Η Λαϊκή αγορά, η μη διάθεση των προϊόντων και οι πιστοποιήσεις των προϊόντων, τα βασικότερα ζητήματα του Πρωτογενή Τομέα
Τοπικά
16/09/2020
 Και δεύτερη επιστολή στον υπουργό Γεωργίας απέστειλε ο σύλλογος Πρωτογενή τομέα Κω ζητώντας να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας. Τα προβλήματα στον Πρωτογενή τομέα αφού ο κλάδος όπως τονίζει ο κ. Σακελλαρίου δεν έχει στηριχθεί από την κυβέρνηση. Η Λαϊκή αγορά, η μη διάθεση των προϊόντων και οι πιστοποιήσεις αυτών είναι  τα βασικότερα ζητήματα που επισημαίνονται στην επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας, Περιφέρεια και Δήμο.
 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩ  ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΉ ΕΚΘΕΣΗ:

( ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ  ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.)

ΓΕΝΙΚΑ

Η  Κως  είναι  Νησί που φιλοξενεί κατά βάση μαζικό τουρισμό. Ο  πληθυσμός  την τουριστική περίοδο    τριπλασιάζεται  και κάποιες χρονιές τετραπλασιάζεται.

Η  παραγωγή και η διάθεση  των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα έχουν οργάνωση και προσανατολισμό, κυρίως , την εξυπηρέτηση των ξενοδοχειακών μονάδων και δευτερευόντως την τοπική αγορά και κατανάλωση.

Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός παραγωγής και κατανάλωσης δεν επέτρεψε τη δημιουργία δομών εξαγωγής προϊόντων ,αφού οι βασικοί και κυρίως μεγάλοι  καταναλωτές είναι στα όρια του νησιού.

Η κορύφωση της παραγωγής (κυρίως των προϊόντων φυτικής παραγωγής) των υπερ-πρωϊμων (χαμηλές καλύψεις τύπου τούνελ) και πρώιμων υπαίθριων,  συντελείται το διάστημα (ανάλογα και με το προϊόν) αρχές Ιουνίου έως περίπου μέσα Ιουλίου, περίοδος που οι ξενοδοχειακές μονάδες ήταν κλειστές .

Ακόμα όμως και την μετά την 15η Ιουλίου περίοδο ,με δημοσιευμένα στοιχεία της ένωσης ξενοδόχων , το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν κλειστές και όσες άνοιξαν είχαν χαμηλές πληρότητες.   Αυτό σημαίνει πως και προϊόντα που ήταν δυνατή η αποθήκευσή τους (όπως πατάτες κρεμμύδια ) δεν διατέθηκαν ελλείψει καταναλωτών.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι προτάσεις μας προς το Δήμο ,την περιφέρεια και  τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που ελέγχουν πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλώσεων του τοπικού πληθυσμού , ουδέν απέδωσαν αφού η τακτική που ακολουθούν τα πολυκαταστήματα είναι, κεντρικές αγορές και διανομές πανελλαδικά. Δεν συνέβαλαν έστω προσωρινά , στο μικρό σχετικά χρονικό  διάστημα , στην αποσυμφόρηση της τοπικής παραγωγής.

Η επιδίωξη πρωιμότητας της παραγωγής προϊόντων για ικανοποίηση των αναγκών των ξενοδοχείων ,που υπό ομαλές συνθήκες ανοίγουν αρχές Μάϊου, οδήγησε πολλούς παραγωγούς σε υψηλού κόστους κατασκευές (Δικτυοκήπια, χαμηλά τούνελ κλπ.)

Η  εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της χώρας δίνει ενδεχομένως αληθή εικόνα συνολικά, όμως απολύτως ψευδή για την τοπική πραγματικότητα λόγω των συνθηκών που περιεγράφηκαν . Ο  συμψηφισμός είναι λάθος αφού σε περιοχές παραγωγής προϊόντων όπως καρπούζι, ακτινίδια ,μανταρίνια, κεράσια, μήλα  κλπ μπορεί ακόμα και να αυξήθηκαν οι εξαγωγές.

Η  πιθανή αιτιολογία ότι οι αγρότες δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους επομένως δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις ελάχιστες αποζημιώσεις που δόθηκαν σε  άλλες μορφές  επιχειρήσεων, επίσης είναι λανθασμένη τουλάχιστον σε ότι αφορά την τοπική πραγματικότητα.

Τέλος επισημαίνεται ότι είναι δεινή η θέση πολλών παραγωγών ,γιατί δεν πρόκειται για ένα γραφείο ή έστω μια μικρή επιχείρηση που απλώς έκλεισε ή μπορεί να ήταν και κλειστή ,πρόκειται για αυξημένου κόστους παραγωγές που έμειναν στα χωράφια αδιάθετες.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ:

ΠΡΩΤΟΝ: (εξ αιτίας της πιθανής αδυναμίας προσδιορισμού  λεπτομερειακά των ζημιών κάθε παραγωγού) ,

ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ  ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΟΣ  ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ΄¨Η

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ  ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ¨Η ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

 

     (Δ.Σ)ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ , ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ.

 

Ρεπορτάζ