Κως: Α.Γκιντιζές-Περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να αποφασίσει για την ασφάλεια οδηγών, επισκεπτών και κατοίκων στη παραδοσιακή ΖΙΑ
Τοπικά
19/07/2023

Με ειρηνοδίκη που ήρθε από τη Ρόδο εκδικάστηκαν σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου, μετά από τρεις αναβολές ,στο Μονομελές Ειρηνοδικείο Κω,τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε   το  Σωματείο Οδηγών τουριστικών λεωφορείων, για την απαγόρευση διέλευσης μεγάλων οχημάτων, μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό της ΖΙΑ στο Ασφενδιού της Κω ,για λόγους ασφαλείας.

Το Σωματείο ζητούσε από τον Μάρτιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, απόφαση δικαστηρίουγια μετακίνηση των Λεωφορείων μέχρι τον οικισμό, όπως άλλωστε επιτρέπει ο νόμος και όχι μέσα από αυτόν γιατί δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη (πυρκαγιά. τροχαίο.σεισμός..) και ούτε δυνατότητα αναστροφής των ΙΧ αυτοκινήτων και των δεκάδων λεωφορείων που μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες στη περιοχή.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου το αίτημα του Σωματείου δεν υποστηρίχθηκε από τον δήμο της Κω που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Π. Αβρίθη και τους δικηγόρους του δήμου ούτε και από τους εκπροσώπους της Ένωσης  τουριστικών  πρακτόρων Δωδεκανήσου και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ταξί Κω παρά την παραδοχή του προβλήματος από όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απούσα ήταν η εκπρόσωπος της Περιφερειακής αρχής η οποία μάλιστα είχε ζητήσει και αναβολή για να παρίσταται στη δίκη.

Γνώστης του προβλήματος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Π .Αβρίθης διερωτηθείς ωστόσο γιατί τώρα αναδεικνύεται το ζήτημα !για να εισπράξει την απάντηση από τον πρόεδρο του Σωματείου Αντώνη Γκιντιζέ ‘’Μα γιατί απλά δεν είναι ο ίδιος πληθυσμός σήμερα με αυτόν της προηγούμενης δεκαετίας ,που επισκέπτεται τη ΖΙΑ!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγγραφο σχετικό που καλούσε να ληφθούν μέτρα λόγω της  επερχόμενης τουριστικής  ζήτησης είχε κατατεθεί από το 1998 από το Σωματείο χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα .

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αγωνιώδης προσπάθεια του προέδρου του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αντώνη Γκιντιζέ κατά τη τοποθέτηση του, να αναδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες υπογραμμίζοντας ότι ‘’οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα όποια συμφέροντα αιρετών και μη.’’

Για 2.500 τόνους εύφλεκτου υλικού (πετρελαίου)αποθηκευμένου  στα ντεπόζιτα  των Λεωφορείων που θέμα χρόνου είναι να πυροδοτηθούν σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, έκανε λόγο ο κ Γκιντιζές ενώ η ειρηνοδίκης επικαλέσθηκε πολλές φορές την λέξη ΑΣΦΑΛΕΙΑ όταν οι αντίδικοι περιορίζονταν στις επιπτώσεις που θα είχε μια απαγόρευση διέλευσης των Λεωφορείων μέσα από τον οικισμό ,στο τουριστικό προϊόν

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου αναμένεται μέσα στον Ιούλιο καθώς τον Αύγουστο τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά και με  το σκεπτικό ότι η υπόθεση  έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.