Εκδήλωση στην Κέφαλο με αφορμή την 17η Νοεμβρίου με θέμα «Η μνήμη ως αντίσταση» με ομιλητή τον κ. Σκεύο Παπαϊωάννου
Τοπικά
15/11/2022

Με το σύνθημα "Η μνήμη ως αντίσταση", θέλουμε να συμβάλουμε στο γεγονός ότι η ιστορική μνήμη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για αποφεύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, αλλά και για να διαφυλάττουμε τα θετικά ως σημαντικά υλικά για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με πραγματική δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητας και ειρήνη. Η υπεράσπιση των παραπάνω είναι υποχρέωση του καθενός μας και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής-κλιματικής και πολιτισμικής κρίσης.

Στόχος μας είναι επίσης να υπενθυμίσουμε στους μεγαλύτερους και να γνωρίσουν οι νεότεροι τι σημαίνει φασισμός, προσφυγιά και μετανάστευση. Για το σκοπό αυτό, θεωρούμε απαραίτητο να δώσουμε χώρο σε καταπιεσμένες και απωθημένες εμπειρίες και πληροφορίες. Πάνω απ' όλα, η ανάμνηση των φρικαλεοτήτων του φασισμού και η μη συμφιλίωση με αυτές είναι ακόμη πιο επείγουσα σήμερα λόγω των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. 

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!!!

 

Επιλεγμένοι, στίχοι τραγουδιών και ποιήματα θα διαβαστούν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και θα συμπληρωθούν από την προβολή ηχογραφημένων μουσικών βίντεο που σχετίζονται με την αντίστοιχη θεματική ενότητα. Για κάθε θεματική ενότητα υπάρχει μια σύντομη εισαγωγή. Οι στίχοι, τα τραγούδια και τα ποιήματα χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: 

 

Ι. Η κατοχή της Ελλάδας: Η κατοχή, η καταλήστευση της χώρας, η εξόντωση χιλιάδων από το ναζιστικό καθεστώς, ο βομβαρδισμός και η πυρπόληση χωριών και η γενναία Αντίσταση.

II. Ελληνική μετανάστευση – Gastarbeiter (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στη Γερμανία)

III. Προσφυγιά και μετανάστευση σήμερα

IV. Κρίση, Κοινωνικές επιπτώσεις και Συγκεκριμένη Ουτοπία

 

Πριν από κάθε θέμα προηγείται μια σύντομη εισαγωγή.

 

Την εκδήλωση αυτή αφιερώνουμε σε όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στους Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη και φυσικά στο δικό μας Μανώλη Φουρτούνη.

 

 

Επισημαίνουμε ότι βάσει των διατάξεων του Κανονισμού ΕΕ 2016/679 (GDPR), τα όποια προσωπικά δεδομένα μας αποστείλατε θα χρησιμοποιηθούν

αποκλειστικά και μόνο για την εκπλήρωση του σκοπού που αιτηθήκατε, βάσει της θετικής συναίνεσης που έχετε εξασφαλίσει από το υποκείμενο των δεδομένων αυτών.

Επίσης, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της σκοπούμενης ενέργειας, σας γνωστοποιούμε ότι τα προσωπικά δεδομένα θα καταστραφούν εντός 18 μηνών χωρίς άλλη ειδοποίηση.