Κων. Σβύνου: Κρατικός παρεμβατισμός στην ελεύθερη αγορά η ρύθμιση για την ελληνική μουσική
Πολιτισμός
26/03/2024

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που επί της ουσίας μας επιβάλλει να παίζουμε ελληνόφωνα τραγούδια σε ποσοστό τουλάχιστον 45%, συνιστά μια ευθεία παρέμβαση του κράτους στην επιχειρηματική ελευθερία, αναφέρει η  έπαρχος Κω – Νισύρου, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου, μιλώντας στην εκπομπή «Αποχρώσεις» του Μεσόγειος Fm 105,4 και στον δημ/φο Λάμπρο Δεμερτζή.

Η κα Σβύνου τονίζει, ότι ξενοδοχειακός κλάδος στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα, όμως οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν σέβονται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και έκφρασης του κάθε επιχειρηματία.

Μάλιστα, οι ξενοδόχοι ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να ρυθμιστεί ένα πλαίσιο από το υπουργείο Πολιτισμού για τη ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ώστε το δικαίωμα να καταβάλλεται με έναν ορθολογικό, δίκαιο και ηθικό τρόπο και ταυτόχρονα ο καλλιτέχνης να λαμβάνει αυτά που δικαιούται.

Υπάρχουν τόσοι ενδιάμεσοι φορείς και ο τελικός αποδέκτης αδικείται, υπογραμμίζει η κα Σβύνου.

«Είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνουμε περισσότερα χρήματα στα συγγενικά δικαιώματα απ’ ό,τι στα πνευματικά και αυτό γιατί είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Το ΞΕΕ έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται οι εταιρείες συγγενικών-πνευματικών δικαιωμάτων από τις οποίες κάποιες έχουν προσχωρήσει, ώστε να υπολογίζονται οι σχετικές χρεώσεις με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών και να εμποδίζονται οι εισπράκτορες να ζητούν κόστη τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν και αυτά του τιμοκαταλόγου που αφορά την κάθε επιχείρηση», αναφέρει η κα Σβύνου.

Τελικά, οι ρυθμίσεις αυτές αν εφαρμοστούν θα αποβούν εις βάρος των επιχειρήσεων, των πελατών τους και των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, καταλήγει η κα Σβύνου.

rodiaki.gr