Έτοιμος ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη από τον Καλύμνιο γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη
Πολιτισμός
24/07/2021

Ένα εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 2 μέτρων του Ανδρέα Μιαούλη δημιούργησε ο γνωστός Καλύμνιος γλύπτης και μαθηματικός Σακελλάρης Κουτούζης.

Ήδη το γύψινο πρόπλασμα του ανδριάντα είναι έτοιμο και εναπομένει να σταλεί στο χυτήριο για να γίνει μπρούτζινο.
Όπως μας λέει ο Σακελλάρης Κουτούζης, για τη δημιουργία του αυτή χρησιμοποίησε  ως πρότυπο την ζωγραφική απόδοση του von Hess με τον Ανδρέα Μιαούλη μετά τη νικηφόρο ναυμαχία του Γέροντα.

Τον ανδριάντα αυτό τον δημιούργησε στο πλαίσο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αφού ο Ανδρέας Μιαούλης έδρασε στην περιοχή μας.

Ο Ανδρέας Μιαούλης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Εποανάστασης και διοικούσε τα Ελληνικά πλοία στη ναυμαχία του Γέροντα που ήταν η μεγαλύτερη της Επανάστασης του 1821 και έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Για τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη, όπως μας λέει ο Σακελλάρης Κουτούζης, υπάρχει μεγάλον ενδιαφέρον για να αποκτηθεί, τόσο από Κάλυμνο όσο και εκτός.

Βέβαια καλό θα είναι ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη, το νέο έργο του Σακελλάρη Κουτούζη, να παραμείνει στην Κάλυμνο και να στηθεί σε περίοπτη θέση στην παραλία της Καλύμνου σε ανάμνηση της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Πηγή: kalymnos-news.gr