Live η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Τοπικά
28/04/2023

1.Λήψη απόφασης προσδιορισμού βαθμίδας εκπαίδευσης για αγορά ακινήτου στη Δημοτική Ενότητα Δικαίου-Δημοτική Κοινότητα Ζηπαρίου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

2.Λήψη απόφασης προσδιορισμού βαθμίδας εκπαίδευσης για αγορά ακινήτου στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών- Δημοτική Κοινότητα Αντιμάχειας (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης). 

3.Λήψη απόφασης για την αγορά οικοπέδου στον οικισμό Ζια για την κάλυψη αναγκών στάθμευσης (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

4.Λήψη απόφασης για την παραχώρηση τμήματος της Κ.Μ. 2008 γαιών Κεφάλου εμβαδού 493 τ.μ. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

5.Λήψη απόφασης για τη μίσθωση ακινήτου για τις ανάγκες της δημοτικής κοινότητας Αντιμάχειας (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

6.Έγκριση της υπ’ αριθμ. 41/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, που αφορά στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του νομικού προσώπου (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Λ.Τ. Κω, Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

7.Έγκριση της υπ’ αριθμ. 36/2023 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.Α.Σ., που αφορά στην έγκριση της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού εσόδων εξόδων οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ,Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

8.Έγκριση έκτακτης επιχορήγησης της Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.Α.Σ. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.Α.Σ.,Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

9.Έγκριση πρόσληψης υδρονομέων άρδευσης για το έτος 2023, κατόπιν εκλογής (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

10.Λήψη απόφασης για την παράταση συμβάσεων υπαλλήλων του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κω. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

11.Λήψη απόφασης για την αποδοχή των τροποποιημένων Αποφάσεων Ένταξης των Πράξεων ΕΠ ΕΒΥΣ ΤΕΒΑ 2015-2016 (MIS 5000139) και ΕΠ ΕΒΥΣ ΤΕΒΑ 2018-2019 (MIS 5029351), λόγω παράτασης φυσικού αντικειμένου έως 31/12/2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

12.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου: «Οριζόντιες κυκλοφοριακές διαγραμμίσεις» με Α.Μ. 05/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

13.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών στην Δ.Ε. Κω» με Α.Μ. 04/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

14.Λήψη απόφασης για την έγκριση της 4ης παράτασης του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών στην Δ.Ε. Κω» με Α.Μ. 04/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

15.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ και 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου: «Προσαρμογή των λειτουργούντων Δημοτικών Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου της αδειοδότησης» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

16.Λήψη απόφασης για την έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου : «Περίφραξη και διαμόρφωση Κ.Μ. 2810 Δήμου Κω, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου στη Λάμπη της Κω (Ν. Αλικαρνασσός) » με Α.Μ.: 3/2019 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

17.Λήψη απόφασης για την έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση Δημαρχιακού Μεγάρου Δημοτικής Ενότητας Κω», με Α.Μ.: 18/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

18.Λήψη απόφασης για την σύσταση Επιτροπής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή τεχνικών έργων στο Πλατάνι και στον χείμαρρο Μεσσαριάς με Α.Μ. 34/2019 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος,
κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

19.Λήψη απόφασης για την έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Καθαίρεση δεξαμενών και οικίσκων ΧΥΤΑ Κω», με Α.Μ. 42/2019 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αβρίθης Παναγιώτης).

20.Λήψη απόφασης για την σύσταση Επιτροπής Παραλαβής του έργου: «Εφαρμογή ρυμοτομικού στον ανατολικό τομέα σχεδίου πόλης Μαστιχαρίου (Ο.Τ. 47), με Α.Μ. 25/2018 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

21.Λήψη απόφασης για την έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκαταστάσεις – επιχώσεις δημοτικών οικοπέδων μετά από αρχαιολογικές τομές», με Α.Μ. 26/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

22.Λήψη απόφασης για την έγκριση μετάθεσης συμβατικού χρόνου παράδοσης υλικών για την προμήθεια με τίτλο: Προμήθεια εγκατάστασης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Κω Ομάδα Α: Εξοπλισμός Παιχνιδιού & Ομάδα Δ’: Αστικός Εξοπλισμός . (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

23.Λήψη απόφασης για την έγκριση μετάθεσης συμβατικού χρόνου παράδοσης υλικών για την προμήθεια με τίτλο: Προμήθεια εγκατάστασης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Κω Ομάδα Β’: Δάπεδα – Επιστρώσεις (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

24.Λήψη απόφασης για την έγκριση μετάθεσης συμβατικού χρόνου παράδοσης υλικών για την προμήθεια με τίτλο: Προμήθεια εγκατάστασης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Κω Ομάδα Γ’ : Φωτιστικά (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

25.Λήψη απόφασης για την έγκριση μετάθεσης συμβατικού χρόνου παράδοσης υλικών για την προμήθεια με τίτλο: Προμήθεια εγκατάστασης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Κω Ομάδα Ε’ : Περιφράξεις (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

26.Λήψη απόφασης για τη σύσταση Επιτροπής για την παραλαβή του έργου: «Στρατηγικό έργο για την αποδοτική χρήση ενέργειας σε εμβληματικά δημόσια κτίρια του Δήμου και αποτίμηση λειτουργίας για την υλοποίηση της πράξης “STRATERERGY” με Α.Μ.: 58/2018  (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

27.Αποδοχή παραίτησης μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.Α.Σ. και ορισμός νέου μέλους (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

28.Λήψη απόφασης για την επιχορήγηση του Αθλητικού Ομίλου Πυλίου (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΟΠΑΒΣ, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

29.Διάθεση των κοινοχρήστων χώρων – διαφημιστικών μέσων και καθορισμός του τρόπου χρήσης αυτών για την προβολή των πολιτικών κομμάτων  και συνδυασμών κατά την προεκλογική περίοδο των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ.,
κα Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη). 

 

 

Στην έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, αναγνώστηκε από την πρόεδρο του ΔΣ η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου δημοτικού για τις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ανέφερε πως έχει φύγει από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η αποπεράτωση του σχολείου, διότι εμφανίστηκε πρόβλημα στην τοιχοποιεία και την οροφή που έπρεπε να διορθωθεί πριν φιλοξενηθούν παιδιά. Τόνισε πως αρνούνταν να φοιτήσουν παιδιά στο σχολείο με τα προβλήματα που το σχολείο κουβαλούσε από το παρελθόν.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Αλλαγής Δαυίδ Γερασκλής ανέφερε πως θέλει θράσος να κατηγορείς τους προηγούμενους και θέλησε να προτείνει στο δήμαρχο να ακολουθεί το δρόμο της αλήθειας. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να θεωρούν υπεύθυνη τη δημοτική αρχή Κυρίτση και πρόσθεσε πως έχουν χάσει τη μπάλα όσον αφορά τα έργα.

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα ΚΑΙ Δράση Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως ο σύλλογος γονέων του 3ου επιθυμούν ξεκάθαρα γραπτή απάντηση. Τόνισε πως είναι χαρούμενοι σαν παράταξη με το γεγονός πως η εξαγγελία για το υγειονομικό ισοδύναμο έγινε από την Κω, κάτι για το οποίο είχαν αναφερθεί και οι ίδιοι. Επίση αναφέρθηκε πως πρέπει να εξετάσουν το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Ζηπάρι.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κική Μακρή, ανέφερε ένα εύστοχο σύνθημα που λέγεται στις μέρες μας από λαϊκούς ανθρώπους όπως η ίδια τόνισε .᾽᾽Μόνοι τους και όλοι μας᾽᾽. Ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται μαθητές, γονείς , εκπαιδευτικοί. Τόνισε πως υπήρχε πολύς καιρός να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σιφάκης αναφέρθηκε στη φιλοξενία των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ στη μαρίνα και στα έργα της ιΠειραιώς.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη όσον αφορά το 3ο δημοτικό , ανέφερε πως είναι απίστευτο πως ακόμα συζητάμε για αυτό το θέμα και πως ακόμα ακούμε τα ίδια που ακούγαμε και στην αρχή. Πρόσθεσε πως σήμερα μετά από τόσο καιρό μάθαμε την ημερομηνία παράδοσης του σχολείου και πως συνηθίσαμε να ακούμε ψέμματα, ανέφερε. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από όλους.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός ανέφερε πως ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα δεν αναφερόταν ποτέ σε στατική επάρκεια του 3ου δημοτικού. Ανέφερε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τόσο εκ βαθέων συντηρήσεις αλλά έκαναν αρκετές.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος ανέφερε πως γίνεται η εργολαβία για το Αζίλο και εκτελούνται. Στην πορεία βγήκαν ζητήματα ασφάλειας του κτιρίου και έπρεπε να

προστατευτούν οι μαθητές και οι δάσκαλοι.  Είμαστε στο στάδιο του διαγωνισμού και δεν καταλαβαίνω για τι μας κατηγορείτε. Όσον αφορά τη μαρίνα και τους εργαζόμενους το ΕΚΑΒ , τόνισε πως δεν έγινε έξωση. Αυτή τη στιγμή ανέφερε πως στα διαμερίσματα της μαρίνας διαμένουν γιατροί του νοσοκομείου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός αναφέρθηκε πως πλέον οι γονείς δεν εμπιστεύονται τη ΔΑ. Πρόσθεσε πως οφείλουμε όταν αφορά παιδιά να λέμε την αλήθεια.

Ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ανέφερε πως η μόνη παράταξη που δε θα έπρεπε να μιλάει είναι η Δύναμη Αλλαγής, η οποία ενώ όπως είπε έκανε συντηρήσεις δεν πρόσεξε το μεγάλο πρόβλημα του 3ου δημοτικού.

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, τόνισε πως στην επιστολή των γονέων αναφέρεται με έντονα γράμματα πως ζητείται από το δήμαρχο να βρει λύση στο πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε. Αναρωτήθηκε δηλαδή αν ο κ.Νικηταράς έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει και κτίρια. Επίσης τόνισε πως τα παιδιά φοιτούν προσωρινά σε ένα σχολείο που εξαρχής ήταν σχολική μονάδα. Ιδιωτική μεν αλλά σχολική μονάδα.

Η δημοτική σύμβουλος Ευτέρπη Παπαχρήστου ανέφερε πως οι γονείς απλά αγωνιούν για το σχολείο των παιδιών τους.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ανέφερε πως εκπλείσσεται από τις τοποθετήσεις έμπειρων συναδέλφων που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Πρότεινε να μείνουν σε μία λύση ευθύνης και βρίσκονται εκεί παλεύοντας καθημερινά για την παράδοση του σχολείου στην ώρα του. Όσον αφορά την κεραία στο Ζηπάρι θα εξεταστεί η νομιμότητα της από τους αρμόδιους. Για την είσοδο της πόλης, ο ίδιος ο δήμαρχος δεν είναι ευχαριστημένος, τονίζοντας πως η αδράνεια των εργολάβων των έργων είναι αξιοπερίεργη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 

1.Λήψη απόφασης προσδιορισμού βαθμίδας εκπαίδευσης για αγορά ακινήτου στη Δημοτική Ενότητα Δικαίου-Δημοτική Κοινότητα Ζηπαρίου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ο κ.Ζερβος εκανε αναφορα σε αυγκεκριμενο οικόπεδο το οποιο βρισκεται κοντα στο κυκλο της Αντιμαχειας και πρότεινε ο δημος να προχωρησει στην αγορα του. Σε αυτο να οικοδομηθει γυμνασιο αφου η Καρδαμαινα δεν εχει ωστε να εξυπηρετηθουν τα παιδια των δυο χωριών.  Στη συνέχεια πρότεινε να βρεθει αλλο οικόπεδο για την ανεγερση δημοτικου 

Η επικεφαλής του Οράματος Ιωάννα Ρούφα, θεωρεί πως απαιτείται απόφαση κοινοτικού και δημοτικού συμβουλίου. Πρότεινε να αγοραστεί γη και να επιληφθούν του θέματος μιας και καμία δουλειά δεν ολοκληρώνουν.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κική Μακρή, αναφέρθηκε στην αύξηση των μαθητών στα δημοτικά. Πρόσθεσε πως η πρόταση που έρχεται από τη ΔΑ αρχή σήμερα, ακολουθεί την πεπατημένη της πολιτικής του κόστους-οφέλους. Ξεχνάμε τις ανάγκες που υπάρχουν στα αλλά σχολικά συγκροτήματα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως επιλέγονται επιλεκτικά κομμάτια αποφάσεων, χωρίς να διαβάζονται παρακάτω ή παραπάνω σημεία που διευκρινίζουν σημαντικές λεπτομέρειες.

Η Βάσω Πη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ᾽᾽Δεν αφήσατε μία πέτρα πάνω στην άλλη, όσον αφορά τα σχολεία της Κω᾽᾽, αναφερόμενη στη ΔΑ. Τόνισε πως χειροκροτεί όσα γίνονται και όχι όσα εξαγγέλονται.

Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη αναφέρθηκε στην ακυρωτική στάση της αντιπολίτευσης. Τόνισε πως είναι ανάμεσα στο δημοτικό και το λύκειο, ανάμεσα σε δύο σχολεία δηλαδή,. Δεν άφησαν τα σχολεία στην τύχη τους, τόνισε. Έχουν γίνει συναντήσεις με διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γονείς και εκπαιδευτικούς. Συμπλήρωσε πως αν θέλουμε να βρούμε προφάσεις για να μη γίνει ένα πράγμα, είναι εύκολο.

Ο Αντώνης Κρητικός ανέφερε πως δεν είναι αποτελεσματικοί και σε αυτό το θέμα και προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στην προηγούμενη ΔΑ.  

Ο Κώστας Χόνδρος τόνισε πως η αντιπολίτευση έχει διάθεση πολιτικής αυτοκαταστροφής. Πως έχει μία τάση να φύγει η σοβαρότητα από τη συζήτηση. Αντί σε 5 λεπτά να κλείσουμε το θέμα θετικά , καθόμαστε 2 ώρες και αναλύουμε.

Ο Πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μάνος Μήτρου, συμφώνησε με τον κ.Χόνδρο πως υπέρ αναλύεται ένα θέμα που έπρεπε να ψηφιστεί σε 5 λεπτά.

Ο Μανώλης Ζερβός ανέφερε πως τον πήχη δεν τον βάζεις ψηλά όταν έχεις σχολείο σε προκάτ. Δεν είμαστε αντίθετοι, απλά θεωρούμε ως έπρεπε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα εξεύρεσης δημοτικού ακινήτου.

Η Ιωάννα Ρουφά τόνισε πως επαφίεται στη σοβαρότητα του κ.Καλλούδη για να βρεθούν λύσεις.

Η Κική Μακρή ανέφερε πως όταν πρόκειται για μεγάλα ζητήματα, οι αποφάσεις μέσα στο ΔΣ, παίρνονται δύσκολα και κοσκινίζονται απίστευτα.

2.Λήψη απόφασης προσδιορισμού βαθμίδας εκπαίδευσης για αγορά ακινήτου στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών- Δημοτική Κοινότητα Αντιμάχειας (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).  

Ο κ.Ζερβός ανέφερε πως σαν παράταξη ακολούθησαν ένα διαφορετικό σκεφτικό από τον κ.Καλλούδη. Προσωπικά θεώρησε πως ο χώρος είναι ιδανικός για γυμνάσιο και όχι για δημοτικό.

Η Ιωάννα Ρούφα ανέφερε πως ουσιαστικά πρέπει να ψηφίσουν τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Με βάση την ιεράρχηση των αναγκαιοτήτων , θα ψηφίσουμε την πρόταση της ΔΑ.

Η Κική Μάκρη ανέφερε πως τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα είναι χτισμένα πριν το 1980. Τόνισε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί τη σχολική στέγη σημαντική για την παιδεία στη χώρα μας. Μία σύγχρονη και ζωντανή διαδικασία που θα μορφώνει. Ένας χώρος ζωής που δε θα αποτρέπει τους μαθητές από εκεί.

Ο κ.Γερασκλής ανέφερε πως επικρατεί η άποψη τα δημοτικά να είναι μέσα στον αστικό ιστό και όχι παραέξω.

Ο Μάνος Μήτρου διευκρίνησε πως προτείνουν το δημοτικό για αρκετούς λόγους, όπως πχ οι εξωτερικές τουαλέτες αλλά και η έλλειψη χώρων άθλησης.

Η Βάσω Πη θέλησε να προτείνει να σκεφτεί το σώμα του ΔΣ, πως για αυτές τις ηλικίες είναι καλύτερο το σχολείο τους να βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό, για να φεύγουν τα μεγαλύτερα προς το σπίτι μόνα τους.

Ο Σεβαστιανός Μαραγκός ανέφερε πως η πρόταση του κ.Ζερβού υπερτερεί του κ.Καλλούδη και είναι καλό να σκεφτούν ξανά αν γίνει δημοτικό ή γυμνάσιο.

Ο κ.Ζερβός τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να συμφωνήσουν, όχι να διαφωνήσουν.  

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως όταν δε βρίσκεις αυτό που ταιριάζει πας με την επαγωγική μέθοδο. Συμπλήρωσε πως σέβεται την πρόταση και προτείνει να αποσυρθεί το θέμα για το επόμενο ΔΣ, προκειμένου να συζητηθούν οι προβληματισμοί. 


ΘΕΜΑ 3ο

Τη λήψη απόφασης για την αγορά οικοπέδου στον οικισμό Ζια για την κάλυψη αναγκών στάθμευσης  εισηγήθηκε ο   αντιδήμαρχος  κ. Ιωάννης Καλλούδης με  τη διαδικασία δημοπράτησης . Ουσιαστικά εκκινείται η διαγωνιστική διαδικασία εξεύρεσης τέτοιου χώρου, πέριξ του οικισμού της Ζιάς, άνω των 6 στρεμμάτων, με δυνατότητα αδειοδότησης.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο κ.Δαυίδ Γερασκλής επισήμανε πως υπάρχει παραδοχή της δημοτικής αρχής, ότι το υπάρχον ακίνητο που ενοικιάζει,  ΄΄δεν κάνει΄΄ και τόνισε πως τέτοιο ακίνητο είναι δύσκολο να βρεθεί και σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι πρωτίστως η ασφάλεια και έπειτα της εξεύρεσης χώρου στάθμευσης.

Η κ.Ρούφα τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν δοθεί 340 χιλ. ευρώ για μίσθωση πάρκινγκ και θα μπορούσε να είχε αγοραστεί κάποιος τέτοιος χώρος και σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει διαδικασία νομιμοποίησης του υπάρχοντος, ακόμα και η αγορά του, ενώ τόνισε πως η δημοτική αρχή φαίνεται να φωτογραφίζει οικόπεδο 6 στρεμμάτων με τον ιδιοκτήτη του οποίου όλα δείχνουν πως έχουν ήδη  γίνει συζητήσεις.

Η κ.Κική Μακρή σημείωσε,  πως η τοποθέτηση της  επί του θέματος, έχει να κάνει με την συνολική ανάπτυξη και προστασία του συνόλου του νησιού και να ευαισθητοποιήσει σε θέματα όχι μόνο προστασίας, αλλά και άναρχης ανάπτυξης.  Η κ.Μακρή σημείωσε πως συμφωνεί με την πρόταση εύρεσης χώρου με την προϋπόθεση να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης  και για τα βαρέα οχήματα και πυροσβεστικό επισήμανε η κ.Μακρή.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος επισήμανε πως την νομιμότητα σε ακίνητα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, μπορούμε να τη βρούμε στη περιοχή και καλείται το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας. Ο αντιδήμαρχος Π.Αβρίθης επισήμανε την ανάγκη να δούμε τα πράγματα αλλιώς να διεκδικήσουμε και να βρούμε δικούς μας χώρους, ακόμα και δρόμους και να μην απειλείται ο δήμος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Μαραγκός τόνισε πως η άσκηση μπορεί να έγινε αλλά όχι από τον δήμο, ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της άσκησης. Τόνισε την ανάγκη νομιμοποίησης της έκτασης και εξεύρεση και νέου χώρου. Ο δημοτικός σύμβουλος  Κώστας Χόνδρος σημείωσε πως αντί να εστιάσουμε στο θέμα και στην αγορά οικοπέδου για στάθμευση και επανερχόμαστε σε θέματα ασφάλειας της περιοχής. Για το υφιστάμενο πάρκινγκ τόνισε πως έχει εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες στην περιοχή. Η Βάσω Πη σημείωσε πως ο εισηγητής εκ μέρους της παράταξης της -Δ.Γερασκλής-συμφώνησε με την πρόταση για εξεύρεση χώρου και σημείωσε πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση. Ο αντιδήμαρχος Σ.Καμπουράκης τόνισε πως ο δήμος της Κω είναι ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα που έκανε άσκηση επί πεδίου  και  η πολιτική προστασία Κω διενεργεί μελέτη εκκένωσης της Ζιας σε περίπτωση πυρκαγιάς.            /  ΟΜΟΦΩΝΑ


ΘΕΜΑ 4ο

Τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση τμήματος της Κ.Μ. 2008 γαιών Κεφάλου εμβαδού 493 τ.μ. εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης για επιχειρηματία που θέλει  τον συγκεκριμένο χώρο. Ο κ.Καλλούδης ζήτησε από το ΔΣ  την ενοικίαση του από την επιχείρηση  που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και το έχει ανάγκη για να πάρει άδεια. Θετικά τοποθετήθηκε εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο Μανώλης Ζερβός. Η Ι.Ρούφα επισήμανε πως το θέμα πρέπει να ΄΄τρέξει΄΄ γιατί άργησε ένα χρόνο να έρθει το αίτημα του συμπολίτη μας στο δημοτικό συμβούλιο και τόνισε πως η παράταξη της εισηγείται πάντα θετικά στον πρωτογενή τομέα. Ο δήμαρχος διόρθωσε την κ.Ρούφα και σημείωσε  πως το θέμα ήρθε έγκαιρα στο δημοτικό συμβούλιο αφού το αίτημα κατατέθηκε  στο δήμο πριν δύο μήνες.   /ΟΜΟΦΩΝΑ


ΘΕΜΑ 5ο

Τη λήψη απόφασης για τη μίσθωση ακινήτου για τις ανάγκες της δημοτικής κοινότητας Αντιμάχειας  εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης για να στεγάσει τα βιβλία και τους πίνακες της βιβλιοθήκης (αφού θα κατεδαφιστεί το υπάρχον), μετά και από τη θετική απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου. Η κ.Βάσω Πη αναφέρθηκε στην ιστορία και στους ευεργέτες της βιβλιοθήκης και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η βιβλιοθήκη και όχι να  είναι μια αποθήκη.

Η κ.Ρούφα σημείωσε πως πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να δει ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών στο νησί μας λόγω υποστελέχωσης και  έφερε παράδειγμα την βιβλιοθήκη στο Πυλί κάνοντας αναφορά στους δημάρχους  που πέρασαν που έκαναν τα πάντα για να λειτουργεί η βιβλιοθήκη και τόνισε την ανάγκη να λειτουργούν όπως πρέπει και όχι να είναι απλά χώροι που φιλοξενούν βιβλία. Ο κ.Αβρίθης ζήτησε την συντεταγμένη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου  για την μίσθωση ενός ασφαλούς χώρους για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης αφού το υφιστάμενο είναι υπό κατάρρευση. 


ΘΕΜΑ 6ο

Την έγκριση της υπ’ αριθμ. 41/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, που αφορά στην τροπποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του νομικού προσώπου εισηγήθηκε ο πρόεδρος  του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Κω, ο αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης λόγω ανάγκης αυτής της τροποποίησης  ως προς τη διάρθρωση της υπηρεσίας για να καλύψει ποικιλότροπα τις ανάγκες της με δημιουργία δύο διευθύνσεων. Ως προς τη δημιουργία οικονομικού τμήματος και τμήμα διαχείρισης λιμένων-περιβάλλοντος.Προβλέπεται διαστρωμάτωση γνωστικού επιπέδου με σύνολο οργανικών θέσεων στις 27 θέσεις εργασίας.

Τέσσερα χαμένα χρόνια  ήταν  για το Λιμενικό ταμείο η διοίκηση της σημερινής  δημοτικής αρχής, τόνισε στην τοποθέτηση του ο Σεβαστιανός Μαραγκός ο οποίος χαρακτήρισε τη διοίκηση διεκπεραιωτική και καθόλου αναπτυξιακή. Η κ.Ρούφα εξηύρε το έργο των εργαζομένων , ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει το θέμα γιατί θέλει να προστατέψει το Λιμενικό ταμείο από τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.

Ο κ.Χόνδρος απάντησε στον κ.Μαραγκό και του ζήτησε να διαβάσει παλαιότερα πρακτικά που δείχνουν την εικόνα του Λιμενικού ταμείου και υπενθύμισε στον κ.Μαραγκό πως κάποιοι άλλοι έκαναν ακόμα και ΕΕΔΕ σε εργαζόμενους. Ο κ.Μηνάς Κιάρης τόνισε πως η παράταξη του ψηφίζει θετικά γιατί συμφωνεί στο πολιτικό κομμάτι. 


ΘΕΜΑ 9ο

Έγκριση πρόσληψης υδρονομέων άρδευσης για το έτος 2023, κατόπιν εκλογής  με εισηγητή τον αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Αβρίθης ο οποίος ανέφερε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.


ΘΕΜΑ 10ο

Τη λήψη απόφασης για την παράταση συμβάσεων υπαλλήλων του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κω εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης για οκτώ υπαλλήλους . Η κ.Βάσω Πη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που είναι από τα πιο σημαντικά της κοινωνικής πολιτικής, που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πολιτικό προϊστάμενο στο δήμο της Κω , ενώ εξηύρε το έργο των στελεχών. Τόνισε πως  δεν έχουμε δει να γίνονται αποδοχές  στις δωρεές προς τον δήμο, ούτε  και σε ποιους απευθύνονται και μάλιστα χωρίς πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους σημείωσε η κ.Πη.

 

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 10:00.

Ρεπορτάζ