Έκτακτη συνεδρίαση στην κοινότητα Ασφενδιού με κύριο θέμα τα μέτρα πυροπροστασίας του ορεινού όγκου πέριξ της Ζιάς
Τοπικά
28/07/2023

Έκτακτη και κατεπείγουσα (όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος) συνεδρίαση στο κοινοτικό κατάστημα Ασφενδιού, συγκάλεσε σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 11:00 ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ασφενδιού Μιχ. Γιωργαλλης, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα μέλη του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής προστασίας του Δήμου της Κω, με μοναδικό και κύριο θέμα στην ημερησία διάταξη τα έκτακτα μέτρα πρόληψης πυροπροστασίας στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής του Ασφενδιού. Κατά την συνεδρίαση τοποθετήθηκαν άπαντες για το ζήτημα της Ζιάς και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο γεγονός ότι, αρκετά μέτρα που δεν πάρθηκαν πριν την τουριστική σεζόν, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί τουλάχιστον από τον Μάρτιο και σίγουρα προτού αρχίσει η Αντιπυρική περίοδος, καθώς όπως συμπερασματικά αναφέρθηκε το να συζητείται στην παρούσα φάση, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από τις Αρχές, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο διαπιστώσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την προεργασία που έχει γίνει στο ορεινό Ασφενδιού, ώστε να υπάρχει σχέδιο για παν ενδεχόμενο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους αιρετούς που ήταν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση η παντελής απουσία της δημοτικής Αρχής, καθώς καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης, το σύνολο των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και των κοινοτικών συμβούλων εξέφρασαν ανοικτά την έντονη δυσαρέσκεια τους, στηλιτεύοντας την απουσία στελεχών ή εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής, η οποία επέλεξε να απέχει από την σημερινή συνεδρίαση, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Ζηπάρι, έδωσαν -μεταξύ άλλων- από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων δυνάμεων ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρήγορης Μαυρίδης και ο ταξίαρχος της 80 ΑΔΤΕ Αρ. Καβαρλίγκος αντίστοιχα, ο επικεφαλής της παράταξης Δ.Α. Γ. Κυρίτσης, ο πρώην αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Σεβαστιανός Μαραγκός, ενώ εκπροσωπήθηκε και η παράταξη Όραμα και δράση από την επικεφαλής κ. Ρούφα και τον κ. Γιάννη Φραγκούλη ο οποίος παρέστη στην συνεδρίαση με διπλή ιδιότητα, αυτή του δημοτικού συμβούλου αλλά και του διοικητού της ελεγχόμενης δομής προσφύγων στο Πυλί. Ακόμη στην συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος των Σαμαρειτών - Διασωστών, εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου αλλά και επαγγελματίας της Ζιάς ο οποίος και εκπροσώπησε μερίδα επαγγελματιών της εστίασης που δραστηριοποιούνται στο χωριό.

Tέλος να αναφέρουμε ότι ενώ από όλους εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν επαρκούν, από όλα τα πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν στην συνεδρίαση, ακούσαμε μόνο διαπιστώσεις και όχι ρελαιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα ακόμη και μέσα στην αντιπυρική περίοδο.

Ρεπορτάζ