Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ : Προτάσεις βιβλίων για ανάγνωση
Πολιτισμός
28/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις μέρες αυτές που η ζωή πίσω από την οθόνη κοντεύει να γίνει σαν τα κακόγουστα « ριάλιτι», το Εργατικό Κέντρο προτείνει για αυτές τις μέρες τα εξής βιβλία:

1.Αποχαιρετισμός στα όπλα / Μυθιστόρημα- Έρνεστ Χέμινγουεϊ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)

2.Αναζητώντας το χαμένο γάτο / Μυθιστόρημα – Βασίλης Λιογκάρης( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

3.Χάρτινο φεγγάρι / Μυθιστόρημα –Αντρέα Καμμιλλέρη(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ)

4.Παραμύθια της Μακεδονίας / Παραμύθι – Διασκευή : Παπάκου Λαγού Α. ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

5.Τα τρία μικρά λυκάκια /  Παραμύθι – Ευγένιος Τριβιζάς (ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΜΙΝΩΑΣ)

6.Ποιος κρυώνει; / Παραμύθι – ΜαριλίζαΛούντζη (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη του ανθρώπου για γνώση , ψυχαγωγία κα έκφραση,το βιβλίο μπορεί να αποδειχτεί ο καλύτερος οδηγός για νέες σκέψεις , να απαντηθούν ερωτήματα, να συνταιριάξουν όνειρα…

Ο πολιτισμός που εκφράζει τις αγωνίες κα τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος , είναι σημαντικό μέρος των δράσεων του Εργατικού Κέντρου Β.Σ.Δ.

Οι βιβλιοπροτάσεις εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός να εμπλουτίζεται διαρκώς..

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά και αγωνιστικά και καλή ανάγνωση!!!

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ …… ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

1.ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)

Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ένας νεαρός Αμερικανός κατατάσσεται ως εθελοντής στον Ιταλικό Στρατό και τον στέλνουν στην πρώτη γραμμή. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την Εγγλέζα νοσοκόμα Κατερίνα Μπάρκλεϋ. Το ειδύλλιό τους συνεχίζεται και κορυφώνεται σ’ ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο, όπου έχει μεταφερθεί εκείνος μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο από θραύσμα οβίδας.
Στο μεταξύ, η άμεση επαφή του με τη φρίκη του πολέμου του έχει διαλύσει μια σειρά από αυταπάτες και, όταν παρασυρμένος από το στρόβιλο της γενικής υποχώρησης των Ιταλικών στρατευμάτων κινδυνεύει να τουφεκιστεί εντελώς άδικα από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία, αποφασίζει να λιποτακτήσει.
Πράγματι, κατορθώνει να φύγει κρυφά για την Ελβετία παίρνοντας μαζί του και την Κατερίνα και για λίγους μήνες οι δυο εραστές θα ζήσουν τη γαλήνια ευτυχία της αγάπης τους.
Όμως η καταστροφή ενεδρεύει...

2. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΑΤΟ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

O Mπρούνο ήταν ένας γάτος αμφιβόλου ράτσας διασταυρωμένος με ό,τι εκλεκτό μπορούσε να προσφέρει το γατίσιο γένος. Είχε ένα ασυνήθιστα μακρύ και πυκνό τρίχωμα, γκρίζο σταχτί, ανοιχτής απόχρωσης με καφεκόκκινεςμεζ και κατάλευκο χνουδωτό κοίλωμα, σαν εκείνες τις βιζόν γούνες που βάζουν οι κυράδες στους γιακάδες των πανωφοριών για να δείχνουν την κομψότητά τους.

O Mπρούνο τελικά με την εξέλιξη της υπόθεσης αποτέλεσε έναν κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς. Ένα συνδετικό κρίκο επι­κοι­νωνίας ανάμεσα στους ετερόκλητους ενοίκους της πολυκατοικίας. Ένας πόλος έλξης ανθρώπινων σχέσεων και επαφών. Αγωγός γνωριμίας κι αγάπης…

Ένα βιβλίο ανθρώπινο, τρυφερό, ερωτικό, ευαίσθητο, συγκινητικό, χιουμοριστικό. Ένα βιβλίο του σήμερα.

3. ΧΑΡΤΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ ΑΝΤΡΕΑ

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ)

Κάποτε, όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του, αστειευόμενος, του είπε ότι το φεγγάρι στον ουρανό ήταν χάρτινο. Τότε αυτός, που πίστευε ό,τι του έλεγε ο πατέρας, το πίστεψε. Τώρα πια, ώριμος άντρας, έξυπνος, με μυαλό και διαίσθηση, πίστεψε ξανά, όπως όταν ήταν μικρό παιδί, σε δυο γυναίκες, που του είπαν ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από χαρτί. Ανάμεσα σε δυο δυνατές και επικίνδυνες γυναίκες πρέπει να παλέψει ο Μονταλμπάνο: η μια εξωστρεφής, με απίστευτο αισθησιασμό, η άλλη μυστικοπαθής, με νοσηρά πάθη, ικανή ν' αναλάβει τα πάντα και να κρύψει τα πάντα.

4. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ ΠΑΡΑΜΥΘΙ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ  ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΠΑΠΑΚΟΥ - ΛΑΓΟΥ A.

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Μέχρι πριν 200 περίπου χρόνια, οι φτωχοί άνθρωποι του λαού, στα ξενύχτια των αγροτικών δραστηριοτήτων και στα μακροήμερα ταξίδια στη στεριά ή στη θάλασσα, αισθάνονταν την ανάγκη να ψυχαγωγούνται με την αφήγηση ενός παραμυθιού.

Σ’ αυτήν τη συλλογή περιλαμβάνονται 24 ελληνικά λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας. Τα 20 από αυτά καταγράφηκαν το 1992 από την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών ΔΕΣΠΩ ΚΡΙΤΣΟΥΔΗ από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Άλλα τρία μακεδονικά παραμύθια, ανθολογήθηκαν από καταχωρήσεις σε Λαογραφικά Δελτία. Το πρώτο παραμύθι της συλλογής είναι ένας θρύλος για την καταγωγή των Μακεδόνων βασιλέων σε διήγηση του Ηρόδοτου. (εφηβικό- νεανικό)

5. ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΛΥΚΑΚΙΑ / ΠΑΡΑΜΥΘΙ – ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ)

Ήταν μια φορά τρία μικρά λυκάκια που ήθελαν να χτίσουν ένα δικό τους σπίτι. Όμως ο Ρούνι-Ρούνι, το ύπουλο, κακό γουρούνι είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του. ( παιδικό 7 χρονών έως 13 χρονών)

6. ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΩΝΕΙ; / ΠΑΡΑΜΥΘΙ – ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΛΟΥΝΤΖΗ

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Ποιος κρυώνει; περιγράφει το κρύο που νιώθει ένα μικρό κοριτσάκι μέσα στην καρδιά του χειμώνα και μας δίνει το διάλογό της με τη μαμά της για το πώς αντιμετωπίζουμε το κρύο –και οι άνθρωποι και τα ζώα. (προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έως 7 ετών).