LIVE η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Τοπικά
29/11/2022

Τακτική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω στις 29 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 και 69 του Ν. 3852/2010 (όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν) και το άρθρο 78 του Ν. 4954/2022 (ΦΕΚ 136/9-7-2022, Τεύχος Πρώτο) με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

  1. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  2. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό συντελεστών φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  3. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.), για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  4. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό λοιπών τελών, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  5. Επικύρωση της με αριθμό 434/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τη σύμβαση διαχείρισης των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών και σύμμεικτων αποβλήτων του Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης» για το έτος 2022 μεταξύ Δήμου Κω και της εταιρείας FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  6. Λήψη απόφασης για την Περισυλλογή Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων & Μεταφορά τους σε Εγκεκριμένο Σύστημα Συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Σταμάτιος Καμπουράκης).

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τη συμμετοχή του στο συνέδριο Κεντρικής Ένωσης Δήμων στο Βόλο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και δράση», Ιωάννα Ρούφα αναφέρθηκε στην ανώνυμη καταγγελία συνδημότη μας για τη χρήση των μηχανημάτων του δήμου από ιδιώτη. Αναφέρθηκε επίσης στην παραίτηση του διευθυντή της ΚΩΑΝ. Τέλος αναφέρθηκε στην απαιτούμενη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Πυλίου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Κρητικός αναφέρθηκε στην παραμονή του αγροτικού ιατρού της Κεφάλου, στις εργασίες που βρίσκονται εν αναμονή στο παραλιακό μέτωπο της Κεφάλου και στη μη ενημέρωση για το συνέδριο στο Βόλο.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον κ.Κρητικό απάντησε πως η πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σε φθίνουσα πορεία. Για το θέμα του αγροτικού ιατρού ανέφερε πως κάποιες φορές ο νομοθέτης κάνει λάθη που δυσκολεύουν τις διαδικασίες. Για το παραλιακό μέτωπο Κεφάλου ανέφερε πως η καθυστέρηση οφείλεται στην αρχαιολογία, μιας και εμφανίστηκε στην ακτογραμμή ένα αρχαίο τείχος. Για την Παραίτηση της ΚΩΑΝ ανέφερε πως δεν είναι μία πράξη που έμεινε κρυφή. Ο διευθυντής παραιτήθηκε, η αίτηση του έγινε δεκτή και δεν αφορούν την ΚΩΑΝ, αλλά οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους. Για την παθογένεια των ανώνυμων καταγγελιών ανέφερε πως ο συμπολίτης μας που τηλεφώνησε στην κ.Ρούφα, μπορεί να τηλεφωνήσει και στον ίδιο να λυθούν πιθανές απορίες, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

1ο ΘΕΜΑ

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος). 

Ο κ.Χρυσόπουλος στην εισήγηση του ανέφερε πως οι εισηγήσεις του σώματος πρέπει να τοποθετηθούν στο πρώτο θέμα μιας και τα 4 πρώτα θέματα είναι παρόμοια.

Τα τέλη είναι το βασικότερο έσοδο και είναι ανταποδοτικό, ανέφερε ο κ.Χρυσόπουλος. Δηλαδή όσα παίρνεις , τόσα πρέπει να δίνεις. Επιλέχθηκε μείωση 50% σε όλες τις οικείες και 20% στις επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε πως το πλεόνασμα μειώθηκε αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν κατάφερε να ισοσκελιστεί, ενώ θα μπορούσε. Είναι δεδομένο πως η σεζόν πήγε καλά, αλλά το ότι εισέπραξαν οι επιχειρήσεις δε σημαίνει πως το διαθέσιμο εισόδημα τους θα είναι παραπάνω. Είμαστε εδώ να δώσουμε ανάσα διατηρώντας ίδια, τα ήδη μειωμένα τέλη. Δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία για τους τρίτεκνους με έξτρα μείωση τελών. Κάνουμε μία κοινωνική πολιτική που δεν υπήρχε, λειτουργεί και το βλέπει ο κόσμος. Ένα μεγάλο κονδύλι για το δήμο είναι ο ΦΟΣΔΑ. Ένα άλλο κονδύλι είναι η υποβοήθηση της υπηρεσίας καθαριότητας. Θέλουμε να διατηρήσουμε έναν αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας, αλλά μέσω της μίσθωσης ιδιώτη η υπηρεσία λειτουργεί υπό τις κατευθύνσεις του δήμου. Επίσης έχει εγκριθεί η μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό στο δημο Ηρακλειδών και στο βιότοπο στη δημοτική κοινότητα Κω. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι, που αφορά προμήθεια για ηλεκτρολογικό υλικό και λάμπες, περίπου 700.000 ευρώ για το 2023, σύγχρονης τεχνολογίας Led. Τέλος υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κωδικοί για κάδους που χρειάζεται η υπηρεσία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κική Μακρή: Όλο το χρόνο τί κάνουμε και μας προκύπτει το τελευταίο τρίμηνο ένα μεγαλύτερο ποσό; Όταν μιλάτε για υποβοήθηση τί εννοείται; Γιατί δε λέτε ότι ιδιωτικοποιείται η καθαριότητα;  

Σεβαστιανός Μαραγκός : Περιλαμβάνεται στα τέλη ο ηλεκτροφωτισμός;

Ηλίας Σιφάκης: Υπάρχει για το 2021-2022 κωδικός , που το ποσό είναι σχεδόν το ίδιο και στα δύο έτη. Είναι το ίδιο ποσό ή είναι καινούργιο; Δεν άκουσα τίποτα για τα παράνομα κτίρια που ηλεκτροδοτούνται. Κάνουμε κάποιες κινήσεις προς αυτό. Επίσης γιατί υπάρχει μείωση στα έσοδα;

Θεόφιλος Μουζουράκης: Καλώς ή κακώς υπάρχει περίσσευμα χρημάτων. Μήπως θα έπρεπε να βελτιώσουμε την προσφορά προς τον πελάτη; Με περισσότερους οδοκαθαριστές;

Βάσω Πη: Διευκρίνηση για την ένσταση στη δημοτική ενότητα Δικαίου.

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Όπως όλοι οι διαγωνισμοί θα πάρει το δρόμο του και αυτός της ενότητας Δικαίου. Στόχος μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ή ο κόσμος δε θα πληρώνει τίποτα ή θα προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις. Έχουμε κάνει προετοιμασίες με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ.Καμπουράκη, για μίσθωση απορριματοφόρων μέσω Leasing. Επίσης η καθαριότητα να λειτουργήσει σε 7ήμερη βάση, για τη βελτίωση της προσφοράς προς το δημότη.

Υπάρχει όντως ένας κωδικός, ο οποίος είναι για λογιστικό θέμα. Είναι ποσά που βεβαιώνονται πρώτη φορά.

Ο δήμος δε θα εισπράξει 3εκ.ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το σύνολο όλης της χρονιάς θα είναι τόσο.

Όσον αφορά το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα έτη έρχεται και καλύπτει δαπάνες και έξοδα της τωρινής χρήσης.

Η μίσθωση των απορριματοφόρων είναι αναγκαία για το καλό του δημότη, γιατί αυτή τη στιγμή δε γίνονται προσλήψεις. Όταν τα προηγούμενα έτη μπορούσαν να γίνουν, δεν έγιναν.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Γιώργος Κυρίτσης: Τολμώ να κάνω μία κατάθεση θέσεων και απόψεων. Η μειοψηφία οφείλει να έχει πρόταση και να καταθέσει. Σκεφτήκαμε να πάμε στην οικονομική υπηεσία και στην υπηρεσία περιβάλλοντος και να ζητήσουμε στοιχεία. Έτσι όμως όπως έχει αποδεκατιστεί η οικονομική υπηρεσία , θα μιλήσουμε γενικά. Όσον αφορά τις προσλήψεις, δε μπορούσαμε να πάμε σε τόσες προσλήψεις που λέτε. Έγιναν αυξήσεις που ακολούθησαν τις προσλήψεις. Το αποθεματικό το πήρατε «προίκα» και δε μπορέσατε να το απορροφήσετε. 'Εχετε μια αγωνία να δικαιολογήσετε κάποια πράγματα. Να παραφράσω μία έκφραση, «κουκιά τρώε, κουκιά μαρτυράτε». Κάνετε δημιουργική λογιστική.  Τα έσοδα μειώνονται. Ή δεν αποδίδουν οι πάροχοι τα λεφτά. Ή οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι. Εμείς με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μπορούσατε να έχετε μείωση 300 χιλ.λιγότερα έσοδα. Αυτό θα ήταν ένα μήνυμα πως ο δήμος είναι εδώ και αντιλαμβάνεται το μήνυμα.

Ιωάννα Ρούφα: Η ανταποδότικότητα στο δήμο της Κω δεν ισχύει.  Τυχαία ανακαλύψατε τον ιδιώτη; Καθόλου. Συνειδητή επιλογή και το βαφτίσαμε υποβοήθηση. Σε ποιούς κύκλους κινείστε και δεν αντιλαμβάνεστε ότι πολλοί συνδημότες μας κάνουν διακανονισμούς με τους διάφορους παρόχους; Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι χαμηλό και πολλές φορές σχεδόν ανύπαρκτο. Η λύση είναι η δραστική μείωση των τελών. Να δοθούν πίσω τα χρήματα στους Κώους πολίτες. Τα περί ανταποδότικότητας είναι μία απάτη, με απύθμενη υποκρισία. Η ψήφιση των τελών θέλει μία άλλη προσέγγιση. Τετραγωνίσατε τον κύκλο. Ισχύρίζεστε ότι τα έξοδα για το 2023 θα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Κική Μακρή:Μερικές φορές δεν έχουν σημασία τα νούμερα αλλά η πολιτική κατεύθυνση. Οι εισηγήσεις σας είναι copy paste και είναι ακαταλαβίστικες. Επισπεύστε τον ηλεκτροφωτισμό γιατί είναι άδικο να βλέπουμε τους κεντρικούς μας δρόμους σε αυτήν την κατάντια. Υποσχεθήκατε ότι οι συνδημότες μας θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες. Για αυτές τις υπηρεσίες ο δημότης έχει φορολογηθεί από την κεντρική εξουσία. Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

Ηλίας Σιφάκης: Τελικά από τον κρατικό νόμο για το κορονοϊό δεν ευεργετήθηκαν όλες οι επιχειρήσεις. Ελάχιστες είναι επιχειρήσεις που οφελήθηκαν από αυτό. Αυτό που περίμενα σήμερα ήταν να κάνουμε ανάλυση πολιτικής. Περίμενα πολιτική εισήγηση και δεν την άκουσα. Με ενδιέφερε να ακούσω πως το πλεόνασμα θα γινόταν μικρά απορριματοφόρα. Πώς θα καλυτερεύσουμε την πόλη μας.

Σταμάτης Καμπουράκης: Όταν παραλάβαμε την υπηρεσία καθαριότητας η κατάσταση ήταν τραγική. Τί προσπαθήσαμε να κάνουμε; Να ανασυντάξουμε και το στόλο και τους εργαζόμενους. Ήρθε η πανδημία που για κάποιους θεωρήθηκε τύχη. Εμείς όμως αυτήν την ατυχία, την κάναμε ευκαιρία. Καθαρίσαμε, φυτέψαμε, απολυμάναμε. Θεωρώ ότι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής είναι αξιόλογες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για αυτόν τον τόπο.

Βάσω Πη: Φτάνουμε στην κανονικότητα, η οποία ανέδειξε την ανικανότητα σας. Στη συνεργασία με τον ιδιώτη ,ο ίδιος μπήκε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Η κατάσταση του νησιού ήταν τραγική με σκουπίδια, ογκώδη κλπ.πλην δύο κεντρικών δρόμων. Δεν τολμάτε να πείτε ότι ιδιωτικοποιείτε την καθαριότητα.

Παναγιώτης Αβρίθης: Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και καλά κάνουμε. Με λυπεί ότι δε μπορούμε να συμφωνήσουμε σε 5 πράγματα στο βωμό της αντιπαλότητας. Ζούμε σε κοινωνία συνταγματική που διέπεται από τους κανόνες του αστικού κράτους.  Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που θα κάνουμε αύξηση ή μείωση των τελών; Ως κωακή κοινωνία ήμασταν από τους πρώτους που κάναμε τόσες μειώσεις που κράτησαν την κοινωνία. Κάναμε προσλήψεις που είχαν σκοπό να βοηθηθούν άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε. Ανεβάσαμε το συσσίτιο στη Μητρόπολη. Έχετε αναλογιστεί το έργο του συσσιτίου; Είχαν φτάσει να σιτίζονται 1000 άτομα. Μην είμαστε λοιπόν αντιφατικοί. Σε μία σεζόν καλή που το αποτέλεσμα θα φανεί του χρόνου, είχαμε παράλληλα αυξήσεις σε πολλά είδη. Αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι οι μειώσεις αυτές από το δήμο της Κω δεν έγιναν φέτος αλλά από το 2021. Για να έχουμε την καθαριότητα που θέλουμε σε μία επόμενη τουριστική σεζόν, ας κρατήσουμε μικρό το καλάθι με μηδενικές αυξήσεις. Δεν υπάρχει καμία περαιτέρω επιβάρυνση. 

Γιάννης Φραγκούλης: Δυστυχώς πολλοί λίγοι από τους συνδημότες μας μπορούν να καταλάβουν τη συζήτηση μας. Διαχρονικά, η συζήτηση είναι ακριβώς η ίδια, με παρόμοιες εισηγήσεις. Δεν έχουμε μία πραγματική ανάλυση ή εναν απολογισμό των δράσεων, πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα των δημοτών; Φοβάστε να μειώσετε τα τέλη και κρατάτε αποθεματικό. Οι αυξήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ληστρικές. Ο ιδιώτης μπαίνει στην καθαριότητα γιατί εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι σημαντικό να δούμε 3 κατηγορίες. 1) 20% επιπλέον μείωση για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, 2)Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ορθώς βάζετε και τους τρίτεκνους μέσα. 75% μείωση τελών, 3) Αφορά τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία. Ως δήμος, πώς ενισχύουμε τα σωματεία που παράγουν αθλητισμό και πολιτισμό; 100% απαλλαγή από τα τέλη.

Θεόφιλος Μουζουράκης: Η τοποθέτηση του κ.Καμπουράκη ήταν ατυχής. Ότι παρέλαβε τραγική κατάσταση. Κι εσείς προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο, κι εγώ με τα μέσα που είχα το ίδιο έκανα τότε.

Κωνσταντίνος Ζαχαρός: Με μία κατάπτυστη απόφαση του 2017 του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, επέβαλε σε ανθρώπους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο να πληρώνουν 20 ευρώ σε συγκεκριμένο σύλλογο, δεν εντασσόταν σε κάτι που το δικαιούταν από το νόμο.  Θεσπίστηκε νέα απόφαση που με ποσοστό αναπηρίας 67%, έμπαιναν αυτομάτως και με το νόμο στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Κωνσταντίνος Χόνδρος: Η αντιπολίτευση έχει μία ροπή προς την πλειοδοσία. Η διαχείριση των οικονομικών πρέπει να είναι λελογισμένη. Ωραία είναι τα συνθήματα και οι φωνές αλλά οφείλουμε να είμαστε και σοβαροί. Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω τα περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας... Τί δεν καταλαβαίνετε; Ο στόχος είναι ένας, να εξυπηρετήσουμε το δημότη.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Βάσω Πη: Δεν υπονόησα για τις προσλήψεις κάτι. Πολύ καλά κάνατε. Το ίδιο να κάνετε και στην ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρός: Ο νόμος δεν άλλαξε είναι ξεκάθαρος. (για το κοινωνικό τιμολόγιο).

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Ακούστηκαν πολλά.... Προσλήψεις 2017: Θα μνπορούσαν να είχαν γίνει. Δεν το κάνατε. Τα έσοδα είναι μειωμένα γιατί πολλές επιχειρήσεις πήραν την απαλλαγή. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δε διάβασε την εισήγηση. Σε μία σύγχρονη οικονομία η κατάργηση του τέλους είναι ανέφικτη. Απλά νασυγκρίνουμε τα ίδια πράγματα και να ξέρουμε τί λέμε.

Θεοδόσης Νικηταράς Δήμαρχος Κω: Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου όσα χρήματα παίρνουμε από τους συμπολίτες μας, να τα επιστρέφουμε με την παροχή υπηρεσιών. Το 2017 με την προκήρυξη 3Κ μπορούσαν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά η τότε δημοτική αρχή πελαγοδρομούσε.. Αντέξαμε και ανταποκριθήκαμε στις δυσκολίες του 2021. Έχουμε το θάρρος να πούμε ότι όλα τα κάνουμε με πλήρη διαφάνεια και για αυτό κανένας δε βγαίνει να πει συγκεκριμένα πράγματα. Το σκοτάδι που έζησε η Κως τα προηγούμενα χρόνια είναι συγκεκριμένο και αυταπόδεκτο. Εμείς για 1η φορά κάναμε μεγάλους διαγωνισμούς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και τα κενά. Στα τρία χρόνια της θητείας μας καταφέραμε να επιβάλλουμε την ομοφωνία και την ηρεμία στην κοινωνία μας. Και για αυτό είμαστε περήφανοι.

 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

2ο ΘΕΜΑ

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό συντελεστών φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

ΤΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Γιώργος Κυρίτσης: Και εδώ πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση 5% 

Ιωάννα Ρούφα: Προσλήψεις ημετέρων κάνατε, που τάχα κάνατε και κοινωνική πολιτική....

Κική Μακρή: Οι δημότες έχουν γονατίσει από τη φορολογία που εσείς τους επιβάλλετε... Να αντισταθείτε, να καταγγείλετε και να μην εφαρμόσετε. Δεν ψηφίζω ούτε αυτό το θέμα.

Σταμάτης Καμπουράκης: Σαν κοινωνία δώσαμε εν μέσω πανδημίας την ευκαιρία σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη , δουλειά, χωρίς να μας νοιάζει τί ψηφίζουν.

Αντώνης Κρητικός: Ο δημοτικός φωτισμός στο Καμάρι είναι η 2η χρονιά που δεν ανάβει.... Για την υπηρεσία καθαριότητας, να μην πω τι παραλάβαμε το 2014.... Απαρχαιωμένο στόλο. Αυτή τη στιγμή από τα εκατομμύρια που άκουσα ως έργο στην Κέφαλο, είναι μόνο το γήπεδο .

Γιάννης Φραγκούλης: Κάθε θέμα, κάτι που θα φύγει από τις τσέπες των δημοτών. Πρέπει να φτιάξουμε το υπόβαθρο των υπολογισμών μας.

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Το 25% θα διατεθεί στις σχολικές επιτροπές. Είναι μία δράση και μία ενέργεια της τωρινής δημοτικής αρχής.

Δήμαρχος: Στην προ ενεργειακής κρίσης περίοδο θα είχαμε 1εκ.ευρώ στα επιπλέον στα ταμεία μας. Αν τα πράγματα εξελισσόντουσαν φυσιολογικά θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο στόλος μας σε απορριμματοφόρα είναι τόσο πεπαλαιωμένος που κάθε νέο αντικαθιστά ένα παλιό. Εάν δεν είχαμε ενεργειακή κρίση θα παίρναμε νέα απορριμματοφόρα.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

3ο ΘΕΜΑ 

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.), για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος:  Προτείνω τη διατήρηση του τέλους ακίνητης περιουσίας. Ίδιες τιμές με πέρσι, ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Γιώργος Κυρίτσης: Θα ψηφίσουμε παρών

Ιωάννα Ρούφα: Αρκετοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα μπόρεσαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Το ΤΑΠ διαμορφώνεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με βάση την τοποθέτηση του κ.Φραγκούλη θα ψηφίσουμε όχι.

Κική Μακρή: Θέλετε να συνεχίσετε να κρατάτε με τα χέρια σας τη θηλειά των ανθρώπων που έχουν τη δική τους κατοικία. Η δική μας θέση είναι η κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας.

Σταμάτης Πης: Να μη ξαναμιλήσει ο κ.Κυρίτσης για μένα ειρωνικά

Γιάννης Φραγκούλης: 3ο θέμα , 3ος φόρος. Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε με αδήλωτα τετραγωνικά. Πόσα εντελή δηλώθηκαν. Πόσα χρήματα εισέπραξε ο δήμος από αυτό. Μιλάμε και αποφασίζουμε για τους συνδημότες μας αλλά δεν είδα τις προηγούμενες μέρες συνεδρίαση επιτροπής διαβούλευσης. Τι κάνουμε για τα πολεοδομικά και τα χωροταξικά στο νησί μας και δεν το βάζω σε πολιτική βάση.

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις που υπάρχουν..

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

4ο ΘΕΜΑ

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό λοιπών τελών, για το έτος 2023 Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Οι μειώσεις ισχύουν όπως και πέρσι, κάποια είναι υποχρεωτικά και από το νόμο.

Γιώργος Κυρίτσης: Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε μία εικόνα στοιχειωδώς για το τί γίνεται. Λειψή η πρόταση και δε μπορούμε να την ψηφίσουμε.

Ιωάννα Ρούφα: Κανείς δε γνωρίζει με ποια μέθοδο λειτουργεί το Δημοτικό Σφαγείο. Ο πρωτογενής τομέας δεν έχει ενισχυθεί από την κυβέρνηση για όλα όσα πέρασαν στην πανδημία. Θετική η πολιτική του δήμου στο ζήτημα της άδρευσης. Θα ψηφίσουμε την πρόταση μας. Να υπάρχει ένα τέλος χρήσης σφαγείου.

Κική Μακρή: Προτείνουμε την κατάργηση των τελών

Γιάννης Φραγκούλης: Αφορά τους κτηνοτρόφους που παλεύουν επιβιώσουν... Δεν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος τους να μας πει τη δική τους πλευρά.

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Το τέλος χρήσης σφαγείου δεν επιβάλλεται. Επιβάλλεται το τέλος σφαγής.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

5ο ΘΕΜΑ 

Επικύρωση της με αριθμό 434/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τη σύμβαση διαχείρισης των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών και σύμμεικτων αποβλήτων του Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης» για το έτος 2022 μεταξύ Δήμου Κω και της εταιρείας FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Το ποσό είναι 75000 συν ΦΠΑ, υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Βάσω Πη: Θα το ψηφίσουμε.

Ιωάννα Ρούφα: Τι σας εμπόδισε να φέρεται τη σύμβαση το Γενάρη του 2022;

Κική Μακρή: Σύμβαση υποτέλειας, το ξεπούλημα του αεροδρομίου.

Σταμάτης Πης: Πριν πάρει το αεροδρόμιο η Fraport , το αεροδρόμιο ήταν σε κακή κατάσταση. Τώρα έχει αναπτυχθεί και εργάζονται εκεί και τόσα άτομα.

Γιάννης Φραγκούλης: Δεν είναι ξεκάθαρο με ποια εξίσωση βγαίνουν τα 75.000 ευρώ. Επίσης στο θέμα της καθαριότητας μπήκε το θέμα της δυσκολίας με αποτέλεσμα να βάλουμε ιδιώτη. Γιατί δεν κάνει η Fraport μία σύμβαση με ιδιώτη;

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Η σύμβαση του 2023 θα έρθει νωρίτερα....

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία 

ΘΕΜΑ 6ο

Λήψη απόφασης για την Περισυλλογή Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων & Μεταφορά τους σε Εγκεκριμένο Σύστημα Συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Σταμάτιος Καμπουράκης).

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

 

Ρεπορτάζ