Πρεμιέρα για την εκπομπή «Μπροβάλετε – Μπροβάλετε» στο Kos tv την Παρασκευή στις 20:00
Πολιτισμός
15/12/2020

Η εκπομπή «Μπροβάλετε – Μπροβάλετε» με τον Κυριάκο Παππούλη και τον Γιάννη Μαστόρο θα κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή στις 20:00 στο πρόγραμμα του ΚΟS TV με αφιέρωμα στην μουσικοχορευτική μας παράδοση.

Η δράση «Μπροβάλετε - Μπροβάλετε» είναι μια ιδέα πρωτοβουλία και προσπάθεια για την καταγραφή, την διάσωση και την διάδοση του λαϊκού πολιτισμού της Κω. Η προσπάθεια άρχισε το 2015 αφού διαπιστώθηκε από τους συντελεστές της ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη καταγραφής πρώτα απ’ όλα του τόσο πλούσιου λαϊκού πολιτισμού μας. Η δράση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα γεωγραφικά όρια του νησιού μας, δίνει όμως προτεραιότητα σε αυτό. Πρώτος στόχος η συλλογή ηχητικού (παλιές κασέτες, πομπίνες), οπτικοακουστικού (παλιές βιντεοκασέτες), φωτογραφικού υλικού (παλιές φωτογραφίες) και η ψηφιοποίηση του αλλά και συλλογή και αντιγραφή παλιών φορεσιών και όποιου λαογραφικού υλικού όπως στοιχοπλακιές, θρησκευτικά τραγούδια, κάλαντα, παραμύθια και πραγματικά ιστορικά γεγονότα και περιγραφές η μαρτυρίες από κατοίκους του τόπου μας όπως επίσης παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα. Σε δεύτερη φάση η αξιοποίηση του υλικού και η δημοσίευσή του με διάφορους τρόπους όπως ανάρτηση στο διαδίκτυο η μέσω εκδόσεων. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει καμία νομική υπόσταση ή αναγνώριση από οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας, οι συντελεστές της όμως διατηρούν το δικαίωμα να γίνει αυτό στο μέλλον. Μοναδικό κίνητρο είναι το πάθος και η αγάπη μας για τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας.

Δυο λόγια για το όνομα: Η φράση «μπροβάλετε μπροβάλετε» είναι δανεισμένη από τον στοίχο του γνωστού παραδοσιακού Χαρκίτικου σκοπού που παίζεται και τραγουδιέται στον Κώτικο γάμο όταν πηγαίνουν οι συγγενείς τα καλά (προικιά) του γαμπρού στο νυφοστόλι η οι συγγενείς της νύφης τον μπακλαβά στον γαμπρό.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ