2ο Συναπάντημα Λυράρηδων: Η μουσική παράδοση της Δωδεκανήσου «ζωντανεύει» στο λιμάνι της Κεφάλου
Πολιτισμός
04/07/2026 | 19:43

Στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ 2026», η Κέφαλος φιλοξένησε το Σάββατο 4 Ιουλίου το 2ο Συναπάντημα Λυράρηδων Νοτίων Δωδεκανήσων, μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη δωδεκανησιακή μουσική παράδοση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Κεφάλου και διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κω, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεφάλου «Αρωγή», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφάλου «Άγιος Νικόλαος» , με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του πλούτου της μουσικής παράδοσης των νησιών μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο σύλλογος "Αρωγή" απένειμε τιμητικές πλακέτες στους συμμετέχοντες μουσικούς. Την εκδήλωση άνοιξε ο διδάκτωρ λαογραφίας και διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, κ. Χρήστος Θεολόγος, με ομιλία σχετικά με τη λύρα στα Δωδεκάνησα.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει λυράρηδες και λαουτιέρηδες από τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι οποίοι τίμησαν με τις ερμηνείες τους τη μουσική παράδοση της Κω, της Χάλκης, της Σύμης, της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ξεχωριστή παρουσία είχε το χορευτικό τμήμα της Χοροκώς, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Μαρία Τσουκαλη 

Παράλληλα, ο Σύλλογος Κεφάλου «Αρωγή» διέθεσε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά εδέσματα, προσφέροντας πλιγούρι και ρεβίθια, συμβάλλοντας στη φιλοξενία και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Το 2ο Συναπάντημα Λυράρηδων Νοτίων Δωδεκανήσων αποτέλεσε μια όμορφη γιορτή της μουσικής και της παράδοσης, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες και κοινό σε μια βραδιά γεμάτη ήχους, χορούς και αυθεντικές γεύσεις των Δωδεκανήσων 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ

Ροή Προγράμματος

Δήμος ΚΩ

Τίτλοι Εφημερίδων