''Θερινά Ιπποκράτεια 2021'': Συγκίνησε το κοινό η θεατρική παράσταση ''Ο Αρμένης'' στο Ρωμαϊκό Ωδείο
Πολιτισμός
28/07/2021

Συγκίνησε το κοινό της Κω η θεατρική παράσταση ''Ο Αρμένης'', στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021'', το μοναδικό δραματοποιημένο διήγημα της σπουδαίας συγγραφέως, Χαράς Κοσεγιάν, αρμένικης καταγωγής που ζούσε στη Ρόδο και που έφυγε νωρίς από τη ζωή μόλις στα 54 της χρόνια, στις 23 Αυγούστου του 2018, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το κείμενο που έκανε γνωστή τη Χαρά Κοσεγιάν στο ευρύ κοινό, είναι μια αληθινή ιστορία με φόντο τη σφαγή των Αρμεμίων, αφιερωμένη στον πατέρα της, Καραμπέτ Κοσεγιάν, ο οποίος ήταν αλκοολικός. Το έργο μεταφέρθηκε στο σανίδι για να αποτίσει  η ίδια η συγγραφέας φόρο τιμής στον πατέρα της και παράλληλα να του ζητήσει δημόσια συγγνώμη που ως παιδί ντρεπόταν γι’ αυτόν.

Ο ηθοποιός, Τάσος Μπλάτζιος, καθήλωσε το κοινό ενσαρκώνοντας τον Καραμπέτ Κοσεγιάν ενώ η Κατερίνα Οικονομοπούλου, υποδυόμενη τη Χαρά Κοσεγιάν, συγκίνησε άπαντες. Αξεπέραστη η ερμηνεία της χαρισματικής Χρυσηίδας Οικονομοπούλου, της μικρής που δεν μπόρεσε να παίξει το αγαπημένο της βιολί στην αρχή και στο τέλος της παράστασης  όπου εμφανίζεται ως η ‘’ψυχή’’ της Χαράς, λόγω τραυματισμού στο αριστερό της χέρι.

Καταπληκτική η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Βούλα Πελεκάνου που εκτός από τις υποκριτικές της ικανότητες, εντυπωσίασε και με τη φωνή της, τραγουδώντας ακαπέλα.

Το καστ της παράστασης ολοκληρώνει η Μαρία Λεγάκη που στάθηκε ανώτερη των περιστάσεων με το ρόλο της.

Την αποψινή παράσταση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού, Σέβη Βλάχο ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κώου & Νισύρου, κ. Ναθαναήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταγωινστής της παράστασης, Τάσος Μπλάτζιος, πριν κατέβει από τη σκηνή, ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμου, Σέβη Βλάχου αλλά και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ, Παναγιώτη Χατζηχριστοφή, που του έδωσαν ξανά την ευκαιρία να παρουσιάσει τον ''Αρμένη'' στην Κω. Ο ίδιος, συγκινημένος, αναφέρθηκε στο άδικο τέλος της Χαράς Κοσεγιάν, της πολυαγαπημένης του φίλης και συνεργάτιδας. 

 

Λίγα λόγια για τη Χαρά Κοσεγιάν


Η αρμενικής καταγωγής Χαρά Κοσεγιάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο, και ζούσε μόνιμα στη Ρόδο, όπου είχε τη θέση της σχολικής συμβούλου φιλολόγων Δωδεκανήσου. Ήταν παντρεμένη και έχει έναν γιο. Η παρουσία της στο Ναύπλιο ήταν συχνή και διατηρούσε επαφές με τους συμπατριώτες της. Έφυγε νωρίς από τη ζωή, τον Αύγουστο του 2018, νικημένη από τον καρκίνο.

Η Χαρά Κοσεγιάν σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστήμιου. Επιπλέον, εξειδικεύτηκε στη διδακτική της γλώσσας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Είχε δημοσιεύσει πλέον των 90 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, και είχε εκδόσει επιστημονικά βιβλία: «Λουκιανού Αληθής Ιστορία Α΄», «Αρχαία επιβιώματα στα Νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια», «Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση».

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1998 με το έργο «Πευκοβελόνες». Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά της: «Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι», «Γλυκό με θλιμμένα καρύδια», «Ανατέλλει και στη Ντέια», «Η Λοχεία της Απουσίας», «Ναϊρί» ενώ το διήγημά της «Ο Αρμένης» δραματοποιήθηκε για το θέατρο.

Είχε δημοσιεύσει ποιήματα σε συλλογικούς τόμους, διηγήματα σε περιοδικά, και είχε διεξάγει έρευνες που αφορούν τη Λογοτεχνία και έχουν δημοσιευτεί σε καλλιτεχνικά περιοδικά.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ