίρι να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα εργοτάξια.

Η κ. Μενδώνη επιβεβαίωσε πως δεν έλαβε κατευθύνσεις για μελέτες από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ