Κέρδισε η παράδοση στο Ζηπάρι στην εκδήλωση προς τιμήν του Μ.Πόγια που διοργάνωσαν ο ''Θεόκριτος'' & ο ΔΟΠΑΒΣ
Πολιτισμός
21/08/2021

Στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021''

Πλημμύρισε παραδοσιακές μελωδίες χθες το Πάρκο Κ.Κιαπόκα στο Ζηπάρι, στη βραδιά που διοργάνωσαν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Θεόκριτος» & ο Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ., στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021'', προς τιμήν του πολυτάλαντου Μάνου Πόγια, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Κω και το νέο του παραδοσιακό τραγούδι.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις φωνές τους, η Αγγελική Σπλαγκούνια, ο Γιάννης Κούρος και η χορωδία του ''Θεόκριτου''.

Αρκετοί ήταν οι συμπολίτες μας που τίμησαν την παραδοσιακή βραδιά με την παρουσία τους και διασκέδασαν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει καταξιωμένοι καλλιτέχνες του νησιού μας.

Την εκδήλωση προλόγησε η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ''Θεόκριτος'', Γιάννα Γραβάνη, η οποία τόνισε ότι η αυτή η εκδήλωση ήταν το ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην καλλιτεχνική πορεία του Μάνου Πόγια. Η ίδια, αναφερόμενη στο νέο βιβλίο που εκδόθηκε από τον σύλλογο, ''Ένα τραγούδι για την Κω από τον Μάνο Πόγια'', με ανέκδοτα τραγούδια και στίχους του ιδίου, κάλεσε το ΔΟΠΑΒΣ να υποστηρίξει οικονομικά την έκδοση περισσότερων αντιτύπων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέβη Βλάχου, η οποία αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση για οικονομική ενίσχυση του βιβλίου του Μάνου Πόγια από μέρους του ΔΟΠΑΒΣ, ενώ η ίδια, απευθυνόμενη στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, σημείωσε ότι τα λόγια είναι φτωχά για έναν σπουδαίο και πολυτάλαντο άνθρωπο ο οποίος έχει τρόπο ζωής τον πολιτισμό. 

 

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου, κ.κ. Ναθαναήλ για χαιρετισμό κι έπειτα ο Δημαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Μάνου Πόγια στην Κωακή μουσική παράδοση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτός ο καλλιτέχνης συνιστά το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Θεόκριτος''.

 

Τελευταίος πήρε ο λόγο ο Μάνος Πόγιας, ο οποίος ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους και για τα τόσο τιμητικά λόγια προς το πρόσωπό του ενώ κλείνοντας δόξασε το Θεό που τον έχει αξιώσει να ζήσει με τον τρόπο που έχει επιλέξει και να φτάσει ως εδώ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των επισήμων, η παραδοσιακή ορχήστρα με μαέστρο στο ακορντεόν τον Μάνο Πόγια ξεκίνησε να παίζει τραγούδια με στίχους που υμνούν τις ομορφιές της δικής μας Κω, διασκεδάζοντας το κοινό. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα όμορφα λόγια του Ασφενδιανού καρδιακού φίλου του Μάνου Πόγια και πρώην Πρύτανη του Παν/μιου Πατρών, Σταμάτη Αλαχιώτη. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ