Στις γειτονιές αναβίωσε φέτος το έθιμο του Άη Γιάννη Κλήδονα
Πολιτισμός
24/06/2020

Η παραδοσιακή αναπαράσταση των εθίμων του φανού και του κλήδονα γίνοταν κάθε χρόνο από το Λύκειο Ελληνίδων Κω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυλίου ΄΄Ο ΑΠΕΛΛΗΣ ΄΄ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφάλου ΄΄Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ΄΄  φέτος λόγο των μέτρων αποφυγής συνωστισμού, το πανάρχαιο έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στις πλατείες από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας αλλά ο φανός άναψε παραδοσιακά στις γειτονιές.

Ο Κλήδονας είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο. Σύμφωνα με το έθιμο, παραμονή του Αι Γιάννη, για να ξορκίσουν το κακό ανάβουνε φωτιές σε κάθε γειτονιά, τις γνωστές «φωτιές του Αη Γιάννη» και μάλιστα οι γειτονιές συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιά απ' όλες θα έχει την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη φωτιά.

Μέσα στις φωτιές, ρίχνουν παλιά σύνεργα της αγροτικής ζωής αλλά και τα Μαγιάτικα στεφάνια, που ήταν κρεμασμένα στις πόρτες των σπιτιών τους για 2 μήνες και στη συνέχεια πηδάνε πάνω από τις φωτιές τρεις φορές, αριθμός συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και τη θρησκεία του ορθόδοξου ελληνισμού.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ