Θ. Νικηταράς στον RV για μεταναστευτικό: Αν δεν υπήρχε μία δομή πρώτης υποδοχής, θα ζούσαμε στιγμές του 2015
Τοπικά
24/10/2023

Καλεσμένος της εκπομπής “Real Kos” με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε τη Δευτέρα 23/10 ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν στα πρώτα μηνύματα, συναισθήματα, αλλά και σκέψεις μετά την επανεκλογή του, στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Κω μετεκλογικά, καθώς και τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση της έξαρσης του μεταναστευτικού, καθώς και του ζητήματος των ελλιπών δομών υγείας που αντιμετωπίζει η Κως την τελευταία περίοδο.

Ο κ. Νικηταράς τόνισε τη σημαντικότητα των πρωτοβουλιών που πάρθηκαν απ’ τους Oργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια & Δήμος), προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές υγείας της Κω. Πρωτοβουλίες όπως η θέσπιση οικονομικών κινήτρων και επιδομάτων στέγασης από Δήμο και Περιφέρεια, η παροχή στέγασης, η οικονομική ενίσχυση και η χρηματοδότηση ύψους 15 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία Νέου Νοσοκομείου Κω, ήταν ανάσες αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα. Απαιτείται λήψη κεντρικών αποφάσεων από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να πληρώνονται όλες οι θέσεις και όχι μία-μία αποσπασματικά με τις προκηρύξεις να βγαίνουν άγονες. “Θα πιέσουμε για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των δομών υγείας του νησιού μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηταράς.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο γνωρίζει μεγάλη έξαρση τελευταία και στο νησί της Κω, με την δομή του ΚΥΤ ήδη να δοκιμάζει τις αντοχές της φιλοξενώντας σχεδόν 3.500 ανθρώπους, ο κ. Νικηταράς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε την κρίση του 2015, με τις εικόνες χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της πόλης να κάνουν τον γύρο του κόσμου επηρεάζοντας το νησί μας και τουριστικά. Η δομή ακόμα και στη σημερινή της μορφή ήρθε όχι για να λύσει αλλά για να κάνει ευκολότερο το πρόβλημα, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει ένας χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης, φιλοξενίας κι εν τέλει επαναπροώθησης των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα.

“Σέβομαι την άποψη μερίδας συμπολιτών μου, αλλά εκτιμώ ότι η κατάσταση για το νησί μας θα ήταν χειρότερη του 2015 εάν δεν υπήρχε η δομή πρώτης υποδοχής” δήλωσε ο κ. Νικηταράς.

Τέλος ο Δήμαρχος Κω αναφέρθηκε και στην ολιγοήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα αυτές τις μέρες, κατά την οποία πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με αρμόδιους σε Υπουργεία και Υπηρεσίες προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν το κεφαλαιώδους σημασίας έργο της κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου, αλλά και θέματα που αφορούν το Κτηματολόγιο