Έσβησε η πυρκαγιά στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, στο Ασκληπιείο
Τοπικά
03/08/2021

Επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 15, 00στην Κω, στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, στο Ασκληπιείο. Αμέσως, έσπευσαν στο σημείο σύσσωμες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω και της Πολιτικής Προστασίας του νησιού μας, μαζί με τα μηχανήματα του εργοταξίου Δήμου Κω και φυσικά εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, με προεξέχοντα τον Αντιδήμαρχο & Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω, Σταμάτη Καμπουράκη. Στο σημείο βρίσκονται, επίσης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιπύραρχος Καπετανικόλας Ελευθέριος,  ο επιχειρησιακός συντονιστής Π.Π. Κω, Νίκος Καλυμνιωναρής, και ο συντονιστής Π.Π. Κω, Μιχάλης Γιωργαλλής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς  ενημερώθηκε  τηλεφωνικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου όπου έδωσε εντολή για παρέμβαση από αέρος καθώς η κατεύθυνση της φωτιάς έχει πάρει ανησυχητική πορεία. Το πρώτο ελικόπτερο κατέφθασε γρήγορα, όμως παρουσίασε βλάβη και επέστρεψε πίσω στην Ρόδο πριν τη ρίψη νερού.

Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς που δυστυχώς έχει εστίες σε μη προσβάσιμα σημεία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει πολύ το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Κω, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να υπάρξει άμεση μέριμνα σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η φωτιά καίει έκταση σε δύσβατη περιοχή όπου μόνο εναέριες δυνάμεις μπορούν να επιχειρήσουν. Η κατεύθυνση του είναι προς το δάσος Τσουκαλαριάς..

Πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς πραγματοποίησε πτήση ένα F16 για την εκτίμηση της κατάστασης ενώ το  ελικόπτερο επισκευάστηκε στη Ρόδο και επέστρεψε για να συνδράμμει με ρίψεις νερού  για να περιορίσουν τις φλόγες που κατευθύνονταν προς το χώρο του Ασκληπιείου.

 Η Αστυνομία έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση της περιοχής Αγίου Βασιλείου και σε αναμονή εκκένωσης η περιοχή  Πλατανίου η οποία είναι ανήσυχη αυτή τη στιγμή. Επίσης  εκκενώθηκε προληπτικά το στρατόπεδο 295!

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, η πολιτική προστασία του Δήμου Κω, εθελοντές διασώστες της ΕΟΔ Κω,  καθώς και μηχανήματα του εργοταξίου και ιδιωτών επιχειρηματιών. Σημαντική κι η προσφορά συμπολιτών μας, που προσέφεραν  νερό και φαγητό στους πυροσβέστες και εθελοντές. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, παρουσιάζει όμως συνεχείς αναζωπυρώσεις  μέσα σε χαράδρες. Στο σημείο βρίσκονται  χερσαίες δυνάμεις  για να ελέγξουν τυχόν αναζωπυρώσεις, μέχρι το πρωί. Στις 8:30 πμ θα πετάξει ξανά το ελικόπτερο για ρίψεις νερού.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Αγ. Βασιλείου που έχουν εκκενώσει ήδη την περιοχή για προληπτικούς λόγους, μπορούν να επικοινωνούν στο 2242023512 ώστε να ενημερωθούν σε ποιό ξενοδοχείο μπορούν να διανυκτερεύσουν απόψε χωρίς καμία επιβάρυνση σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ 

O υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Μαυρίδης ευχαρίστησε τους εθελοντές και τον δήμο για τη συνεργασία, σημείωσε πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο, όπως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν ξανά  με το ελικόπτερο τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κ. Μαυρίδης τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι συλλογικό και θα υπάρχει επιφυλακή όλο το βράδυ τονίζοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως η σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο γραφείο του βοήθησε στον συντονισμό της επιχείρησης που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ευχαριστώντας τους εθελοντές και πυροσβέστες που ήταν όλοι παρόντες και με συντονισμένες προσπάθειες κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά.

Τα εναέρια πλάνα drown στο  βίντεο είναι από τον κ. Μ.Χριστοδουλίδη

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ