Δημ.Συμβούλιο Κω: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τριμηνιαία έκθεση προϋπολογισμού εσόδων-δαπανών Δ.Κω
Τοπικά
16/07/2022

Εγκρίθηκε η τριμηνιαία έκθεση προϋπολογισμού εσόδων – δαπανών Δήμου Κω Α’ τριμήνου 2022 στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, ο οποίος στην εισήγηση του ανέφερε πως λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, υπάρχουν αλλαγές στον προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών και όχι κάποιας κακής διαχείρισης. Πρόσθεσε πως σε αυτήν την περίοδο με την άνοδο των τιμών , υπάρχει καθυστέρηση των έργων από τους εργολάβους και παράλληλα έρχεται το κράτος και δίνει τη δυνατότητα παράτασης 6 μηνών. Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας τα κονδύλια του προυπολογισμού για να καλύψουμε την άνοδο των τιμών ενώ κάποια έργα θα ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό τους. Τέλος ανέφερε πως για το 1ο τρίμηνο δε μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα και πως το Σεπτέμβριο θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα για το τί θέλαμε και τί πετύχαμε. 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς και των Αντιδημάρχων Σ'.Βλάχου και Π.Αβρίθη.

Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Ακούμε συνεχώς για το γαϊτανάκι των δικαιολογιών της πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας, των ανατιμήσεων. Μεγάλο έργο η ενότητα . Ποιά ενότητα; Ρωτήστε τους υπαλλήλους του δήμου που φεύγουν. Αυτή η τριετία είναι το απόλυτο 0.  Μία φορά ξεκίνησε η τουριστική περίοδος κανονικά και βρεθήκατε γυμνοί. Αφήνετε τα φώτα ανοιχτά για να φαίνεται ότι δουλεύετε και διασκεδάζετε στις εκδηλώσεις. Δεν επιτρέπεται να κρατάτε ένα ολόκληρο νησί στη στασιμότητα από την αδιαφορία σας. Ας σοβαρευτούμε όμως!

Ι.ΡΟΥΦΑ

Στο τίποτα δε μπορείς να αντιπολιτευτείς. Ο Δήμαρχος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι του είπαμε περί μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν καταφέρατε ούτε τη μονάδα να πιάστε στην τριμηνιαία του 22.  Παίζετε θέατρο, όπως παίξατε και στην Κέφαλο. Μιλάμε για αμετροέπεια. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση έχετε φέρει το Δήμο. Τον έχετε καταντήσει ταμείο. Υπάρχει έλλειμα πολιτικού σχεδιασμού. Ο Δήμος θέλει δουλειά. Σας έχουν φύγει τα βασικά στελέχη. Τι Δήμο θα παραδώσετε; Σταματήστε την έπαρση. Μέχρι τότε θα λέμε ΟΧΙ. 

Κ.ΜΑΚΡΗ

Δε γίνεται να μη γίνονται στοιχειώδη έργα με τη δικαιολογία της πανδημίας και των άλλων δυσκολιών. Γίνεται ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών. Ο Δήμος θα έπρεπε να ντρέπεται για πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει . Μην τολμήσετε να φορτώσετε τους δημότες φόρους λόγω της δικής σας ανημποριάς. Δεν την ψηφίζουμε γιατί δεν αποτυπώνει τίποτα θετικό.

Η.ΣΙΦΑΚΗΣ

Επικρατεί στην κοινωνία ότι 2 χρόνια ήταν καλά. Έχει αποτύχει παταγωδώς η δημοτική αρχή την πρώτη χρονιά κανονικότητας. Φεύγοντας δε θα αφήσετε ούτε μία μελέτη στην επόμενη δημοτική αρχή. Από πού πηγάζει τόση αισιοδοξία;

Β.ΠΗ

Πόσο λίγοι είστε στην κανονικότητα που επανήλθε;

Π.ΑΒΡΙΘΗΣ

Πες πες ότι αυτή η δημοτική αρχή ότι δεν κάνει τίποτα, κάτι θα μείνει. Κλείνουμε τα 3 χρόνια ως δημοτική αρχή. Εγώ είμαι αυτός που είπα ότι θα γίνουν πολλά έργα , δεν κρύβομαι. Εσείς κρύβεστε. Αυτή η δημοτική αρχή έχει συμβασιοποιημένα αρκετά έργα αλλά δεν προχωράνε γιατί  ο νομοθέτης έδωσε 6μηνη παράταση. Είμαστε δέσμιοι των εργολάβων και κανένας από την αντιπολίτευση δεν είπε κουβέντα. Επίσης δε μίλησε κανείς για την αναθεώρηση των τιμών. Η σεζόν είναι καλή, το ν ησί έχει πολύ κόσμο. Το κέρδος στην τσέπη; 0. Διότι οι μισθοί έχουν ανέβει, υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και το υπάρχον γυρίζει από μαγαζί σε μαγαζί για 50 ευρώ παραπάνω.

Δ.ΓΕΡΑΣΚΛΗΣ

Έχετε κάνει κοσμογονικά έργα που άλλαξαν την Κω; Η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Συναισθανθείτε παραπάνω τις ευθύνες που έχετε στην τοπική κοινωνία. Φυσικά και καταψηφίζουμε.

Α.ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Σε 1,5 μήνα μπαίνετε στον τελικό χρόνο της θητείας σας. Ο Δήμος τώρα έπρεπε να δουλεύει με φουλ τις μηχανές. Θλιβερή η εικόνα χθες στην Κέφαλο. `είναι θλιβερό ένας πρόεδρος νέος να μην αντιπολιτεύεται σωστά με την ελπίδα να κάνει κάτι στο χωριό του λέγοντας στο Δήμαρχο ῾Μαζί θα πετύχουμε, μαζί θα αποτύχουμε.῾. Από ότι φαίνεται θα αποτύχετε. Αναφέρετε ένα έργο που κάνατε στην Κέφαλο.

Σ.ΒΛΑΧΟΥ

Συγχαρητήρια στον κ.Κρητικό που προσπαθεί να σώσει τα άσωστα. Η διαφορά όμως είναι τεράστια με το σήμερα και το χθες. Η υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου είναι ότι τώρα που πλησιάζουν εκλογές η αντιπολίτευση αναρωτιέται ῾Δε θαν κάνετε έργα για ψήφους῾; Αμφισβητείτε τον κορονοιό , τον πόλεμο και τις ανατιμήσεις. Σε τι σας επηρέασε το μεταναστευτικό τότε, στη λειτουργία του Δήμου; Ο σεισμός , μία μέρα έγινε, τη Δευτέρα ήμασταν στη δουλειά μας. Τι συγκρίνετε; Ακόμα και το υπουργείο εξετάζει να μη γίνουν εκλογές λόγω πανδημίας. Αυτό δε σας λέει κάτι; Έχετε κουράσει με τα ίδια και τα ίδια.

Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Είμαι μέλος σε τρεις επιτροπές  και εκεί υπάρχει συνεννόηση. Εδώ γίνονται μακροσκελής συζητήσεις που δεν ωφελούν στην επίλυση των προβλημάτων και γίνεται λόγω της ύπαρξης της τηλεόρασης. Ποιος θα βγει να μας πει ότι γίνεται έργο; Είναι μηδενικό. Το 2022 ο κορονοιός μας εγκαταλείπει και ένας χρόνος είναι λίγος για να κάνετε αυτό που λέτε.

Ρεπορτάζ