Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου. Σ. Καμπουράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας
Τοπικά
01/03/2023

Η 1η  Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) θέλοντας να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι: οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί μια φυσική καταστροφή. Αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της οποίας οφείλει να είναι η ανάδειξη της εξαιρετικά πολύτιμης συμβολής των εθελοντών, σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα μήνυμα που παράλληλα υπογραμμίζει ότι απειλές για την ανθρωπότητα δεν αποτελούν μόνο οι φυσικές καταστροφές, αλλά και πρωτοφανείς καταστάσεις όπως η πανδημία που πρόσφατα έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας ωστόσο, δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Επιπροσθέτως,  η Πολιτική Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται καθημερινά ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανεξέλεγκτης αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία. Συμπερασματικά αξίζει να σημειωθεί, ότι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, στους ηρωικούς  διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν ανυπέρβλητα παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Στη σημερινή εποχή που ολόκληρη η Υφήλιος δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις του Covid 19, της κλιματικής αλλαγής, τις πρωτοφανείς κακοκαιρίες, τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις περιβαλλοντικές καταστροφές γενικότερα, ο ρόλος της  Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ισορροπία, δεδομένου ότι κύριος σκοπός και η επιδίωξη της Πολιτικής Προστασίας είναι η μείωση αυτών ακριβώς των δυσμενών επιπτώσεων που μπορούν να διαταράξουν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική λειτουργία.

Τέλος, οποιαδήποτε αναφορά στον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών μας, των ανθρώπων που, είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής προσφέρουν με αυταπάρνηση το ανθρωπίνως δυνατόν. Για το λόγο αυτό με την ευκαιρία της Ημέρας Πολιτικής Προστασίας θα ήθελα να απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πολλές φορές εις βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους διαθέσιμου χρόνου, συνεισφέρουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και προς τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ κ.λπ. για την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει κατά την αδιάλειπτη και καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος που προσφέρουν στην κοινωνία.

 

Ο Αντιδήμαρχος

Υπεύθυνος Πολίτικης Προστασίας Δήμου Κω

Καμπουράκης Αντ. Σταμάτιος