Με εντάσεις και διαξιφισμούς, η «ανοιχτή» συνάντηση,στο Πνευματικό Κέντρο, για τα προβλήματα υδροδότησης στην Κέφαλο
Τοπικά
14/07/2022

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η «ανοιχτή» συνάντηση στην αίθουσα πνευματικού κέντρου Κεφάλου για τα προβλήματα υδροδότησης, με πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας Κεφάλου Γιώργου Κοκκαλάκη, παρουσία του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ¨Δύναμη Αλλαγής" Γιώργου Κυρίτση και "Όραμα + Δράση"  Ιωάννας Ρούφα. Παρόντες επίσης ήταν,  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Ζαχαρός , οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβρίθης, Σέβη Βλάχου, Σταμάτης Καμπουράκης, Γιάννης Καλλούδης, οι προέδροι των κοινοτήτων Αντιμάχειας Νίκος Φρατζής, Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Χατζηνικολάου, Αντώνης Κρητικός, Σεβαστιανός Μαραγκός, Μηνάς Κιάρης, Γιάννης Φραγκούλης, ο κοινοτικός σύμβουλος Στέφανος Καματερός, ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Πέτρος Πετρής, το μέλος της ΔΕΥΑΚ Σαββίνα Φώτη,  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κέφαλο και αρκετοί πολίτες.

Υπήρξαν έντονες στιγμές έντασης κατά την έναρξη της συζήτησης μεταξύ του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά και του  προέδρου της Κεφάλου Γ. Κοκαλλάκη, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης από τον δήμαρχο Κω, τον οποίο  διέκοψε ο κ. Κοκαλάκης ο οποίος σημείωσε, πως  είθισται ο Πρόεδροςτης κοινότητας να καλωσορίζει τους καλεσμένους.  

Ο δήμαρχος στην εισήγηση του τόνισε ότι το πρόβλημα υδροδότησης στην Κέφαλο επιδεινώθηκε με τις πολύωρες (6ωρες-10ωρες) βλάβες στο δίκτυο  ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και δεξαμενών  με πιεστικά συγκροτήματα.  Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας του νερού στο τρίγωνο, που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός πως μαζεύτηκαν υπογραφές κατοίκων,  χωρίς πρώτα ο ίδιος να ενημερωθεί για το πρόβλημα   ενώ ουδέποτε προσκλήθηκε στην Κεφαλο από τον πρόεδρο για να γίνει συζήτηση επί του προβλήματος. Τόνισε επίσης, ότι η  προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κάνει μόνο μια γεώτρηση η οποία είναι αποτυχημένη γιατί ουδέποτε λειτούργησε, ενώ η νυν  δημοτική αρχή, έχει προϋπολογισμό έργων και παρεμβάσεων της ΔΕΥΑΚ για την Κέφαλο αξίας 396 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν τρεις γεννήτριες (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) για να λυθεί το ζήτημα, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται , το πολύ σε δεκαπέντε ημέρες.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Κεφάλου, εξέφρασαν την αγωνία τους  αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης στο χωριό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα τους, αλλά και στις επιχειρήσεις , οι οποίες λαμβάνουν καθημερινά , όπως οι ίδιοι επισήμαναν, τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών, οι οποίοι δυσφημίζουν το ωραιότερο χωριό της Κω. Αναφέρθηκαν επίσης σε προβλήματα που αφορούν στην έλλειψη ηλεκτροδότησης του χωριού και στην ανάγκη για ασφαλτοστρώσεις. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα,  οι οποίοι  αντέδρασαν για την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχου και προέδρου της κοινότητας, τονίζοντας πως θα πρέπει και οι δυο πλευρές εκατέρωθεν, να αφήσουν στην άκρη  τις αντιπαραθέσεις και να λύσουν τα προβλήματα του χωριού το οποίο όπως είπαν κατά γενική ομολογία, έχει αδικηθεί παράφορα χρόνια τώρα...

Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κοκκαλάκης τόνισε πως η συνάντηση αυτή έγινε μετά  από έντονες παροτρύνσεις των Κεφαλιανών, για τα χρόνια άλυτα προβλήματα της Κεφάλου κυρίως της λειψυδρίας αλλά και της ποιότητας του νερού , ενώ  κατηγόρησε τον δήμαρχο για έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας και τόνισε πως ο δήμαρχος  οφείλει να συγκαλεί  συναντήσεις  με τους προέδρους των κοινοτήτων για να λύνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα συνεχίσει να "μάχεται"  με όλες του τις δυνάμεις, για τα προβλήματα της Κεφάλου,

Οι επικεφαλής των παρατάξεων εστίασαν στο γεγονός του χρόνιου ζητήματος της λειψυδρίας, με τον Γ.Κυρίτση να ζητάει συγγνώμη για όσα δεν μπόρεσε ο ίδιος και η παράταξη του να λύσει στα προβλήματα υδροδότησης της Κεφάλου, ανεφερε τις παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ επί θητείας του και προέτρεψε την νυν δημοτική αρχή, να λύσει όσα επικαλείται ότι δεν έλυσαν εκείνοι.

Η Ιωάννα  Ρούφα, υπογράμμισε πως όλα έγιναν για να αποπροσανατολιστεί το πρόβλημα και πως αν δεν είχε κάνει ο πρόεδρος κοινότητας την κίνηση να μαζέψει υπογραφές, δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη συνάντηση στην Κέφαλο και προκάλεσε τον δήμαρχο να απαντήσει αν έχει καταθέσει αγωγή στην ΔΕΗ όπως παλαιότερα ο κ. Νικηταράς είχε δηλώσει , ενώ πρότεινε να καθίσουν όλοι μαζί με τα έμπειρα στελέχη της ΔΕΥΑΚ και να αντιμετωπίσουν  από κοινού το πρόβλημα.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Ζαχαρός τόνισε  πως την επόμενη εβδομάδα έρχονται οι τρεις ΗΖ (Γεννήτριες) και θα τοποθετηθούν άμεσα, υπολογίζοντας να ολοκληρωθεί  η παρέμβαση σε δέκα ή δεκατέσσσερις ημέρες. Επισήμανε πως οι γεννήτριες αυτές θα είναι αυτόνομες και δεν θα επηρεάζονται από διακοπές ηλεκτροδότησης. Επισήμανε πως η ΔΕΥΑΚ έχει πραγματοποιήσει έργα στην Κέφαλο με ιδίους πόρους αξίας 396.660,00 ευρώ, μεταξύ των οποίων  οι εργασίες στα δίκτυα  γεώτρησης Αγκιόλη , Πασκαϊνου, Κισσό και Φαούλη ενώ τα επιδοτούμενα έργα , αφορούν στα παρακάτω έργα :

1.600.000 € αφορά δαπάνη για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης μήκους 12.400 μέτρων στη Δ.Κ Κεφάλου

To ποσό800.000€ αφορά δαπάνη για την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος εξελιγμένης διαχείρισης πίεσης και  καταγραφής παροχής, πίεσης, ποιότητας σε 24ώρη βάση με σκοπό την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση τοπικών σταθμών ελέγχου παροχής και πίεσης , τοπικών σταθμών μέτρησης πίεσης ,12 τοπικών σταθμών μέτρησης ποιότητας και πίεσης , τοπικών σταθμών διακοπής ,  φορητών σταθμών ελέγχου , λογισμικών και παροχή υπηρεσιών για την επέκταση του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου  

Λαμβάνοντας υπόψιν το συνολικό προυπολογισμό της πρότασης ,δαπάνη 2.500.000 € η ποσοστό 33% αφορά τη Δ.Κ Κεφάλου

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ