Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κέφαλο
Τοπικά
17/04/2022

Αρχιερατική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε σήμερα ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Κεφάλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ προεξήρχε της Θείας λειτουργίας -όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα – στην Κέφαλο .

Την Κυριακή των Βαΐων, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, ή φοίνικες δηλαδή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά.  Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». 

Στο τέλος της λειτουργίας μοιράστηκαν, σύμφωνα με την λατρευτική μας παράδοση, τα Βάγια στους πιστούς. Σύμφωνα με το Ορθόδοξο Χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Το παρών στη θεία λειτουργία, έδωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κοκκαλάκης, ο επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Γιώργος Κυρίτσης, ο π.δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός κι οι κοινοτικοί σύμβουλοι Στέφανος Καματερός, Διονυσία Καμπούρη και Μιχάλης Ράπανος. 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ