Η 5η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω 19/2/2024
Τοπικά
19/02/2024

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κω (δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεών του και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) , με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

ΘΕΜΑΤΑ

 

1. Λήψη απόφασης για την απευθείας μίσθωση από την ΕΤΑΔ τμήματος του ακινήτου με Α.Β.Κ. 963 Κω και το σύνολο του ακινήτου με Α.Β.Κ. 964 Κω Ν. Δωδεκανήσου (παραλία Ναυτικού Ομίλου Κω) (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσιος Νικηταράς).

2. Ενημέρωση του Δ.Σ. για την άσκηση από τη Δημοτική Επιτροπή αίτησης ακύρωσης και αναστολής ενώπιον του ΣτΕ κατά των με αριθμό 108159/15-12-2023 και 108153/15-12-2023 αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, εκδοθείσες κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021 (ΦΕΚ 129/23-7-2021, Τεύχος Πρώτο), από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που αφορά στα τέλη ταφής απορριμμάτων (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσιος Νικηταράς).

3. Λήψη απόφασης για την έγκριση τοποθέτησης και χρήσης πλωτής εξέδρας εκτός Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα της εταιρείας «ΔΡΟΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ» (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

4. Έγκριση δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων – δαπανών Δήμου Κω οικονομικού έτους 2023 και αξιολόγηση των στόχων του πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2023 σωρευτικά (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα Γεωργία Κασσιώτη).

5. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 65/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω που αφορά στην έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Α’ τριμήνου 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

6. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 66/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω που αφορά στην έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Β’ τριμήνου 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

7. Έγκριση της με αριθμό 86/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω που αφορά στην έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Γ ́ τριμήνου 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

8. Έγκριση της με αριθμό 79/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω που αφορά τον ισολογισμό έτους 2022 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

9. Έγκριση της με αριθμό 102/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω που αφορά την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

10. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτρεπόμενων ημερών κίνησης εκτός έδρας αιρετών Δήμου Κω για το έτος 2024 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος του Δ.Σ., κα Τελλή – Τσιμισίρη Διονυσία).11. Έγκριση της με αριθμό 1/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣΚ περί ψήφισης απολογισμού της επιχείρησης οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ.Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

12. Έγκριση της με αριθμό 2/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣΚ περί ψήφισης συνολικού απολογισμού της επιχείρησης οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

13. Έγκριση της με αριθμό 3/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣΚ περί ψήφισης ισολογισμού της επιχείρησης οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

14. Έγκριση της με αριθμό απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣΚ περί ψήφισης προϋπολογισμού της επιχείρησης οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

15. Ορισμός μελών στα Σχολικά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κω (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα. Αικατερίνη Χατζηθωμά-Κυπραίου).

16. Λήψη απόφασης επί της γνωμοδοτικής απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Κω για την ονοματοδοσία οδών πόλεως Κω (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Επιτροπής Ονοματοδοσίας, Δημοτική σύμβουλος, κα Σεβαστή Βλάχου).

17. Έγκριση μελέτης «εισόδου – εξόδου» οχημάτων της ξενοδοχειακής μονάδας «MARMARI PALACE», ιδιοκτησίας “ΕΛΤΕ Α.Ε.”, από την Κ.Μ. 1300 Γαιών Αντιμάχειας σε μη κτηματολογική οδό (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

18. Λήψη απόφασης για την έγκριση μελέτης «εισόδου – εξόδου» οχημάτων της επιχείρησης «Σταθμός Φορτηγών Αυτοκινήτων» από την Κ.Μ. 128 Γαιών Κω – εξοχής στη θέση «Φωκάλια – Πλατύς Ποταμός» της Δημοτικής Ενότητας Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

19. Λήψη απόφασης για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος εκμίσθωσης ποδηλάτων – μοτοποδηλάτων έως 50 κ.εκ., στην εταιρεία «ΣΑΝΣΑΙΝ Ι.Κ.Ε.» που βρίσκεται στην περιοχή Τιγκάκι Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δήμαρχος Θ.Νικηταράς: Ενημέρωσε πως επισκέφτηκε την ΕΤΑΔ στην Αθήνα και έπειτα έδωσε το λόγο στην Ειρήνη Χατζηχριστοφή. Η κ. Χατζηχριστοφή έκανε ενημέρωση για τη Λέσχη Lions Κω ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ , η οποία διοργανώνει εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή , που αφορά αυτούς που θέλουν να γίνουν δότες μυελόύ των οστών.

ΘΕΜΑ 1

Δήμαρχος Θ.Νικηταράς: Για την έκταση των 70 στρεμμάτων του Ν.Ο.Κ. Είναι μία έκταση που παραχωρήθηκε το2002 με συγκεκριμένους όρους και αποτελεί τον τελευταίο «πνεύμονα» ανεμπόδιστης πρόσβασης του Κώου δημότη στη συγκεριμένη παραλία. Δόθηκε η έκταση στα χέρια επιχειρηματιών, επειδή η τότε δημοτική αρχή , δεν ανέλαβε την αξιοποίηση της και φτάσαμε να παλεύουμε να πάρουμε πίσω κάτι που ήταν δικό μας. Ξεκινά νέος αγώνας από μηδενική βάση, μιας και άλλαξε η διοίκηση της ΕΤΑΔ, υπέρμαχος πως η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των 70 στρεμμάτων είναι για τη δημοτική αρχή κόκκινη γραμμή. Εντός των 70 στρεμμάτων, υπάρχουν 4 στρέμματα μιας επιχείρησης ιδιωτικής. Μπορεί να δομηθεί μόνο το 2% για χώρους αναψυχής, περίπου 1400 μέτρα. Θα αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες και ένα αναψυκτήριο που θα αποδίδει έσοδα. Το όφελος που θα προκύψει για τις επόμενες γενιές, είναι ανεκτίμητο. Ώρα να κλείσουμε αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κ.Μακρή: Πώς θα διεκδικήσετε και από πού αυτά τα στρέμματα;

Θ.Νικηταράς: Είναι μια γενικότερη διεκδίκηση, που αφορά τη γενική διαχείριση.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η. Σιφάκης: Διάβασα την εισήγηση του δημάρχου και αισθάνθηκα ένα ντε ζαβού. Ερχόμαστε σήμερα να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και ότι ο Κυρίτσης ξεπούλησε το ΝΟΚ. Είναι θέμα δικό σας να έρθετε και να ενώσετε το δημοτικό συμβούλιο. Αυτά που είπε ο Γ. Κυρίτσης θα τα ξαναπώ. Δεν είχαμε ποτέ αυτήν την έκταση για να την ξεπουλήσουμε. Δεν πήραμε ποτέ λεφτά, δε δώσαμε ποτέ λεφτά. Η υποχρέωση του δήμου ήταν να ολοκληρώσει σε μία πενταετία διάφορες εγκαταστάσεις αναψυχής, αλλά ποτέ δεν έγινε. 

Κ. Μακρή: Τη φιλοσοφία για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας , δε μπορείτε να την υπερασπιστείτε γιατί δεν την πιστεύετε. Να διεκδικηθεί πραγματικά η έκταση και να υπερασπιστεί και τα λαϊκά συμφέροντα του νησιού.

Σ. Κανταρζή: Η στάση μας σαν δημοτική αρχή είναι πεντακάθαρη και ηθική. Με τον αγώνα μας ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια! Ως ΔΑ από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε να πάρουμε πίσω αυτήν την έκταση από το κράτος. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε μαζί την κοινωνία μας.

Β.Πη: Έχετε πιστεί και εσείς οι ίδιοι, ότι πάμε να ξαναπάρουμε.... Δε ξαναπαίρνεις κάτι που δε σου ανήκε ποτέ. Πάμε να το ξαναπάρουμε με λάβαρα, σημαίες και ταμπούρλα, πληρώνοντας. Η ΕΤΑΔ θέλει να το πουλήσει ακριβά, όπως όλα της τα ακίνητα. Σαν ΔΑ διεκδικήσαμε αλλά δεν αναφέρετε πως έχουν γίνει και ενέργειες από εμάς.

Σ. Βλάχου: Σημαντικό θέμα στο οποίο ήρθαμε στην πηγή και θα πιούμε νερό. Εμείς μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Δε δώσαμε την πρέπουσα σημασία τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που στηριξαν την περιοχή. Είμαστε εδώ να αποφασίσουμε αν θέλουμε την παραλία του ΝΟΚ για εμάς και τα παιδιά μας. Μπορούμε να συντονιστούμε σε έναν κοινό βηματισμό. Το αξίζουμε.

Σ. Καμπουράκης: Όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον το δημόσιο δεν παραχωρεί τίποτα δωρεάν. Όλοι μαζί οφείλουμε να διεκδικήσουμε κάτι που μας ανήκει. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε μία νέα αρχή. Ας δούμε λίγο μπροστά να διακρινουμε τί θα ανεγερθεί.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Η. Σιφάκης: Τώρα καταλαβαίνω πως έχετε το καρπούζι, έχετε και το μαχαίρι, μιας και έχετε την πλειοψηφία. Όπως έχει γίνει η διαχείρηση εμείς δε μπορούμε να συναινέσουμε, προχωρείστε μόνοι σας.

Κ. Μακρή: Ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί το δημόσιο καλό, αλλά πώς το ερμηνεύει το δημόσιο καλό. Παίρνετε την ευθύνη να στηρίξετε εσείς αυτήν την πρόταση.

Θ. Νικηταράς: Άκουσα με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, όλων των δημοτικών συμβούλων. Κατάλαβα πως πρώτον δεν κατανοείτε και δεύτερον εθελοτυφλείτε. Είναι ντροπή να επαναλαμβάνετε τα του προκατόχου σας «Τί είχαμε , τί χάσαμε». Ο καθένας έχει τις ευθύνες του διαχρονικά εδώ μέσα. Κάθε φορά που πάω στην ΕΤΑΔ, λέω το ίδιο. Πως εκπροσωπώ τους δημότες. Είμαστε μία ΔΑ που παλεύει. Ελάτε να δείξουμε επιτέλους πως είμαστε μαζί. Να ψηφίσουμε μία πρόταση που είναι προς το συμφέρον του Κωακού λαού.

(Το θέμα πέρασε με 17 ναι.)

ΘΕΜΑ 2

Γ. Κασσιώτη: Το θέμα αφορά τα τέλη ταφής απορριμάτων , ενώ ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες από την πολιτεία. Δηλαδή την απόφαση της πολιτείας, να επαναθεσμοθετήσει και να επιβάλει από φέτος ανδρομικά για το 2022 και 2023 το τέλος ταφής αποριμμάτων, με τη λογική επιβολής προστίμου, ενώ εκκρεμούν ακόμη η δημιουργία υποδομών και οι βασικές αρχές διαχείρισης , με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτείας. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλεται στο κράτος. Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Ως δήμος Κω στηρίζουμε τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Π.Κιαπόκα: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε αν γίνεται ανακύκλωση στο νησί μας.

Σ. Καμπουράκης: Φυσικά και γίνεται ανακύκλωση και υπάρχουν και έσοδα, από τη συνεργασία με ιδιώτες. Δε μπορούμε να πάρουμε μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχει βλάβη σε κάποιο όχημα ή που έχουν ριχθεί σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η. Σιφάκης: Έχουν φτάσει στα αυτιά μας πολλές καταγγελίες ότι τα απορριμματοφόρα παίρνουν και σκουπίδια και ανακυκλώσιμα. Είναι θέμα του δήμου να ενημερώσει σωστά τους δημότες για το τί γίνεται και πώς γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Όσον αφορά το θέμα της εισήγησης της κ. Κασιώτη, πρέπει να ξέρουμε τί γίνεται με το ΧΥΤΑ και με το Λατομείο. Συμφωνούμε ότι είναι άδικη απόφαση της εξουσίας και καλώς προσφεύγει η ΚΕΔΕ. Η πρόταση μας είναι να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ. Ελπίζουμε να έχετε τις δικές σας προτάσεις και να έχετε ένα σχέδιο για να μειώσουμε και το κόστος που επιβαρύνει τους δημότες αλλά και το περιβαντολλογικό αποτύπωμα του νησιού μας.

Κ. Μακρή: Ο χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο χρήματος και οι υποσχέσεις δε γίνονται λόγω της αστοχίας αυτής και έρχονται να επιβάλλουν και πρόστιμα στους δήμους, για κάτι που δεν ευθύνονται. Θα υπερψηφίσουμε, αλλά να μην πούμε ότι και οι δήμοι δεν έχουν τη δική τους ευθύνη. Δεν κάνουμε και εμείς πλάτες αφού στηρίζουμε αυτήν την εταιρεία...;

Σ. Πης: Είμαστε εδώ για το μέλλον των παιδιών μας... Καλό είναι να ψηφίσουμε θετικά στα δύο πρώτα θέματα.

Β. Πη: Άκουσα με προσοχή την εισήγηση της αντιδημάρχου. Ποιούς δήμους να υποστηρίξει η κυβέρνηση; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του δήμου μας; Σε όλη την πόλη δεν υπάρχουν οι μπλε κάδοι για ανακύκλωση, αλλά για σκουπίδια, γιατί εξαφανίστηκαν οι πράσινοι κάδοι. Πήραμε ποτέ πρωτοβουλία ως ΔΣ για να αντιδράσουμε; Αν δεν αντιδρούσε η ΚΕΔΕ θα το συζητούσαμε σήμερα; Χρυσοπληρώνουμε τον ΦΟΔΣΑ, στον οποίο δεν έχουμε εκπροσώπη στο διοικητικό του συμβούλιο.

Μ.Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη: Θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από άλλη πλευρά. Η ανακύκλωση έγκειται και στον καθένα προσωπικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει να πετούν σκουπίδια στους μπλε κάδους. Πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποίηση του πολίτη.

Μ. Βαβλά-Μουζουράκη: Οι θητείες Κυρίτση δεν ήταν μαύρες. Η Κως πετούσε ψηλά και στην ανακύκλωση. Θα ήθελα να ανακαλέσει το «μαύρες μέρες«» γιατί προσβάλλει όσους στήριξαν τότε τη Δύναμη Αλλαγής.

Σ. Καμπουράκης: Έχει ήδη ξεκινήσει μέρος καμπάνιας για ενημέρωση των δημοτών για την ανακύκλωση, την απόρριψη ογκωδών υλικών κλπ. Γίνεται ανακύκλωση και λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών. Όλοι θέλουμε ένα καθαρό νησί , όλοι θέλουμε κάδους, αλλά κανένας δεν τους θέλει μπροστά στο σπίτι του.

Π. Αβρίθης: Το θέμα μάλλον δεν έχετε καταλάβει ποιό είναι. Εδώ συζητάμε για άλλο πράγμα τελικά. Το μήνυμα για την ανακύκλωση, αφού γι'αυτό μλάμε τελικά,  το έδωσε η Μ. Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη. Χρειάζεται παιδεία και εκπαίδευση. Να καταλάβει ο κόσμος τί σημαίνει να έχεις μηδενικό αποτύπωμα.

Μ. Ζερβός: Τελικά όλοι θα πληρώσουν τις υποδομές. Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στο νησί και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να μειωθούν οι τόνοι σκουπιδιών. Το μόνο που με φοβίζει είναι μη φτάσουμε στο σημείο να ενθαρρύνουμε τις παράνομες χωματερές , για να μη ζυγίζονται και να μην αυξάνονται τα πρόστιμα.

Σ. Κανταρζή: Βλέπουμε να μας χρεώνουν, χωρίς να υπάρχουν υποδομές. Το κόστος μεγάλος στους πολίτες. Είναι λες και θέλουν να μας τιμωρήσουν. Καθυστερήσεις πολλές και όλα τα πληρώνουν οι συμπολίτες μας και δεν τους αξίζει.

Σ. Βλάχου: Άδικο το πρόστιμο... Στα συρτάρια οι προτάσεις των δήμων... Μας στερούν πόρους και δε μας αφήνουν να κάνουμε έργα... Υπάρχει ευθεία επίθεση χωρίς να αναλογιστεί η νησιωτικότητα... Πρέπει να παλέψουμε, για να δούμε τί θα γίνει με αυτό το μέτρο. Ο σύγχρονος επισκέπτης ψάχνει τους πράσινους προορισμούς και εμείς μιλάμε ακόμα για χωματερές. Χαίρομαι που όλοι βάζουμε μπροστά την αυτοδιοικητική μας ταυτότητα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Η. Σιφάκης: Το θέμα είναι αυτός που διοικεί να ενημερώσει όλους τους επιχειρηματίες, για να ακολουθούν το σωστόνδρόμο της ανακύκλωσης. Εμείς παραμένουμε εδώ με τις προτάσεις μας και περιμένουμε τη ΔΑ να συζητήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης.

Σ. Καμπουράκης: Τα τελευταία χρόνια που προϊσταμαι της Υπηρεσίας καθαριότητας, δύο μεγάλα ξενοδοχεία έχουν μηδενικό αποτύπωμα.

Σ. Πης: Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων γίνεται στην πηγή, στο σπίτι. Είναι θέμα της κοινωνίας.

Β. Πη: Όταν μιλάμε για εκπαίδευση του κόσμου, παλαιότερα ήμασταν σε πολύ καλό επίπεδο, είμασταν δήμος πρότυπο στην ανακύκλωση πριν 15-20 χρόνια. Περιμένω να δω μία πρωτοβουλία της ΔΑ. Να πει ξεκινάμε, προχωράμε, διεκδικούμε.

ΘΕΜΑ 4o-5ο-6ο-7ο -8ο-9ο (Τριμηνιαίες εκθέσεις  και λοιπά οικονομικά θέματα Δ.Λ.Τ.)

Παναγιώτης Αβρίθης για Σένγκεν:

Θα έχουμε πολύ κόσμο από Τουρκία φέτος και χωρίς την βίζα, ωστόσο ο έλεγχος έχει ήδη αυστηροποιηθεί και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην άφιξη και στην αναχώρηση. Οι παρεμβάσεις στην Σένγκεν θα είναι προσωρινές φέτος, θα μπει στεγαστρο 500 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχει άκρως θετική εξέλιξη με το κτιριο της ΔΕΗ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μας παραχωρηθεί τελικά όλο το κτίριο και οι Υπηρεσίες της ΔΕΔΔΗΕ να πάνε αλλού. Αναφορικά με την βίζα δεν είμαι αισιοδόξος δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί ότι κάποιος Τουρκος επισκέπτης θα μείνει αποδεδειγμένα μόνο στην Κω, αλλά μπορει να μετακινηθεί παρανόμως και σε άλλα νησιά ή πολεις. Ειναι πολύ δυσκολο να εφαρμοσθεί πρακτικά η βίζα 7 ημερών. Μονο αν δεσμευθεί το διαβατηριο του επισκέπτη μπορεί να εφαρμοσθεί, αυτή η απόφαση για την βίζα εξπρες των Τουρκων επισκεπτών. Οι παρεμβάσεις στην Σενγκεν θα γινουν τμηματικα και σταδιακα. Για φέτος πάμε με βραχυπρόθεσμα μέτρα και εν συνεχεία θα ακολουθησουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αναπλαση της ζώνης Σενγκεν, ωστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού που και φέτος θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι επιβατες που θα διακινηθούν μέσω της πύλης Σενγκεν. Για όλαες τις παραπάνω παρεμβάσεις αιτούμαστε την αναμόρφωση του προυπολογισμου για το Δ.Λ.Τ.

Κοκκαλάκης για Σέγκεν: Eπρεπε να είχαν γίνει οι παρεμβάσεις στην ζώνη Σενγκεν όταν ήταν δια νόμου κλειστή εν μέσω covid, ωστόσο με λυπεί ότι αυτό δεν συνέβη και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Να γινει άμεσα μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα της Σενγκεν, ωστε να μην ζησουμε όσα ζήσαμε περυσι το καλοκαιρι με τις τραγικές εικόνες των τουριστών με τις  μεγαλες ουρες και την αναμονη...

Κική Μακρή για Σενγκεν: H συζητηση για το Δ.Λ.Τ. αναπόφευκτα εχει πολιτικό χαρακτήρα λόγω της γειτνιασης με την Τουρκια, καθότι και στην τοποθετηση του ο κ. Αβρίθης μιλάει για έργα και παρεμβάσεις του Δ.Λ.Τ. μόνο στις παρεμβάσεις στην Σένγκεν. Σίγουρα πρεπει να γινουν παρεμβασεις στην Σενγκεν, ως δημος πρεπει να προλάβουμε καταστασεις και να δράσουμε προληπτικά ωστε να μην παρατηρηθουν τα φαινόμενα που είδαμε πέρυσι. Είναι ζήτημα που πρεπει να λυθεί η ανεμπόδιστη διελευση των πολιτών από όλα τα σημεία όπου υπάρχει ακτοπλοική συνδεση. Η κ. Μακρή έθεσε και το ζήτημα της Υποστελέχωσης που υφίσταται στο Δ.Λ.Τ.

Ματίνα Βουκελάτου - Χριστοδουλίδη: Zω στην Κω 10 χρόνια και Εξ'αρχης βιώνω και αντιλαμβανομαι τα προβληματα στις λιμενικές εγκατάστασεις και στην Σενγκεν εν προκειμένω. Σε ότι αφορά την Σένγκεν θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΔΛΤ Π. Αβρίθη για το σημαντικό λιθαράκι που βάζει ως Πρόεδρος με την ομάδα εργασίας του και το Δ.Σ. του ΔΛΤ, ώστε να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις στα υφισταμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ζώνη Σενγκεν. Εφόσον επιτευχθεί η εφαρμογη της βίζας 7 ημερών τότε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σχέδιο, ίσως πετυχουμε την επιμηκυνση της τουριστικής περιόδου με την συνδρομή των Τούρκων επισκεπτών, μιας και δεν τα καταφέραμε με την Ryan Air.

Τα παραπάνω θέματα που αφορούν το Δ.ΛΤ. εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της Ισχυρης Κω.

10ο ΘΕΜΑ:

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτρεπόμενων ημερών κίνησης εκτός έδρας αιρετών Δήμου Κω για το έτος 2024. Πέρασε κατά πλειοψηφία!

11ο-12ο-13o-14o ΘΕΜΑ (Θέματα ΔΗΡΑΣ Κω, περί ψήφισης απολογισμού της επιχείρησης οικονομικού έτους 2023) Η κ. Πή ανέφερε εξ αρχής ότι δεν θα επρεπε να συζητηθουν τα θεματα του ΔΗΡΑΣ Κω, καθώς τα εισηγείται ο κ Χαζτηχριστοφης ως Αντιπρόεδρος του προηγούμενου Δ.Σ. και όχι του νέου Δ.Σ. που ισχύει από 1/1/2024. Παρά το γεγονός αυτό ο κ. Χατζηχριστοφής ως τέως Αντιπρόεδρος υπέυθυνος για τα ζητήματα του ΔΗΡΑΣ και για το 2023, εισηγηθηκε κανονικά τα θέματα και τοποθετήθηκε για τα ζητήματα του ΔΗΡΑΣ Κω, επί της διαδικασίας, καθώς υφίσταται νόμος περι παράτασης της θητειας του Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ Κω.

Η δημοτική συμβουλος κ. Πη ανέφερε ότι έχει λήξει η θητεία του Προεδρείου της περασμένης δημοτικής περιόδους ως εκ τουτου δεν νομιμοποιείται ο κ. Χατζηχριστοφής να εισηγηθεί τα θέματα του ΔΗΡΑΣ Κω εν έτει 2024 όπου έχει ολολκηρωθεί η θητεια του στο Δ.Σ. Ο αντιδήμαρχος πλέον κ. Χατζηχριστοφής με την ιδιότητα του ως συμμετέχω στο Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ Κω, εξήγησε ότι λόγω αναβολής των παρελθοντικών τακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ. η νέα διοίκηση δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα οπότε λόγω αυτής της διαμορφωθείσας κατάστασης και άλλων γραφειοκρατικών ζητημάτων ανέλαβε να εισηγηθεί εκείνος τα οικονομικά θέματα του ΔΗΡΑΣ Κω στο Δ.Σ. αντί του Προέδρου Σταμάτη Πη.

Ερώτηση υπέβαλε στον Παν. Χατζηχριστοφή ο επικεφαλής της Δ.Α. Ηλίας Σιφάκης, σχετικά με το ποσό της επιχορηγησης του ΔΗΡΑΣ αλλά και για την σύμβαση με τον ιδιώτη που παραχωρεί ιδιωτικό προσωπικό στον ΔΗΡΑΣ Κω και έθεσε το ερώτημα στον εισηγητη για ποιον λόγο υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις συμβασιουχων τεχνικών και εικονοληπτών αλλά όχι δημοσιογράφων, ενώ ουσιαστικά οι προσληφθέντες ως τεχνικοί επιτελούν τον ρόλο του δημοσιογράφου. 

Εν συνεχεία υπέβαλε ερώτηση και η επικεφαλής της ΛΑΣΥ, Κική Μακρή ρωτώντας για το αν όντως νομιμοποιείται το προηγουμενο Δ.Σ. να ασκεί καθήκοντα και να παρατείνεται η θητεία του παρανόμως, ενώ υπάρχει ήδη νέα διοικηση που και αν δεν έχει λάβει καθηκοντα, εχει οριστεί από το Δ.Σ.

Ο κ. Χατζηχριστοφής επέλεξε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις συγκεντρωτικά, ωστόσο η κ. Πη επέμεινε ότι είναι παράνομες οι αποφάσεις για τον ΔΗΡΑΣ Κω, μίλησε για την σύνθεση του Δ.Σ. του μέσου η οποία αυθαιρετεί χωρίς να τηρεί τις διαδικασίες ουτε στα οικονομικά του σταθμού αλλά ούτε και στις προσλήψεις δημοσιογράφων και τεχνικών, καθώς το μόνιμο προσωπικό είναι αποσπασμένο σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Κω και στο μέσο εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημοσιογράφοι που δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά τεχνικοί οι οποιοι ασκούν παρανόμως καθηκοντα δημοσιογράφου, είτε επειδή υπήρξαν υποψήφιοι είτε επειδή είναι εκλεκτοί της δημοτικής αρχής για να εργαστούν στην Υπηρεσία του ΔΗΡΑΣ λόγω πολιτικής σχέσης με την παράταξη του κ. Νικηταρά, καθώς δημοσιογράφοι βρέθηκαν υποψήφιοι στις προσφατες εκλογές με την εν λόγω παράταξη. 

Τα 4 θέματα του ΔΗΡΑΣ Κω εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία καθότι ψηφίστηκαν από του παρόντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας της παρατάξεως "Ισχυρή Κως".

Παναγιώτης Χατζηχριστοφής για την θητεία του στον ΔΗΡΑΣ Κω: Όταν ανέλαβα τις τυχες του ΔΗΡΑΣ το 2019 ήταν μία ιδιαίτερα δυσκολη περίοδος για εμένα, κατάφερα όμως να φέρω εις πέρας την αποστολή μου και να επαναφέρω το μέσο σε μία οικονομική κανονικότητα και δεν χρωστάει σήμερα σε προμηθευτές ούτε ένα ευρώ. Το μέσο λειτουργεί ελεύθερα και δημοκρατικά είναι ανοικτό προς όλους και μάλιστα είμαι υπερήφανος που πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με σωστο τρόπο όλοι να πληρώνονται στην ώρα τους και ευχαριστώ και τους μονιμους εργαζομενους όπως και τους ιδιώτες συμβασιούχους για όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την συνεργασία που είχαμε.

 

 Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το 19ο ΘΕΜΑ το οποίο  εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Αλ. Χρυσόπουλος  και αφορούσε τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος εκμίσθωσης ποδηλάτων – μοτοποδηλάτων στην εταιρεία «ΣΑΝΣΑΙΝ Ι.Κ.Ε.» που βρίσκεται στην περιοχή Τιγκάκι Κω και το οποίο εγκρίθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία. Τα θέματα 16 έως 18 αποσύρθηκαν και θα επανέλθουν σε νεα τακτικη συνεδρίαση του Δ.Σ.

 

 

Ρεπορτάζ