Μηνάς Κιάρης: Να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο-Νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑ
Τοπικά
09/03/2023

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023 κ.Μηνάς Κιάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

΄΄Στη Βουλή πηγαίνει προς ψήφιση νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δημιουργείται μια Νέα Ρυθμιστική Αρχή με κυρίαρχες αρμοδιότητες που θα μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία των ΔΕΥΑ, να τιμολογεί νερό ύδρευσης και άρδευσης, να τιμολογεί τέλος διαχείρισης αποβλήτων, να προτείνει μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλεια των ΔΕΥΑ αλλά κυρίως ο κοινωφελής χαρακτήρας τους ενώ τις ανησυχίες εντείνει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαμορφώθηκε και κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση και μάλιστα ενώ η χώρα οδεύει προς εκλογές.

Εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν ενισχύονται διοικητικά και οργανωτικά οι δημοτικές επιχειρήσεις αντί να τις θεωρούμε εκ των πραγμάτων προβληματικές και να θέλουμε να τις απογυμνώσουμε;

  2. Γιατί σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση αποκλείστηκαν εντέχνως όλοι οι θεσμικοί φορείς;

  3. Γιατί αυτό το τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατατίθεται, με περιορισμένη διαβούλευση, λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή;

  4. Από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ και της δημοτικής αρχής ποια είναι η αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο;

Πιστεύουμε να αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει να αφαιρείται η αρμοδιότητα αποφάσεων για το νερό από τους δήμους και τις ΔΕΥΑ: είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση που θα την πληρώσουν ακριβά οι πολίτες.

Η αντίδραση μας ως Δήμος πρέπει να είναι άμεση.

Ζητάμε έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ αλλά και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κω προκειμένου να υπάρξει απόφαση, να ζητηθεί η απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Να κληθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι βουλευτές Δωδεκανήσου και να πάρουν θέση ενώ ο Δήμος Κω πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε επίπεδο ΚΕΔΕ, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αυτές είναι οι καθαρές δικές μας θέσεις.

Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε με τις απόψεις μας αρκεί αυτοί που διοικούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προάσπισης των δημοτικών επιχειρήσεων και την προστασία του δημότη.’’