Κυριακή στην Οσία Μελώ στη Βουρρίνα, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου
Τοπικά
18/04/2021

Στην Κω, στην περιοχή νοτιοδυτικά του Ασκληπιείου και περίπου 150 μέτρα δυτικά από τη θέση Κοκκινόνερο (ιαματικές πηγές) βρίσκεται το παλαιότατο εκκλησάκι («μοναστηράκι») της Οσίας Μελούς. Η οσία είναι η μοναδική αγιασμένη γυναικεία μορφή που φαίνεται ότι ήταν ντόπια, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε την καταγωγή της. Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης παραθέτει τη μαρτυρία ότι κατά το έτος 1018 μ.Χ. κάποιος ασκητής έκτισε μοναστήρι πλησίον του Ι. Ναού της Οσίας Μελούς και ζούσε εκεί θεραπεύοντας τους πιστούς που έφθαναν κοντά του υποδεικνύοντάς τους τα ιαματικά ύδατα.

Μάλιστα, μέχρι τις μέρες μας σώζονται τα ερείπια του κελλιού του ασκητή περίπου 50 μέτρα υψηλότερα από το ναΐσκο όπου ο Σεβασμιώτατος με τη βοήθεια των "Μαύρων Λύκων" φτιάχνει τα κελιά εκ νέου.

Σήμερα το μεσημέρι μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων, ο Σεβασιμιώτατος μας ξενάγησε στην Οσία Μελώ, όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Οσίας Μελούς, παρουσία του διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, του δημάρχου Κω, του προέδρου της ΔΚ Κω και άλλων συμπατριωτών μας.

Ο Σεβασιμιώτατος μαζί με τον κ.Θ.Διακογιάννη μας έδειξαν επίσης,  διάφορα θαυματουργά φυτά και βότανα που διαθέτει η Κωακή γη . Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, προσφέροντας στον ελεύθερο του χρόνο τις υπηρεσίες του , όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι "Μαύροι Λύκοι". 

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου όρισε η μνήμη της Οσίας να εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ