Γεμάτο αποκαλύψεις και ανατροπές το μυθιστόρημα της Ιουλίας Λυμπεροπούλου ''Η Μουντζούρα''
Πολιτισμός
24/08/2021

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Χάνι, στο πλαίσιο των ''Θερινών Ιπποκρατείων 2021''

Μόλις πριν έναν μήνα, στις 30 Ιούλιο του 2021, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της ταλαντούχας συγγραφέως, Ιουλίας Λυμπεροπούλου ''Η Μουντζούρα'', από τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ.

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε μια μικρή καστροπολιτεία του κάμπου με πρωταγωνιστές που κρύβουν πολλά μυστικά και που σύμφωνα με την πλοκή του σεναρίου βιώνουν ανατροπές. 

Με σκοτεινή ιστορία, που χάνεται πίσω στον χρόνο, εξακολουθούν ν' απομυζούν ζωές, καλλιεργώντας τον φόβο, καταδικάζοντας το ξένο και θέτοντας άτυπα εκτός νόμου το διαφορετικό. Οι παρανομίες και τα διαπλεκόμενα διαμορφώνουν τον ιδιότυπο χαρακτήρα της μικρής πόλης του κάμπου, επηρεάζοντας την εξέλιξη των εγκλωβισμένων ηρώων σ' ένα περιβάλλον νοσηρό, μ' επίκεντρο τη μονοχρωμία, την Καθαρότητα, τη μισαλλοδοξία, την υπακοή και τη σιωπή, καθώς ονειρεύονται μιαν άλλη ζωή, μέχρι ν' αντιδράσουν, σ' έναν κομβικό τόπο συνάντησης, αποκαλύψεων κι ανατροπών, συνθέτοντας μία ιστορία που συνδυάζει λογικό-εξωλογικό, φυσικό-μεταφυσικό στοιχείο και διερευνά την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τον εαυτό του. (Απόσπασμα από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το ολοκαίνουργιο δημιούργημα της Ιουλίας Λυμπεροπούλου παρουσιάστηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κω.

Την λιτή εκδήλωση προλόγισε η Αναστασία Παππούλη, στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού ΔΟΠΑΒΣ, η οποία μας συνέστησε τη δημιουργό του βιβλίου δίνοντας πληροφορίες για το βιογραφικό της. Στη συνέχεια ανέγνωσε τη σύντομη περιγραφή του μυθιστορήματος που αναγράφεται στο οπισθόφυλλο κι έπειτα χαρακτηριστικά αποσπάσματα για να πάρουμε μια γεύση από την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς, Ιουλία Λυμπεροπούλου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στο νησί του Ιπποκράτη αλλά και τη συγκίνησή της που η Κως είναι ο τόπος στον οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ''Μουντζούρα'' της.  

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο του Πάνου Μαντά και η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης προς την συγγραφέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μυθιστόρημα ''Η Μουντζούρα'' διατίθεται στην Κω, στο Πολύκεντρο Θαλασσινού και στο βιβλιοπωλείο ''Έκφραση''.

 

Το βιογραφικό της Ιουλίας Λυμπεροπούλου

Η Ιουλία Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχοντας βουτήξει στον απαιτητικό  στίβο της γραφής, παλεύει και ελπίζει να ολοκληρώσει το εξίσου απαιτητικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος με τίτλο: «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία: Ιστορία – Λαϊκός πολιτισμός».

Σχετικές εργασίες:
(2005) «Η βιοτεχνία ενδύματος τον 20ό αιώνα στην Αθήνα: ραφεία, εμποροραφεία και μοδιστράδικα».
(2006) «Tocqueville, ένας πολιτικός στοχαστής».
(2007) «Ο κοινωνικός μετασχηματισμός της υπαίθρου στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η περίπτωση των χωριών: Νέα Σελεύκεια, Κεστρίνη, Σαγιάδα».
(2008) «Το κλέφτικο τραγούδι. Δύο ιστορίες: Η πορεία  του στο χρόνο και οι δυνατότητες εξαγωγής ιστορικών πληροφοριών.».
(2011) «Γερμανόφωνοι συγγραφείς του μεσοπολέμου».
(2013) «Χαρακώματα Α' Πολέμου: Μία νέα εποχή βίας. (Στρατός ξηράς ‒ Πεζικό: πολεμική ύλη, εξοπλισμός, τακτικές, στρατηγικές, νοοτροπία. Κοινωνία: ζυμώσεις, επιδράσεις, συνέπειες.)».
(2013) «Φυλακή ‒ Εξορία: Βία και άλλες μορφές αυταρχισμού. Εμφύλιος-μετεμφυλιακή περίοδος. (Αυταρχικός κρατικός μηχανισμός ‒ Ηγεσία ‒ Ψυχοσωματικές επιδράσεις ‒ Επανένταξη)».
(2013) «Εργασία και αριστεροί ‒ μία (απο)κατάσταση υπό διωγμό (Εμφύλιος-μετεμφυλιακή περίοδος)».

Άλλες μελέτες:
(1998)«Μηλιγγοί και Εζερίται στον Ταΰγετο την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου».
(2003) «Οι γοτθικές εκκλησίες της Νάπολης της Ιταλίας: στρωματογραφική εξέλιξη και ιστορία».
(2010) «Η προδοσία στο κλέφτικο τραγούδι» (επιστημονικό άρθρο).
Έχει δημοσιευτεί στο Music Heaven:  
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3645

Στο πλαίσιο της ερευνητικής της δραστηριότητας συμμετείχε: 
(2005) στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η τέχνη του λευκοσιδηρουργού στον 20ό αιώνα» (χρηματοδοτημένο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς).
(2005-2007) στην ταξινόμηση αρχειακού υλικού στο Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ερμούπολης (ΓΑΚ Νομού Κυκλάδων).
(2007) στην 5η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση TICCIH (Βόλος 22-25 Νοεμβρίου 2007) με θέμα: «Το τέλος των Γιγάντων. Βιομηχανική κληρονομιά και μετασχηματισμοί των πόλεων».
Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας συμμετείχε:
(1994-1995) στο σεμινάριο θεάτρου και κινηματογράφου, του Ματιέ Φρανσουά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
(1997-1998) στη θεατρική ομάδα ΘΕΣΠΙ.
(1998) στη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΙ Ιωαννίνων με τίτλο: «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γιώργου Θεοτοκά, σε θερινή περιοδεία με 53 παραστάσεις.
(1999) σε δύο επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του Μ. Μανουσάκη: «Άγγιγμα Ψυχής».
(1999) σε ταινία μικρού μήκους στο πλαίσιο άσκησης της σχολής Σταυράκου.
(1999-2000) στη θεατρική ομάδα του Γιώργου Νάκου.
(2001) σε ταινία μικρού μήκους ανεξάρτητης παραγωγής.
(2001) στη δημοσιογραφική ομάδα του δελτίου ειδήσεων στο ΗΡΤ (Ηπειρωτική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση) με σύνταξη κειμένων και σπικάζ.
(2001-2002) στο τηλεοπτικό νεανικό μαγκαζίνο Blue Box στο ΗΡΤ με λήψη συνεντεύξεων, σπικάζ κειμένων και παρουσίαση θεμάτων στον αέρα.
(2002-2003) στη δημιουργία κινηματογραφικών σποτ με διάθεση – διαχείριση υλικού, σύνταξη κειμένων, σπικάζ και συμβολή στο ηλεκτρονικό μοντάζ στο ΗΡΤ.
(2009) στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής – παραμυθιού και video art, στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Περαιτέρω επιμόρφωση με επαγγελματικά σεμινάρια των Εκδόσεων Μεταίχμιο για:
(2009-2010) Κατάρτιση Επιμελητών – Διορθωτών Κειμένων.
(2010) Επιμέλεια – Διόρθωση Λογοτεχνικών Κειμένων.

Γλώσσες:
Αγγλικά (Cambridge CPE και Michigan ECPE) Ιταλικά (μητρική γλώσσα), γαλλικά (Certificat). Έχει ασκηθεί σε διάφορα είδη γραφής, αλλά επιδίδεται με πάθος καθημερινά και συστηματικά στο μαρτύριο εύρεσης της σωστής λέξης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2011 γράφει στο ηλεκτρονικό περιοδικό CityMag στην προσωπική της στήλη«Η πυγολαμπίδα φέγγει και κεντά» και στο διμηνιαίο ένθετο «H τρελή piñata», που ξεκίνησε από προσωπική στήλη. Εκεί κάνει προτάσεις βιβλίων, ταινιών και μουσικής βάσει θεματικών ενοτήτων. Επίσης παίρνει συνεντεύξεις για τις δύο σχετικές στήλες του περιοδικού: CityMag Portraitκαι CityMag Interview. Τέλος, κάνει τη διόρθωση ‒ επιμέλεια των κειμένων.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε η συνεργασία με την Ελληνική μουσική διαδικτυακή κοινότηταMusic Heaven, όπου συμμετέχει με διάφορα κείμενα και συνεντεύξεις σε σχέση με τη μουσική. 
Το σχετικό link της μουσικής κοινότητας Music Heaven:
http://www.musicheaven.gr/html/.

Το Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοσίευση διηγήματός της με τίτλο «Το φανάρι» στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κλεψύδρα».

Ενδιαφέροντα: το θέατρο, ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και τα ταξίδια.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ