Με μεγάλη επιτυχία η ''Βραδιά αστρονομίας'' στο ΕΠΑΛ Κω
Τοπικά
20/04/2024

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια των δράσεων διάχυσης της επιστήμης οργάνωσε για φέτος πιλοτικά το πρόγραμμα «UniversALL: αστρονομία για μαθητές/τριες ακριτικών περιοχών» το οποίο εφαρμόστηκε στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δωδεκανήσων. Το πρόγραμμα διήρκησε 7 μήνες και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 διαδικτυακές ομιλίες και δράσεις με αντικείμενο την επιστήμη της αστρονομίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3 σχολεία από την Κω, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  όπου τόσο οι μετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συνέβαλαν σημαντικά στην όμορφη διεξαγωγή του προγράμματος.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος περιλαμβάνεται η επίσκεψη ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα μετέχοντα νησιά και την πραγματοποίηση δράσεων για μικρούς και μεγάλους με θέμα την επιστήμη της αστρονομίας και το περιβάλλον.

 

Σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ ΚΩ έλαβε χώρα  μία βραδιά αστρονομίας ανοικτή σε όλους και όλες.

 

Η βραδιά αστρονομίας στο ΕΠΑΛ Κω  περιελάμβανε:

 

• Παιδικά εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών: όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες διαβαθμισμένες για το ηλικιακό φάσμα των παιδιών, χειροτεχνίες, πειράματα, εκτοξεύσεις πυραύλων αέρα και νερού και παρατήρηση του Ήλιου με τα ηλιακά τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

• Ομιλίες στο ευρύ κοινό: στις οποίες οι αστροφυσικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με τους μαθητές που μετείχαν στο πρόγραμμα θα ξεναγήσουν μικρούς και μεγάλους στις γειτονιές του Σύμπαντος

 

• Αστροπαρατηρήσεις και ουρανογραφία : η βραδιά έκλεισε με παρατηρήσεις ουράνιων αντικειμένων από το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη γνωριμία του κοινού με τους αστερισμούς του Ουράνιου θόλου.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ