Διασώστες ΕΚΑΒ Κω: Προς αποκατάσταση της αλήθειας
Τοπικά
11/08/2022

Με αφορμή την επιστολή του Έπαρχου Κω-Νισύρου προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, όπου στοχοποιείται  το Σωματείο των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου, του οποίου είμαστε μέλος, για τη μη πραγματοποίηση δευτερογενών διακομιδών από 1η Αυγούστου, υποχρεωνόμαστε προς αποκατάσταση της αλήθειας να δημοσιοποιήσουμε απαντήσεις στα όσα παραπλανητικά δημοσιοποιήθηκαν.

 

Στην επιστολή του ο κ Καμπανής ισχυρίζεται ότι τα πληρώματα αρνούνται τη μεταφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο στη κατοικία τους με αποτέλεσμα να καλούνται ιδιωτικά ασθενοφόρα υποχρεώνοντας τους συμπατριώτες μας να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά, αγνοώντας ηθελημένα ότι η αποχή πραγματοποιείται με κύριο αίτημα την στελέχωση των μονάδων και τη ενίσχυση με ασθενοφόρα.

 

Σαν εργαζόμενοι και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου και της ΠΟΠΕΚΑΒ(Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ) για άλλη μια φορά καταθέτουμε την ανησυχία μας για τη ελλιπή υποστελέχωση της Υπηρεσίας ειδικά στο νησί της Κω.

 

1) Ο τομέας ΕΚΑΒ Κω ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να μεταφέρει ασθενή από το Νοσοκομείο προς την οικία του, από τη 1η Αυγούστου όμως συμμετέχει μέσω της ΠΟΠΕΚΑΒ στην αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές γιατί πολύ απλά δεν  μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στα επείγοντα περιστατικά με ΕΝΑ μόνο ασθενοφόρο σε όλο το νησί, ειδικά αυτή τη περίοδο με την πολλαπλάσια αύξηση του πληθυσμού λόγω χιλιάδων επισκεπτών.

 

Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα η αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές ισχύει από το 2020 ενώ η διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει ενημερωθεί έγκαιρα  μέσω της Ομοσπονδίας μας και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ,για να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές δράσεις, όπως διερωτάται ο έπαρχος Κω-Νισύρου.

 

Είναι γνωστό ότι για τη διαχείριση των περιστατικών υπάρχει πλέον το Συντονιστικό Κέντρο του Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, το μόνο αρμόδιο να δίνει τις εντολές για τη διαλογή των περιστατικών και να αποφασίζει για τη διαχείριση τους.

 

 2) Πάγιο αίτημά μας εδώ και δύο χρόνια είναι να ενισχυθεί ο τομέας ΕΚΑΒ Κω με μόνιμο και  επικουρικό προσωπικό ώστε να υπάρχει και δεύτερο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση και ο πολίτης να μη στερείται στοιχειωδών υπηρεσιών Α! θμιας υγείας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν επτά μόνιμοι διασώστες και τρείς επικουρικοί των οποίων η σύμβαση λήγει τον Απρίλιο του 2023, ( Δεκέμβριο 2022 λόγω οφειλομένων ρεπό και αδειών).

Επίσης τρεις διασώστες μετακινούμενοι εργάζονται στον τομέα από τον Νοέμβριο με δίμηνες ανανεώσεις έως τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι και έχουν καταθέσει αίτηση για ΜΕΤΑΘΕΣΗ ώστε να παραμείνουν  στο νησί μόνιμα ,δίχως μέχρι και σήμερα να έχουν πάρει απάντηση από την υπηρεσία. 

Πως λοιπόν θα κινηθεί και δεύτερο ασθενοφόρο (που δεν είναι επιπλέον και αξιόμαχο αφού μπαινοβγαίνει από τα συνεργεία) όταν δεν καλύπτονται ούτε οι βάρδιες του ενός !!!

 

3)Ουδέποτε η Περιφέρεια φρόντισε να προμηθευτεί η Κως ασθενοφόρο όπως ισχυρίζεται ο κ Καμπανής, ενώ ως γνωστόν έχει χρηματοδοτήσει την αγορά 42 ασθενοφόρων μεγάλου και μικρού όγκου.

 

4) Υπενθυμίζουμε ότι η μονάδα ΕΚΑΒ της Κω εκτός από τα επείγοντα περιστατικά εκτελεί δευτερογενείς διακομιδές (επανεξετάσεις τακτικών ιατρείων – εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα) αεροδιακομιδές , διακομιδές των προσφύγων στο ΚΥΤ στο Πυλί, διακομιδές από και προς λιμάνι  και όλα αυτά με ΕΝΑ μόνο ασθενοφόρο.

 

Οι εργαζόμενοι έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια και τις αντοχές τους. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί με κίνδυνο της ζωής των ασθενών και της δικής τους σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις και τα κατάφεραν γιατί το συγκεκριμένο επάγγελμα-λειτούργημα ήταν επιλογή τους και γνώμονας πάντα η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και μοναδική αγωνία η διάσωση του.

Και ας μη ξεχνούν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ότι μας οφείλουν εκατοντάδες ρεπό και άδειες δύο χρόνων αλλά αυτό που προτάσσουμε είναι ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.

 

Διασωστες ΕΚΑΒ Κω