Με πολύ κόσμο και ευλάβεια ο πανηγυρικός εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Υπομονής στην Μεσσαριά, της οικ.Κασίου
Τοπικά
28/05/2023

Με ευλάβεια  εψάλη απόψε πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Υπομονής , στο Ιερό Εξωκλήσι της οικογένειας Μηνά & Ξανθίππης Κασίου, λίγο πριν το φράγμα, στη Μεσαριά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Το Σεβασμιώτατο πλαισίωναν: Ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, ο ο.Περικλης Κιαρης  ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος, ο π.Βαγιανός-Ιωάννης Κώστογλου και ο π. Περικλής Πουλέντσης.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού -όπως κάθε χρόνο- η οικογένεια Κασίου ετοίμασε πλούσια χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα που μοιράστηκαν σε αφθονία μαζί με τους άρτους σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών: Γιάννης Κουτσουράης, Μιχάλης Καρακιόζης, Γιώργος Σανιδάς και Γιάννης Κιάρης.

 Παρόντες εκτός της οικογένειας Κασιου ήταν μεταξύ άλλων Ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο έπαρχος Κω Νισύρου Γ.Καμπανης , ο Πρόεδρος Ασφενδιού κ. Μιχάλης Γιωργαλλής, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο κοινοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβερης , η ειδική σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής δήμου Κω Σταματία Κανταρζη και πολλοί προσκυνητές απ΄όλο το νησί.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και το παράδειγμα της Αγίας Υπομονής η οποία ήταν Αυτοκράτειρα αλλά δεν της έκανε τίποτα εντύπωση από την εξουσία την οποία είχε. Μάλιστα όταν πέθανε ο άντρας της αφού έδωσε συμβουλές στα παιδιά της, άφησε όλα τα πλούτη και τα υλικά αγαθά κι έγινε μοναχή για να αφιερωθεί στο Θεό.

 «Έμελλε η Ελένη να είναι η μητέρα του πρώτου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, αλλά και Ελένη η μητέρα του τελευταίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος έπεσε στα τείχη μαχόμενος γενναία. Όταν μάλιστα ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί από τις μαχαιριές και τα τραύματα δεν μπορούσαν να το αναγνωρίσουν, παρά μόνο από τα αυτοκρατορικά σανδάλια που φορούσε.

Αυτή την Αγία τιμούμε σήμερα η οποία έζησε μέσα στο μοναχικό ένδυμα και μεσιτεύει σήμερα για μας. Αυτή την ώρα ας κάνουμε κι εμείς μια προσευχή στην Αγία η οποία φέρει ένα όνομα το οποίο χρησιμοποιούμε πολύ εμείς οι άνθρωποι, να μας βοηθήσει να ξεπερνάμε με καρτερικότητα τα προβλήματα της ζωής μας.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ