Δυναμικό παρών έδωσε ο πολιτισμός στο Ασκληπιείο με το εικαστικό δρώμενο ''Ιατροσόφια''
Πολιτισμός
18/08/2021

Μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021'', με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου 

Δυναμικό παρών έδωσε ο πολιτισμός απόψε στο Ασκληπιείο με το εικαστικό δρώμενο του Υπουργείου Πολιτισμού, ''Ιατροσόφια'', ένα πρωτότυπο ταξίδι μουσικής, τέχνης και μαγείας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το κοινό της Κω, βασισμένο στο βιβλίο του ιατροσοφιστή του 14ου αιώνα, Ιωάννη Σκαφιδά.

Το πολιτιστικό δρώμενο φιλοξενείται 18 & 19 Αυγούστου (21:00) στο νησί του Ιπποκράτη στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021'' που διοργανώνει ο ΔΟΠΑΒΣ, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες της φετινής καλοκαιρινής περιόδου έχει βάλει τα δυνατά του για να προσφέρει ξεχωριστές στιγμές στους συμπολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες της Κω.

Απόψε, όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν τα ''Ιατροσόφια'' έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Γιατροσόφια για τις αρρώστιες του σώματος , της ψυχής και του νου, για τους πόνους της καρδιάς, για τα άλγη του κορμιού, ένας συγκινητικός κι απόκοσμος θησαυρός λαϊκής σοφίας ξεδιπλώθηκε μπροστά τους. Με άξονα το μαγικό βιβλίο του Ιωάννη Σκαφιδά , η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, συμπράττει με τον συνθέτη Νίκο Γαλενιανό και την εικαστικό Μαλβίνα Παναγιωτίδη για μια μουσική παράσταση που επιθυμεί να συνδεθεί ξανά με τη μαγγανεία, το ξόρκι, το παράλογο.

Η ασθένεια, η αδυναμία, ψυχική και ανατομική, το γήρας και οι χυμοί της νιότης απέναντι στην αιώνια πάλη του ανθρώπου με τη ζωή και τον θάνατο.

Δύο μουσικοί, τρεις τραγουδιστές, ένας συνθέτης και μία εικαστικός ξορκίζουν το πάσχον σώμα, φορέα της απόκρυφης ιστορίας της Ευρώπης, μέσα από τις ελληνικές, λαϊκές θεραπευτικές δοξασίες. Στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Κω, εκεί που συναντιούνται η Ανατολή με τη Δύση, αναμετρήθηκε η ιστορία της επιστημονικής γνώσης με το μεταφυσικό. 

Συντελεστές

Σύλληψη – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός

Εικαστικός: Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Φωτισμοί: θ.α

Ερμηνείες: Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος)

Μουσικοί: Kώστας Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)

ΑΜΚΕ: arte con anima

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ