Δύο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις, έρχονται στον Πολυχώρο Σφαγείο
Πολιτισμός
01/03/2024

Η εταιρεία πολιτισμού  « ΤΕΧΝΩΝ  ΔΡΑΣΙΣ», στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, θα υλοποιήσει στο διάστημα 2-10 Μαρτίου 2024 στο νησί της Κω, στον πολυχώρο «Σφαγείο» ,μια ξεχωριστή πολιτιστική παρέμβαση, με τη παρουσίαση δύο εξαιρετικών θεατρικών παραστάσεων. Αφ ενός την παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» στις 2 &3 Μαρτίου 2024 και τη παράσταση «Κατά Μάρκον» στις 9 & 10 Μαρτίου 2024. Μετουσιώνοντας έτσι σε πράξη, τη φιλοσοφία της σχετικά με την πολιτιστική-καλλιτεχνική αποκέντρωση, όλες τις εποχές του χρόνου, στην Ελληνική Περιφέρεια, τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

 

 

  «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο - σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, μετά τις sold out παραστάσεις έρχεται στη Κω.

 Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς: 

 Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

 Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς. 

 

   Λίγα Λόγια για το έργο

 

   Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας. 

 

  Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 & Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 ώρα 20:00- Πολυχώρος «Σφαγείο» -μουσικό-θεατρική παράσταση «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»

Όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον Μιχάλη Γενίτσαρη- σε κείμενα του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο

Η παράσταση ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.Κύριο μέσο έκφρασης και σύμβολο ταυτότητας αυτού του κόσμου αποτελούν το τραγούδι, η μουσική και ο χορός, μέσα από τα οποία γίνεται και η αντίστοιχη «μύηση» του θεατή στο ύφος και το ήθος του κλασικού Ρεμπέτικου. 

Στον θεατρικό μονόλογο των δύο πρωταγωνιστών ξεδιπλώνονται η ξεχωριστή θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, ο ρόλος της δισκογραφίας, η διαφοροποίηση στην επιτέλεση του Ρεμπέτικου μετά τον Πόλεμο με την αστικοποίηση και το πέρασμα στους επώνυμους δεξιοτέχνες-σταρ του τραγουδιού. 

 

 Τέλος, την Κυριακή 10 Μαρτίου ώρα 15:00 Πολυχώρος «Σφαγείο»

 Δωρεάν θεατρικό σεμινάριο για τα μέλη των θεατρικών ομάδων του νησιού , με εισηγητή τον ηθοποιό Τάκη Χρυσικάκο και θέμα «προσέγγιση στο αφηγηματικό θέατρο»

 

Info

Η Τουρκομερίτισσα 

Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα 21.00 & Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 20.00

Κατά Μάρκον 

Σάββατο 9 &Μαρτίου, ώρα 21.00 & Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 20.00

Προπώληση εισιτηρίων : more.com by viva

Πληροφορίες- κρατήσεις: 2310-842509, 6936-915422

Κρατήσεις για το σεμινάριο στο : 6978-556206 (Διονυσία Κάσιου)