Με ευλάβεια, ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης Κω
Τοπικά
24/11/2021

Με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε ο  πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης  στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης Κω χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ, παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου κκ.Ναθαναήλ προς τον Σεβασμιώτατο Αγκύρας, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας που γιορτάζεται σε όλο το κόσμο!Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του ιερού ναού: Ηλίας Καματερός, Δημήτριος Διακονικολής,Βασίλης Παπαδόπουλος και Μιχαήλ Χατζηνικήτας.

Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αικατερίνα (282 - 305), που κατά την Ορθοδοξία, έγινε αγία επειδή έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα.Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτης των Μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό. 

Στη Γαλλία, η φιλοσοφική σχολή του Παρισιού από θαυμασμό προς την Αγία την είχε ανακήρυξε προστάτιδα της φιλοσοφίαςΓια τη δράση και τη ζωή της αγίας δεν υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες, κανένας ιστορικός δεν την αναφέρει και ούτε ένας μάρτυρας δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξή της και μέχρι το τέλους του 9ου αιώνα και με δεδομένο ότι η εποχή του μαρτυρικού της θανάτου προσδιορίσθηκε περί το 305 μ.Χ.[εκκρεμεί παραπομπή] υπάρχει σιωπή πέντε αιώνων, η οποία είναι αδύνατον να μην προσδώσει στις κατοπινές πληροφορίες κάποιες αοριστίες, χωρίς αυτές όμως να σημαίνουν πως η σχετική παράδοση περί της Αγίας Αικατερίνης στερείται ιστορικής βάσης.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ