Με ρεμπέτικους σκοπούς και αρκετό κόσμο το αφιέρωμα στην Μαρίκα Παπαγκίκα στο θεατράκι Καρδάμαινας
Τοπικά
13/08/2023

Στην πρώτη γυναίκα που ηχογράφησε ρεμπέτικα, -ήταν αφιερωμένη η αποψινή βραδιά στο θεατράκι της Καρδάμαινας-, την κατεξοχήν εκπρόσωπο του σμυρναίικου τραγουδιού Μαρίκα Παπαγκίκα, η οποία γεννήθηκε το 1890 στην Κω, ως Μαρία Κωνσταντίνα Κατσόρη που ήταν και το πατρικό της όνομα, ωστόσο ξεκίνησε τα πρώτα της μουσικά βήματα στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική, όπου μεγαλούργησε και άφησε το δικό της μουσικό στίγμα.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας, ο ΔΟΠΑΒΣ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την διαδρομή της μεγάλης ερμηνεύτριας ,μετά από ενδελεχή έρευνα της Κατερίνας Τσιρίδου η οποία και ερμήνευσε μοναδικά τα τραγούδια της, καθώς και της Μαρίας Σιούτα η οποία και αφηγήθηκε στιγμιότυπα από την διαδρομή της μεγάλης ερμηνεύτριας σμυρνέικων, δημοτικών αλλά και νησιώτικων τραγουδιών.

Στην αποψινή τιμητική και αφιερωματική εκδήλωση, συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Πρωτόππας στην κιθάρα και την μουσική επιμέλεια, Φώτης Βεργόπουλος στο μπουζούκι και φυσικά ο Κυριάκος Παππούλης στο βιολί.

Τους παραδοσιακούς σκοπούς χόρεψε το Λύκειο Ελληνίδων Καρδάμαινας, ενώ στην αφήγηση ήταν η Μαρία Σιούτα και στα αγαπημένα τραγούδια, της αείμνσητης ρεμπέτισας η Κατερίνα Τσιρίδου.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέβη Βλάχου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Γιάννης Κρητικός και ο Καθηγητής Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης.

 

Φωτογραφίες