Ανοικτό Κέντρο ημέρας αστέγων επιχειρεί να δημιουργήσει άμεσα το τμήμα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου της Κω
Τοπικά
21/07/2021

Στο πρώτο βήμα για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δήμου Κω, προχώρησε η Δημοτική Αρχή αφού υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. η έγκριση του κονδυλίου ύψους 200 χιλιάδων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Δήμος Κω, με στόχο την υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προχώρησε στην ενέργεια αυτή λαμβάνοντας υπόψιν του το γεγονός ότι τουλάχιστον 150 συμπολίτες διαβιώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες ή ακόμη στερούνται μόνιμης στέγης. Το Κέντρο Αστέγων πρόκειται να παρέχει καθημερινές υπηρεσίες ενώ αναμένεται να λειτουργεί με τις προδιαγραφές όπως προβλέπονται από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις. Όπως εξηγεί αναλυτικά η κ. Κανταρζή το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων η οποία θα παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Οι ωφελούμενοι του όλου έργου προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 150 άτομα.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε φροντίδα ούτε κατάλληλη στέγη στην Κω χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς μέσω ευρωπαικής χρηματοδότησης πρόκειται να ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων για 3 χρόνια ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη προσωπικού για την εξυπηρέτηση 50 αστέγων, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Δικαιούχος του έργου και φορέας λειτουργίας του Κέντρου θα είναι o Δήμος Κω.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου

Η χρηματοδότηση της λειτουργίας για 3 χρόνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων σε συμφωνία με την Εθνική και Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη για την διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην Κω θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας παραμονής, ατομικής υγιεινής, βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό απαιτείται, συνεδρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καθώς και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες πρόνοιας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους» (ΦΕΚ Β’ 1336, 12/05/2016) θα στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής), ένα άτομο διοικητικό προσωπικό (διοικητικός /οικονομικός υπεύθυνος) και δύο άτομα υποστηρικτικό προσωπικό (γενικών καθηκόντων και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας).

Προβλέπεται 6ωρη λειτουργία της δομής 6 ημέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και πέραν του ωραρίου όπως αποφάσισε η δημοτική Αρχή.

 Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα καλούνται να επικοινωνήσουν με την Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας: 2242049514 και 2242021502.

 



Ρεπορτάζ