Ευχαριστήριο ΕΓΕ Κω για τη θεατρική παράσταση «Αθηνάς Παναγούλη Επιτάφιος»
Πολιτισμός
21/08/2023

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Κω , μετά τη μεγάλη επιτυχία στις 18 Αυγούστου στο Ρωμαïκό Ωδείο της θεατρικής παράστασης «Αθηνάς Παναγούλη Επιτάφιος», του Γιάννη Σολδάτου, με την  εξαιρετική  Μάνια Παπαδημητρίου  στον ομώνυμο  ρόλο,  σε σκηνοθεσία  του διακεκριμένου Κωστή Καπελώνη, μουσική του  Σταύρου Σιόλα σε ποίηση Αλέκου Παναγούλη, σκηνικά-  κοστούμια  της Έλλης Λιδωρικιώτη,

 ευχαριστεί  θερμά   όσους/ες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της παράστασης:

- τη Διοίκηση και τα στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ για τη στήριξη της πρότασης   και την ένταξη στα θερινά Ιπποκράτεια

- τους  Σκεύο και Γιώργο Ξυλουρά  για την ηχοφωτιστική και τεχνική κάλυψη.

-την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του πανέμορφου χώρου του Ωδείου και το προσωπικό  φύλαξης  για τις εξυπηρετήσεις

-την ομάδα διάσωσης για την προστατευτική παρουσία

- το Ιπποκράτειο Λύκειο Κω  και την Κοινσεπ Ορφέας για τη διάθεση των επίπλων

- το φίλο Μανόλη  Σαράντη για την μεγάλη τεχνική βοήθεια

-όλα τα  τοπικά ΜΜΕ που ανέδειξαν και πρόβαλαν  την εκδήλωση

- Επίσης, τον Μητροπολίτη   κ.κ. Ναθαναήλ  για    την τιμητική του  παρουσία

- την Αντιδήμαρχο κ. Βλάχου για την απόδοση ευσήμων στην ΕΓΕ , τον Αντιδήμαρχο, κ. Καλλούδη, τους εκπροσώπους των Συλλόγων,  όπως και  τα μέλη της Ε.Γ.Ε. και όλους τους φίλους και τις φίλες  που κατέκλυσαν τον χώρο και παρακολούθησαν με μεγάλη προσήλωση και   εμφανή συγκίνηση την παράσταση. Ένα εξαιρετικό κοινό  που ευχαρίστησαν θερμά οι συντελεστές.

    Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε την κ. Μάνια Παπαδημητρίου και τον κ. Κωστή Καπελώνη  που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας  και μάς χάρισαν αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία.

 Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, που ζωντανεύει  μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του Αθηνάς. Μιας πραγματικής ηρωιδας που είδε τα δύο  παιδιά της να θυσιάζονται για την  Ελλάδα και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Παράλληλα σχολιάζει  σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

 Μια  παράσταση-υπενθύμιση σε όσους/ες είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από   τα  οδυνηρά γεγονότα  της περιόδου, ένα μάθημα ιστορίας για τη νέα γενιά η οποία πρέπει να διακρίνει τη σκιά κάθε μορφής φασισμού που  παραμονεύει γύρω.

 Μια θεατρική παραγωγή του Πολυχώρου Vault, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Μαΐου 2023,στα πλαίσια του θεατρικού Φεστιβάλ μονολόγων   «Ο γιος μου…».Το Φεστιβάλ  φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων και  οι μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων  αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν.

Πρόκειται για ένα έργο που ανταποκρίνεται στην  πρόθεσή μας ως Γυναικεία Οργάνωση: να αναδεικνύουμε τον γυναικείο λόγο  και  να συμβάλλουμε κατά το δυνατόν  στην  απόκτηση της ιστορικής γνώσης.

                                                                                                                        Το Δ.Σ. Ε.Γ.Ε.-ΚΩ