Η ΑΝΕΜ ανοίγει τους ορίζοντες της! Ναυπηγεί νέο συμβατικό πλοίο
Τοπικά
20/08/2021
Στη μνήμη του αείμνηστου Νικόλα Ζερβού, θα ανεγερθεί γήπεδο στην Κέφαλο από την ΑΝΕΜ

Την ναυπήγηση νέου συμβατικού πλοίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κω  στη σημερινή συνέντευξη τύπου, για την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της ΑΝΕΜ στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, παρουσία του αντιδημάρχου και προέδρου της ΑΝΕΜ Παναγιώτη Αβρίθη, του διευθύνοντα συμβούλου της επιχείρησης Σάκης Τηλιακού, του νομικού συμβούλου Μανόλη Χατζηάμαλλου, των μελών της διοίκησης, Μπάμπη Χαντάκαρου και Γιώργου Ψύρη. Η ναυπήγηση του νέου πλοίου ανακοινώθηκε μετά από απόφαση του ΔΣ της ΑΝΕΜ. Από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η ναυπήγηση του και θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο. Το κόστος του πλοίου ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ , εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα είναι από τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους. Το πλοίο θα είναι 42 μέτρων, για 300 επιβάτες τους θερινούς μήνες και 120 για το χειμώνα. Το πλοίο θα αναπτύσσει ταχύτητα 18-20 κόμβους και θα καλύπτει δρομολόγια στα νησιά του βόρειου και νότιου συγκροτήματος Δωδ/σου ( Πάτμος, Λέρος, Σάμος, Λειψοί, Αστυπάλαια κτλ). Το πλοίο θα λειτουργεί ως συμβατικό και θα έχει απαγορευτικό τα 8 μποφόρ.

Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς,  τόνισε πως  σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, γιατί υλοποιείται ο σχεδιασμός και το όραμα του Νικόλα Ζερβού, στο όνομα του οποίου θα αφιερωθεί  ένα νέο γήπεδο που θα χτιστεί από την ΑΝΕΜ, στην μνήμη του αείμνηστου Νικόλα Ζερβού. Η Κως μετά covid εποχή, πρέπει να είναι πρωταγωνιστής τόνισε ο κ.Νικηταράς, σημειώνοντας , ότι  προσδοκούμε  η Κως, να γίνει μητροπολιτικό κέντρο της Δωδ/σου. Ο δήμαρχος επισήμανε πως η ΑΝΕΜ λειτουργεί συμπληρωτικά κι όχι ανταγωνιστικά, ενώ σημείωσε πως η Κως,  θα μπει στο πακέτο της fraport που θα πουλάει πακέτα διασύνδεσης δρομολογών σε γειτονικά νησιά.

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ Παναγιώτης Αβρίθης, επεσήμανε πως η επιχείρηση κινείται σε υγιείς βάση, δεν χρωστά πουθενά, ενώ ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Σάκη Τηλιακό και τα στελέχη της διοίκησης για την άριστη συνεργασία και την επίτευξη του οράματος του Νικόλα Ζερβού για την ναυπήγηση ενός σύγχρονου πλοίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΜ, Σάκης Τηλιακός, αναφέρθηκε στην πορεία της επιχείρησης στα 30 χρόνια λειτουργίας, ότι πάντα κινείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της , ενώ χρειάστηκε 1,5 χρόνος μελέτες και προσπάθειες για να γίνει πράξη η ανάθεση της ναυπήγησης νέου πλοίου που να πληροί τα στάνταρτ της εγχώριας και διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ο κ. Τηλιακός τόνισε πως η ΑΝΕΜ είναι μια υγιείς επιχείρηση  η οποία είχε στην κατοχή της 3 πλοία, στη συνέχεια  1  αυξάνοντας  το αποθεματικό της και τώρα αποφάσισε την ναυπήγηση ενός νέου πλοίου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης της ΑΝΕΜ.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος για την παλαιότερη πρόταση συνεργασία των πλοιοκτητών ,επισήμανε πως αυτό είχε δυσκολίες λόγω της ελεύθερης αγοράς, έκλεισε αυτός ο κύκλος  συνεργασίας, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπεται μια πρόταση. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ