Στην Κω ΄΄αντάμωσε΄΄ ο χορός και η παράδοση!
Πολιτισμός
04/09/2021

Πλήθος κόσμου αντάμωσε στο θεατράκι Ευαγγελίστριας στο Ασφενδιού το περασμένο Σαββατοκύριακο 4 & 5/9, στην παραδοσιακή εκδήλωση 5ο Αντάμωμα  «Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη» στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2021 του ΔΟΠΑΒΣ, με την υποστήριξη  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κάλυψε τις διαμονές των φιλοξενουμένων από Ιωάννινα, Ρόδο, Τήλο και Μέγαρα.

Την εκδήλωση άνοιξε  εκ μέρους του συλλόγου Φίλων Μουσικής Αρίων ο χοροδιδάσκαλος και διοργανωτής της εκδήλωσης, Γιάννης Μαστόρος. Αναφέρθηκε στην αείμνηστη Άννα Καραμπεσίνη στην μνήμη της οποίας δόθηκε η ονοματοδοσία της εκδήλωσης με τον διακριτικό τίτλο, Αντάμωμα  «Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη»  εις ένδειξη σεβασμού και τιμής στην μεγάλη Κώα παραδοσιακή τραγουδίστρια.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος με αρμοδιότητα στον πολιτισμό Γιάννης Κρητικός, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου .Ο κ. Κρητικός τόνισε πως η Κως αυτό το διήμερο θα γεμίσει αρώματα , πολιτισμό και χορό και  η περιφέρεια  πάντα,  θα στηρίζει εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας

Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος πολιτισμού Σέβη Βλάχου στο χαιρετισμό της επισήμανε πως το «Αντάμωμα» είναι μια εκδήλωση, που  αγαπά ο κόσμος κι έλειψε αυτά τα 2 χρόνια, ενώ σημείωσε πως η  Κως είναι σταυροδρόμι πολιτισμών  εμπλουτισμένη με τη σύγχρονη δημιουργία όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση, που ενώνει την Ελλάδα , την παράδοση και  τον πολιτισμό της. Η αντιδήμαρχος επισήμανε πως η Άννα Καραμπεσίνη, σίγουρα  θα χαίρεται από τη γη των αγγέλων βλέποντας αυτή την εκδήλωση, ενώ  μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά και του προέδρου του  ΔΟΠΑΒΣ Παναγιώτη Χατζηχριστοφή.

Το χορό άνοιξε ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής Ρόδου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων Ήπειρος και τέλος ο Σύλλογος φίλων Μουσικής Κω «ΑΡΙΩΝ» όπου έκλεισε την πρώτη μέρα. Στην μουσική (βιολί) Νίκου Σοφού ο Ιάσωνας Παππούλης και  Βασίλη Συνεσίου στο τραγούδι. Και τα τρία χορευτικά συγκροτήματα καταχειροκροτήθηκαν!

Στο τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές  έδωσαν αναμνηστικά δώρα και τοπικά προϊόντα στους συμμετέχοντες της βραδιάς, τα οποία παρέδωσαν η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου και ο Γιάννης Κρητικός.

Την Κυριακή 5/9, δεύτερη ημέρα του 5ου Ανταμώματος, χόρεψαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τήλου, το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων και το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «ΆΡΤΕΜΙΣ». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Παναγιώτης Χατζηχριστοφής και ο πρόεδρος της κοινότητας Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρούνταν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ