Αναβίωσε το έθιμο με το «Γαϊτανάκι» από το Λύκειο Ελληνίδων Κω και το Ράδιο «Έκφραση», με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ Κω
Πολιτισμός
09/03/2024

 Το Λύκειο Ελληνίδων Κω, πιστό στις παραδόσεις, αναβίωσε για άλλη μια χρονιά , το Γαϊτανάκι και παραδοσιακούς χορούς, με αποκριάτικο ξεφάντωμα .

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ράδιο Έκφραση και τον ΔΟΠΑΒΣ στην Πλατεία Ανταγόρα  Σάββατο 9 Μαρτίου,με τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων να χορεύουν το παραδοσιακό Γαϊτανάκι και αποκριάτικους χορούς. Στην πλατεία υπήρχε face painting για τα παιδιά, dj  ο Γιάννης Ρεπιτς και πολλές άλλες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Στην  αποκριάτικη  γιορτή βρέθηκε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς κι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής Σταματία Κανταρζή.

Οι χορευτές  του Λυκείου, ντυμένοι ομοιόμορφα,έστησαν το «γαϊτανάκι» στην πλατεία Ανταγόρα Κω, με πολύ κέφι και αποκριάτικη διάθεση, με τους χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων να δημιουργούν ευχάριστο αποκριάτικο παιχνίδι με τους πλούσιους συμβολισμούς.

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ