Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, η παρουσίαση του βιβλίου της κ.Αργυρώς Χαρτοφίλη «Τα γιατροσόφια της Εψιμανής και οι συνταγές της» 
Πολιτισμός
25/08/2021
Η εκδήλωση για την  παρουσίαση του βιβλίου της κ.Αργυρώς Χαρτοφίλη «Τα γιατροσόφια της Εψιμανής και οι συνταγές της» πραγματοποιήθηκε  από το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω και τον ΔΟΠΑΒΣ στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2021

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου η παρουσίαση του βιβλίου της κ.Αργυρώς Χαρτοφίλη «Τα γιατροσόφια της Εψιμανής και οι συνταγές της»  από το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω σε συνδιοργάνωση με τον ο ΔΟΠΑΒΣ στα πλαίσια των Θερινών Ιπποκρατείων 2021 στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο – Χάνι. Για το βιβλίο μίλησαν οι: επίτιμη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Αργυρώ Κατσίλη, η φιλόλογος κ. Μαρία Τουλαντά - Παρισίδη και ο συγγραφέας  Θεοδόσης Διακογιάννης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κκ. Ιερεμίας, ο δήμαρχος Κω κ.Θεοδόσης Νικηταράς και  ο πρόεδρος του ΔΙΙΚ κ.Τέλης Παυλίδης.

Το βιβλίο της κ.Αργυρώς Χαρτοφίλη , είναι το δεύτερο βιβλίο της μετά το πρώτο της το 2012. Το βιβλίο έχει  γιατροσόφια και συνταγές της  μητέρας της, με βάση την παραδοσιακή γιατρευτική σε συνδυασμό με την επιστήμη. Για την Αργυρώ Χαρτοφίλη μίλησε η επιτιμη προεδρος του Λυκείου Ελληνίδων  κ.Κατσίλη , η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της κ.Χαρτοφίλη, η οποία  υπηρέτησε ως γραμματέας και στέλεχος στον Οδηγισμού, στην Δωδεκανησιακή Μέλισσα και στο Λύκειο Ελληνίδων. Η κ. Χαρτοφίλη υπήρξε δραστήριο μέλος του λυκείου Ελληνίδων, ως  γραμματέας για πολλά έτη. 

Με νοσταλγία και ευχάριστη διάθεση, ο πρόεδρος του ΔΙΙΚ Τέλης Παυλίδης, μίλησε  για την  μητέρα της Αργυρώς  την Εψιμανή , αφού στα παιδικά του χρόνια  τη θυμάται ζωηρά...με τα χέρια της να βρίσκει  τον πόνο, ενώ με  απλά υλικά και έλαια που χρησιμοποιούσε, θεράπευε το κόσμο, τον οποίο έστελνε στου Ταμπάκη και στον Μουζάκη για να της πάνε υλικά.  Ο κ. Παυλίδης σημείωσε , ότι το Λύκειο Ελληνίδων Κω,έβαλε ένα ακόμα λιθαρακι στην πατριδογνωσία!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κκ Ιερεμίας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη μας, που λόγω πένθους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο ίδιος τόνισε πως η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου βρίσκεται σε πένθος.

Ο συγγραφέας Θεοδόσης Διακογιάννης αναφέρθηκε στα βότανα τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο της κ.Χαρτοφίλη, κι έρχονται  από τον Ιπποκράτη , με όλα τα θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας.

 Η κ. Χαρτοφίλη αναφέρθηκε  στα παιδικά της χρόνια, στις μνήμες με την μητέρα της και τα γιατροσόφια που έκανε σε όσους είχαν πρόβλημα , καθώς και στις συνταγές της μητέρας της Εψιμανής τις οποίες κατέγραψε στο βιβλίο της.  Στην αναφορά της στις μνήμες για τη μητέρα της , τόνισε πως όλα τα γιατροσόφια τα έκανε δωρεάν στο κόσμο! Επίσης η κ.Αργυρώ, μίλησε με νοσταλγία για  όλα αυτά τα χρόνια  που εργάστηκε για το Λύκειο με μεγάλη αγάπη , ενώ προέτρεψε τις νέες κοπέλες να ασχοληθούν με το Λύκειο, γιατί όπως η ίδια ανέφερε..... " Όλα αυτά τα χρόνια αγαπήσαμε την παράδοση  και την πολιτιστική μας κληρονομιά... έχουμε χρέος να τη διατηρήσουμε ", ενώ πρότεινε  στις νέες κοπέλες να συνεχίσουν και να μεγαλώσουν το λύκειο Ελληνίδων.

Ο δήμαρχος Κω στον χαιρετισμό του τόνισε πως το βιβλίο αυτό, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τον τόπο μας.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ.Τέτη Φάκκου, έδωσε έπαινο και  τιμητική πλακέτα  στην κ.Αργυρώ χαρτοφίλη, καθώς και ένα υπέροχο συλλεκτικό νόμισμα με το σήμα του Λυκείου Ελληνίδων  για τη διαχρονική προσφορά της στο Λύκειο Ελληνίδων με την οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι για πολλά χρόνια. 

Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και σε άπορους φοιτητές.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ