Μέτρα στήριξης από Περιφέρεια Ν.Α για αγρότες και κτηνοτρόφους
Τοπικά
02/06/2023

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Γι’ αυτό για πρώτη φορά οι νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα χρειάζεται να μετακινηθούν στη Ρόδο προκειμένου να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων. Η αρχή γίνεται από την Κω στις 12 Ιουνίου 2023, όπου η αρμόδια επιτροπή θα μεταβεί στο νησί, για να εξετάσει τις αιτήσεις προκειμένου να χορηγούνται τα απαραίτητα έγγραφα σε όσους θέλουν άδεια χρήσεως για γεωργικά μηχανήματα», επισήμανε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος αναφέρθηκε  τρέχοντα προγράμματα, εκθέσεις  και επιδοτήσεις.

Ο κ. Ζαννετίδης, ανακοίνωσε ακόμη πως δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου για τα σχέδια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εγκαταστάσεων: «Η δράση αυτή έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια με 5 εκ. ευρώ και είναι από τα υπόλοιπα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2023», όπως εξήγησε.
Αναφέρθηκε ακόμα στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Anuga 2023, στην οποία θα συμμετέχει η ΠΝΑι και η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7-11 Οκτωβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο Koelnmesse της Κολωνίας στη Γερμανία. «Η Περιφέρεια συμμετέχει στην μεγαλύτερη Διεθνή Εμπορική Έκθεση τροφίμων και ποτών του 2021 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσδοκώντας την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων προϊόντων της. Η συγκεκριμένη Έκθεση έχει υψηλή επισκεψιμότητα, προσελκύοντας εισαγωγείς, διανομείς και αγοραστές από όλο τον κόσμο και η ΠΝΑι συμμετέχει, με τα πιστοποιημένα προϊόντα από όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της», όπως είπε.
Η ΠΝΑι θα στηρίξει επίσης την Έκθεση Κρεμαστής καθώς και το ετήσιο Φεστιβάλ Μελιού που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Ερωτηθείς, τέλος σχετικά με την διαδικασία καταγραφής των υπεραιωνόβιων δένδρων την οποία έχει ξεκινήσει η ΠΝΑι, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε πως υπάρχει φιλοδοξία να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Leader (καθώς αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη).

Ρεπορτάζ