Επίτιμος δημότης Κω ανακηρύχθηκε ο Κύπριος ποιητής και ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Τοπικά
17/11/2022

Επίτιμος δημότης Κω ανακηρύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κύπριος ποιητής και ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, η οποία ανέγνωσε λίγα στοιχεία από τις δράσεις και την προσωπικότητα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη,  ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη δράση πολιτιστική και εκπαιδευτική, στο νησί μας. 

Η υψηλή αισθητική αξία της ποίησης του Χαραλαμπίδη τον αναδεικνύει σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Τιμήθηκε τρεις φορές με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου, μία φορά με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Ελλάδας, δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με το ‘Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας’, κ.ά. Από το 2013 είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Κλάδος Ποίησης).

Για το έργο του ποιητή, αλλά και τις  προγραμματισμένες εκδηλώσεις  που θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου, στο νησί μας -αφιερωμένες στον μεγάλο Κύπριο ποιητή- μίλησαν ο εκπαιδευτικός κ. Μανώλης Στεργούλης, η κ. Χριστοδουλίδη, ο κ.Ιωάννου από Λευκωσία ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού  θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του για Νόμπελ και ευχαρίστησε τον δήμο της Κω για την πρωτοβουλία του να ανακηρύξει τον κ. Χαραλαμπίδη σε επίτιμο δημότη της Κω. Η ποίηση του Χαραλαμπίδη, κάνει κύκλους όλο και ευρύτερους, και αποκτά παγκόσμια εμβέλεια που, ξεπερνώντας τα σύνορα, απευθύνεται στον κόσμο όλο και αφορά τον κόσμο όλο. Για την ευαισθησία του ποιητή όπως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές, επίσης μίλησε η εκπαιδευτικός κ.Αμοιρίδου και η κ. Μαρία Ψύρη διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Κω και αναφέρθηκε στην επικείμενη εκδήλωση όπου οι μαθητές του σχολείου θα έρθουν σε επικοινωνία με τον μεγάλο Κύπριο ποιητή, με την μεσολάβηση του κ.Στεργούλη.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής μίλησε η κ.Παρισίδη, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας, η Κως να ανακηρύξει τον Κύπριο ποιητή σε επίτιμο δημότη και σημειώσε πως η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής ψηφίζει θετικά.

Για την οικουμενικότητα του μεγάλου ποιητή, μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» και επισήμανε πως η Κως μπορεί να γίνει πλουσιότερη με την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη.

Ο δήμαρχος  Θεοδόσης Νικηταράς, επισήμανε πως η ανακήρυξη του Κύπριου ποιητή, περιποιεί τιμή όχι για τον ίδιο, αλλά για την Κω.

Τέλος ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, μίλησε για την ευγένεια, τη ζεστασιά και την καλοσύνη που έλαβε από του Κώους  , με την απόφαση να τον ανακηρύξουν επίσημο δημότη και ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για την όμορφη απόφαση του.

Ρεπορτάζ