Θερινά Ιπποκράτεια 2021: Θεατρική Παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φ. Nτοστογιέφσκι το Σάββατο 28/08 στο Ρωμαϊκό Ωδείο
Πολιτισμός
24/08/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΡΙΖΩΝ» με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. στα πλαίσια των Θερινών Ιπποκρατείων 2021 παρουσιάζει την Θεατρική Παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 21:30.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερύκιος

Ερμηνεία: Δημήτρης Βερύκιος

Συμμετέχει ο Σταύρος Παργινός

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με προκράτηση θέσεων στο ταξιδιωτικό πρακτορείο exas travel στη διευθυνση www.exas.gr

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την παρακολούθηση της παράστασης

Ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΩΦ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, συνεχίζοντας να εμπνέεται από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποτελεί απόσπασμα από το τελευταίο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, τους Αδερφούς Καραμαζόφ. Ο Ιβάν, ο δεύτερος από τους τρεις αδερφούς παρουσιάζει το ομώνυμο απόσπασμα ως ποίημα στον μικρότερό αδερφό του Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο και δόκιμο μοναχό.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στη σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, που στην κορύφωσή της ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη, Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα της Σεβίλλης.. Ο μονόλογος εκτυλίσσεται στο κελί του Ιησού, όπου ο Ιεροεξεταστής τον συναντά την νύχτα πριν διατάξει να τον ρίξουν στην πυρά .’’Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά… Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό!

Πρόκειται για θεατρική διασκευή του πιο συγκλονιστικού ίσως αποσπάσματος του τελευταίου και κορυφαίου έργου του «ανατόμου της Ψυχής» Φ. Ντοστογιέφσκι!

‘Ο Ντοστογιέφσκι, δεν αποσκοπεί μόνο στην στόχευση της παπικής εκκλησίας και στην ανάδειξη της απάτης της ιδρυματικής θρησκείας την οποία απροκάλυπτα καταγγέλλει. Το κείμενο, πυκνό σε νοήματα με μεγάλη έκταση και βάθος πραγματεύεται έννοιες που περιβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι πολύπλευρες πτυχές του οφείλονται στο φιλοσοφικό, πολιτικό, ψυχολογικό και θεολογικό συνάμα περιεχόμενο του. Ο συγγραφέας, μέσα από τον ιεροεξεταστή, ο οποίος αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, θέτει ερωτήματα και συζητά προβληματικές σχετικά με την εξουσία και την υποταγή, τη καθοδήγηση των μαζών από τους ισχυρούς, την προσωπική ευθύνη, την ελευθερία και τη βούληση , την παγκοσμιοποίηση, τη θρησκεία, τον θάνατο και την αγάπη.


Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, δεν είναι ένα ιδιαίτερο κείμενο μόνο εξ αιτίας της διαχρονικότητας και της ενδοσκοπικής ματιάς του πολύ-χαρακτηρισμένου ως ανατόμου της ψυχής Ντοστογιέφσκι. Είναι σπουδαίας βαρύτητας δραματικό κείμενο εξ αιτίας της μεγάλης σύγκρουσης των αντιφάσεων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Μέσα από τον τρόπο που τεχνικά παρουσιάζεται αυτή η ισχυρή σύγκρουση θέτονται ερωτήματα και όχι έτοιμες θέσεις, ή καλές και κακές πλευρές. Ωστόσο το κείμενο καλεί τον/την θεατή να λάβει ενεργό ρόλο και σκεφτεί ο/η ίδιος/α τόσο για τον εαυτό του/της όσο και για τον κόσμο.


Η παράσταση του Δημήτρη Βερύκιου, ο οποίος σκηνοθετεί και υποδύεται τον Μέγα Ιεροεξεταστή, δίνει τροφή για αναστοχασμό και καταφέρνει να μιλήσει σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ακούσει. Η σκηνογραφική λιτότητα βοηθά τα συμπυκνωμένα νοήματα του κείμενου να αναδυθούν, μιας και δεν αποσπά τον/την θεατή με περίσσιες πληροφορίες. Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητά του με τον Χριστό δίνει έναν ρεαλιστικό τόνο στην παράσταση!

Ο επιτυχής συντονισμός του Βερύκιου με τον Σταύρο Παργινό, ο οποίος υποδύεται τον Ιησού, δημιουργεί κυριολεκτικά παλμό και ρυθμό στη σκηνή. Η ιδέα της μουσικής απάντησης του τσελίστα Ιησού είναι ενδιαφέρουσα μιας και παρόλο που μένει σιωπηλός λεκτικά, εκφράζεται και ανταπαντά μέσα από την τέχνη και των κόσμο των συναισθημάτων. Οι συνθέσεις του Σταύρου Παργινού είναι ζωηρές και παραστατικές!