Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου, στον Ι.Ν Αγίου Αθανασίου Κω
Τοπικά
02/05/2024

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και οι καμπάνες χτύπησαν  πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία.  Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης – Ευλογία και Προσευχή στον Ιησού, χοροστάστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ. Ναθαναήλ, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι. Το παρών μεταξύ αρκετών ευλαβών πιστών, έδωσαν , ο αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής μεταρρύθμισης Χαράλαμπος Ναβριζίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κω Διονυσία Τελλή Τσιμισίρη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής δήμου Κω Σταματία Κανταρζή, ο τοπικός σύμβουλος Παναγιώτης Δημόπουλος και ο  Οργανωτικός Γραμματέας των Συνοριακών φυλάκων Δωδεκανήσου,  Ρώτας Ιωάννης

Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, ο Ιερός Νιπτήρας, η υπερφυά προσευχή και η προδοσία αυτή.  

Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται δώδεκα (αποσπάσματα από τα) ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης.

Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση. Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για να παρακολουθήσουν τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ