Ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι εργασίες για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Κω
Τοπικά
25/11/2022
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών δήμου Κω, στην Δημοτική Αγορά

Ξεκινά η ριζική ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Κω. Πρόκειται για συμβασιοποιημένο έργο συνολικής αξίας 240 χιλ. ευρώ, η σύμβαση του οποίου  υπεγράφη προ δέκα ημερών. Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, βρέθηκε στην δημοτική αγορά, συνομίλησε με τους επαγγελματίες  και το κλιμάκιο μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών δήμου Κω, για συντονισμό της έναρξης εργασιών , μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  χθες 24/11 με τον εργολάβο στα γραφεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κω,  με στόχο τον προγραμματισμό  των παρεμβάσεων, τις  τεχνικές λεπτομέρειες, το οργανόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ο δήμαρχος επισήμανε πως μετά το δημαρχείο και  το Αζίλο, σειρά παίρνουν η δημοτική αγορά και μετέπειτα το κτίριο της «Αίγλης» όπου το επόμενο χρονικό διάστημα θα  προκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση του . Αναφορικά με την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Νικηταράς ανέφερε ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου η Δημοτική Αγορά θα είναι έτοιμη.

Στη δημοτική αγορά, μαζί με το δήμαρχο Κω θεοδόση Νικηταρά  βρέθηκε  κλιμάκιο μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου της  Κω,  μαζί με το προϊστάμενο της υπηρεσίας Νεκτάριο Γεωργαντή, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, στις εργασίες που θα γίνουν εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου καθώς και στον αρχιεκτονικό φωτισμό που θα αναδείξει το εμβληματικό αυτό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κω Νεκτάριος Γεωργαντής επισήμανε πως η Δημοτική Αγορά  αποτελεί μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς  και πως θα τηρηθούν όλες  οι προβλέψεις της μελέτης.

Οι επεμβάσεις σε γενικές γραμμές αφορούν:


1) Στην καθαίρεση των εξωτερικών και των εσωτερικών επιχρισμάτων και στην ανακατασκευή τους.
2) Στην αποκατάσταση ενανθρακωμένων επιφανειών σκυροδέματος, στις πλάκες και στα υποστυλώματα σκυροδέματος
3) Σε νέους χρωματισμούς εξωτερικά και εσωτερικά.
4) Στην σφράγιση των ρηγματώσεων που παρατηρούνται σε επιφάνειες της τοιχοποιίας εξωτερικά και εσωτερικά.
5) Στον χρωματισμό των εξωτερικών προστατευτικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων των εισόδων του κτιρίου.
6) Στην αντικατάσταση των πλακών Καβάλας που επιστρώνουν τα δάπεδα εσωτερικά, με κεραμικές πλάκες τύπου cotto.
7) Στην αποκατάσταση των στεγάστρων της ανατολικής και της δυτικής στοάς.
8) Στην επίστρωση πλακών μαρμάρου στα κατώφλια των ανοιγμάτων.
9) Στην αδιαβροχοποίηση της στέγης.
10) Στην κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων με τοποθέτηση θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
11) Στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας, εσωτερικά και στις περιμετρικές στοές του κτιρίου.
12) Στην αντικατάσταση των υαλοστασίων αλουμινίου των φεγγιτών που βρίσκονται στο κέλυφος που στεγάζει το κεντρικό αίθριο.
13) Στην εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης περιμετρικά του κτιρίου και στα διακοσμητικά στοιχεία των όψεων που βρίσκονται στις πλατείες Ελευθερίας και Αγ. Παρασκευής.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ