Συνεδριάζει το Συντονιστικό Δωδεκανήσου για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών
Τοπικά
04/05/2023

Συγκαλείται την Παρασκευή 5 Μαΐου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρεία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου.

Σκοποί της συνεδρίασης είναι ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών στο νομό.


Τα Θέματα Ημερήσιας Διάταξης είναι τα εξής:
1. Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και «ευπαθών» περιοχών ανά νησί της ΠΕ Δωδεκανήσου με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών. Προβλήματα λόγω νησιωτικότητας. Προτεινόμενες περιοχές απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & Συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος και Δν/σεων Δασών. Ενημέρωση πολιτών.


2. Προγραμματισμός έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού βλάστησης & συντήρησης στο επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο (Περιφέρεια – δήμοι Π.Ε. Δωδεκανήσου- Δνση Δασών).


3. Συντήρηση δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ (πρόοδος εργασιών)
4. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α’.
5. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο. Ενεργοποίηση επιτροπών βόσκησης,


Επιτροπών ανεπιτήρητων ζώων και Κοινής Οδηγίας Δ/νσης Πολ. Προστ-Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτην. Δωδεκανήσου -Ενημέρωση από μικτά κλιμάκια.
6. Επιτήρηση «ευπαθών περιοχών» – Μικτές Περιπολίες. (Πυροσβεστικές Υπηρεσίες – Εθελοντικές Ομάδες)
7. Συντονισμός υπηρεσιών και θέματα ετοιμότητας Π.Ν.Αι. στην υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών – Μητρώο Έκτακτων Αναγκών Π.Ν.Αι.


8. Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτων Αναγκών για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών των Δήμων της ΠΕ Δωδεκανήσου
9. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς – Σχέδια έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το υπ’ αριθ. Α1161/18-04-2023 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. (ΑΔΑ: 6ΡΜΙ46ΝΠΙΘ-738).

10. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων για δράσεις επιτήρησης.
11. Οποιοδήποτε άλλο θέμα κριθεί απαραίτητο κατά τη συνεδρίαση.