Την Κω και την Κάλυμνο επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη 6 Αυγούστου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για να καταγράψει επιτόπου τα θέματα στο χώρο της Υγείας στα δύο νησιά. Πρώτη συνάντηση , με το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Κω, παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κονσολα, της προέδρου του ΙΣΚ Κατερίνας Γαβαλά, της προέδρου και μελών της ΤΟ της ΝΔ και νοσοκομειακών γιατρών.
Αξίζει να σημειωθεί πως έξω από το γραφείο του διοικητή οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ζήτησαν επίμονα συνάντηση με τον υπουργό, ενώ κρατούσαν πανό με τα αιτήματα τους, που αφορούν στην υποστελέχωση και στη δημόσια δωρεάν υγεία. Να σημειωθεί πως ο υπουργός δεν το αρνήθηκε και ζήτησε από την πρόεδρο των εργαζομένων να παρευρεθεί στην συνάντηση και να την ακούσει.
Για τα προβλήματα της υποστελέχωσης κυρίως της παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής αναφέρθηκαν τόσο ο διοικητής όσο και η πρόεδρος του ΙΣΚ, τονίζοντας την ανάγκη κινήτρων και ταυτόχρονη προκήρυξη παραπάνω από μιας θέσης. Στις κακές διαπροσωπικές σχέσεις εντός του νοσοκομείου αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΙΣΚ Κατερίνα Γαβαλά, όπως επίσης και στην αύξηση κινήτρων στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο στους αποσπασμένους γιατρούς. Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατοικίας και του κινήτρου πενταετίας .
Η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Μαρία Φρατζάκη σημείωσε πως λόγω της έλλειψης στελεχών στις ΤΟΜΥ υπάρχει μεγάλος όγκος περιστατικών πάσης φύσεως που αντιμετωπίζονται από τους γενικούς γιατρούς. Επίσης αναφέρθηκε στις 14 εφημερίες η οποία η ίδια έκανε μέσα στο μήνα , όπως και αλλων συναδέλφων οι οποίες οδηγούν τους γιατρούς στα όρια τους.
Η πρόεδρος των εργαζομένων Γαρυφαλλιά Καρανάσιου σε έντονο ύφος εξέφρασε την αγανάκτηση των εργαζομένων και αναφέρθηκε στην τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου, στις αεροδιακομιδές οι οποίες στοιχίζουν από 3000 έως 36.000 την στιγμή που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τακτικές τιμωρίας των πολιτών. Σημείωσε πως δεν μπορεί να έρθει προσωπικό στα νησιά να δουλέψει με 700 ευρώ ενοίκιο και χαμηλούς μισθούς.
Η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού και κ.Καρανάσιου ήταν έντονη με έντονες φωνασκίες εκατέρωθεν, με τη συζήτηση να ξεφεύγει..
Ο υπουργός ζήτησε να ακούσει προτάσεις. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, ζήτησαν , παθολόγους, καρδιολόγους, ακτινολόγο και παιδίατρο.
Η κ. Έλλη Καρανίκα υπογράμμισε πως τα όσα ακούστηκαν από τους εργαζόμενους είναι βιωματικές εμπειρίες και αναφέρθηκε στο γραφείο πόνου της Κω το οποίο είναι το πρώτο στην νησιωτική περιοχή. Επίσης αναφέρθηκε στις χημειοθεραπείες που γίνονται στο νοσοκομείο της Κω.
Ο διευθυντής της γυναικολογικής κ.Κοτσίδας ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί λύση με γιατρό στο ΚΥΤ στο Πυλί γιατί υπάρχει μεγάλος όγκος επισκέψεων στο νοσοκομείο, που επιβαρύνει το πρόγραμμα.
Στρατιωτικός γιατρός που παρευρέθηκε στην συνάντηση , αναφέρθηκε στην υποστελέχωση που υπάρχει και στις αυξημένες υπηρεσιακές αρμοδιότητες που έχουν να εξυπηρετήσουν οι στρατιωτικοί γιατροί που δεν είναι μόνο υγειονομικά αλλά και διοικητικά.
Σκοπός της επίσκεψης – όπως έγινε προσφάτως και στις Κυκλάδες, είναι να αποτυπωθούν όλα τα ζητήματα ανά νησί που αφορούν τη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των Δωδεκανήσων και να καταγραφούν ελλείψεις και προβλήματα.
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ