Υπεγράφη σήμερα σύμβαση έργου ανάμεσα στο δήμο Κω και την εργολήπτρια εταιρεία Αρχιμήδης για την προστασία διάβρωσης των ακτών
Τοπικά
20/09/2021

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση έργου για την προστασία και αντιμετώπιση διαβρωμένων ακτών  στο δήμο Κω, με την εργολήπτρια εταιρεία «Αρχιμήδης Τεχνική Α.Ε». Είναι η ίδια εταιρεία η οποία επισκευάζει και το λιμάνι (και το εσωτερικό αλλά και το υπόλοιπο του εμπορικού λιμένα). Αυτό σύμφωνα με το δήμαρχο Κω « είναι μία ευτυχής συγκυρία , διότι γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει ήδη ένα πολύ καλό έργο στο εσωτερικό του λιμένα ιδιαίτερα, που το αντιλαμβάνονται και το γνωρίζουν οι συνδημότες μας, άρα θεωρώ ότι θα είναι και ευκολότερη η συνεργασία μας. Το έργο της προστασίας των ακτών, από το Kos Aktis έως και την είσοδο της μαρίνας περίπου, είναι μία βαθιά υπόθεση που ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας πολύ περισσότερο από δέκα χρόνια. Εκεί επίσης, υπήρξε μία κατάρρευση δύο φορές του παραλιακού μετώπου και του τοιχίου που αποκαταστάθηκε. Όμως το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών λόγω της εντάσεως των βόρειων ανέμων και λόγω κάποιων άλλων έργων που έχουν γίνει παρακείμενα, συνεχίζει να υφίσταται. Εκτιμούμε ότι αυτή η παρέμβαση που αφορά σε 14 ύφαλους-προβόλους, μήκους 50 μέτρων ο καθένας, που θα τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα επιλύσουν αυτό το χρόνιο πρόβλημα, θα αποκατασταθεί η ακτή με εμπλουτισμό ιζήματος που θα προκύψει με τρόπο που περιγράφεται στη νέα τεχνική μελέτη και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια, μετά το πέρας του έργου, οι συμπολίτες μας θα είναι και πάλι σε θέση να απολαμβάνουν αυτή την ακτή .».

Ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας Παναγιώτης Κωνσταντίνου, δήλωσε πως «υπογράφουμε σήμερα και η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι 18 μήνες. Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτό το διάστημα, πιθανώς και νωρίτερα, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο. Στην αρχή θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες υποτυπώσεις, βυθομετρικές- τοπογραφικές και αρχικές εργασίες, χρονοδιαγράμματα κλπ. και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε. Το καλό που λέει και ο δήμαρχος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, είναι ότι είμαστε ήδη εγκατεστημένοι εδώ, ήδη δουλεύουμε το λιμάνι το οποίο βαίνει προς το τέλος του, που σημαίνει ότι δε θα έχουμε μεγάλο χρόνο κινητοποίησης. Γνωρίζουμε την περιοχή και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό , όπως κάναμε και για το λιμάνι. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και ένα μέρος από διεθνής πόρους. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.250.000 ευρώ και η σύμβαση που υπογράφουμε με την έκπτωση που προσφέραμε , είμαστε στις 700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και στις δύο περιπτώσεις.».

Όσον αφορά τις εργασίες στον λιμένα Κω, ο κ.Κωνσταντίνου  ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση καθαιρέσεων του λιμένα, το τέλος είναι ορατό και πιστεύουμε ότι μέσα στο χειμώνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα.».

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ